Re: dohoda o prac. činnosti
co myslíte, že za Vás bude platit? Z DoPP se nesráží SP, ZP, jen se daní - při nepodeps. daň. prohl.= do 5000Kč/hrubého/měs. je srážková daň, konečná, nejde do daň.př. Nad 5000Kč/hrubého/měs. je zálohová, musíte podat daň.př.. Pokud máte ještě jiného zam-tele na PP, tak ten Vám sráží a odvádí SP, ZP a daní (tam máte jistě podepsané daň.prohl, takže již jinde ho podepsat nesmíte).
Pokud byste jiného zam-tele neměl, potom byste u kamaráda mohl podepsat daň. prohl., ale pokud byste u něho pracoval na DoPP (do 150 hod./rok), musel byste si platit sám na své ZP zdrav. poj. = 1080 Kč/měs.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 9. 2009 16:16
Chtěl bych se zeptat jako zaměstnanec bych chtěl poskytovat služby svému kamarádovi, který podniká(uplatňuje výdaje paušálem). A teď se rozhoduji zda si mám údělat živnost či být u něj na dohodu o prac. činnosti. Nevím co je pro mě lepší. Zasvětí mě někdo do tohoto problému? Nevím pro a proti jak pro mě tak pro kamaráda pro ktérého bych to dělal. děkuji