Dohoda o prac. činnosti

• (neregistrovaný)

22. 9. 2009 16:16

Chtěl bych se zeptat jako zaměstnanec bych chtěl poskytovat služby svému kamarádovi, který podniká(uplatňuje výdaje paušálem). A teď se rozhoduji zda si mám údělat živnost či být u něj na dohodu o prac. činnosti. Nevím co je pro mě lepší. Zasvětí mě někdo do tohoto problému? Nevím pro a proti jak pro mě tak pro kamaráda pro ktérého bych to dělal. děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 9. 2009 16:25

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: dohoda o prac. činnosti
      Zkuste nejdřív pro něho pracovat na DPP( je to bez pojištění)
      ale jen do 150 hodin za rok.

• 22. 9. 2009 17:05

kája2 (neregistrovaný)

A ten u kterého budu pracovat na DPP bude za mě platit anebo jen první zaměstnavatel?

• 22. 9. 2009 19:41

xy5

co myslíte, že za Vás bude platit? Z DoPP se nesráží SP, ZP, jen se daní - při nepodeps. daň. prohl.= do 5000Kč/hrubého/měs. je srážková daň, konečná, nejde do daň.př. Nad 5000Kč/hrubého/měs. je zálohová, musíte podat daň.př.. Pokud máte ještě jiného zam-tele na PP, tak ten Vám sráží a odvádí SP, ZP a daní (tam máte jistě podepsané daň.prohl, takže již jinde ho podepsat nesmíte).
      Pokud byste jiného zam-tele neměl, potom byste u kamaráda mohl podepsat daň. prohl., ale pokud byste u něho pracoval na DoPP (do 150 hod./rok), musel byste si platit sám na své ZP zdrav. poj. = 1080 Kč/měs.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).