Re: Zákonné úrazové pojištění
Přihlásit ano, platit ne. Není z čeho vypočítat.
§ 12 Pojistné
Pojistné
(1) Povinnost platit pojistné vzniká zaměstnavateli, zaměstnává-li alespoň jednoho zaměstnance. Tuto skutečnost je zaměstnavatel povinna bez zbytečného odkladu písemně oznámit organizační jednotce pojišťovny, v jejímž obvodu má zaměstnavatel sídlo (trvalé bydliště) a uvést své identifikační číslo zaměstnavatele nebo jiné označení, které je nahrazuje.
(2) Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona. 4) Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával
Myslíme to samé pojištění? Myslím zákonné úrazové, které se platí Kooperativě a ještě jedné pojišťovně, myslím České, počítá se z vyměřovacích základů za uplynulé čtvrtletí a OKEČ. Bude to ten podnikatel muset někdy platit, pokud bude mít zaměstnance pouze na DPP? Děkuji
Názor p. Vladimíra je tady znám a je to názor u DPP neplatit, není vyměřovací základ, není z čeho vypočítat.Vzhledem k tomu, že v této vyhlášce je také napsáno, že minimální pojistné je 100,- Kč, tak např. pokud je jen 1 zaměstnanec na PP nebo DPČ a je nemocný , tak se také může stát, že vypočtený odvod je menší než 100,- a nebo dokonce 0, musí se stejně odvést těch 100,- Kč. Můj názor je, že tam kde není z čeho počítat, platí ten minimální odvod. Ale nejlépe je zeptat se přímo na pojišťovně.
>>>>Dobrý den, mám dotaz. Podnikatel má 3 lidi na dohodu
>>>>o
>>>>provedení práce. Musí se přihlásit a platit zákonné
>>>>úrazové pojištění za tyto zaměstnance? Děkuji, nejsem
>>>>si
>>>>u DPP jistá.
>>>Přihlásit ano, platit ne. Není z čeho vypočítat.
>>>(2) Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu
>>>stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího
>>>základu pojistného na sociální zabezpečení a
>>>příspěvku
>>>na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního
>>>zákona.
>>>4) Základem pro výpočet pojistného je souhrn
>>>vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí
>>>všech
>>>zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel
>>>zaměstnával
>>
>>Myslíme to samé pojištění? Myslím zákonné úrazové,
>>které se platí Kooperativě a ještě jedné pojišťovně,
>>myslím České, počítá se z vyměřovacích základů za
>>uplynulé
>>čtvrtletí a OKEČ. Bude to ten podnikatel muset někdy
>>platit, pokud bude mít zaměstnance pouze na DPP?
>>Děkuji
>
>Názor p. Vladimíra je tady znám a je to názor u DPP
>neplatit, není vyměřovací základ, není z čeho
>vypočítat.Vzhledem k tomu, že v této vyhlášce je také napsáno,
>že minimální pojistné je 100,- Kč, tak např. pokud je
>jen 1 zaměstnanec na PP nebo DPČ a je nemocný , tak se
>také může stát, že vypočtený odvod je menší než 100,-
>a nebo dokonce 0, musí se stejně odvést těch 100,- Kč.
>Můj názor je, že tam kde není z čeho počítat, platí
>ten minimální odvod. Ale nejlépe je zeptat se přímo na
>pojišťovně.
Ano, jistě vám tam vypočítají vyměřovací základ z DPP.
Ano, pokud vám vyjde v ý p o č e t z vyměřovacího zíkladu nižší než 100,- Kč, platíte 100,- Kč.
Pokud nevíte co je to vyměřovací základ, tak si to najděte v příslušném zákoně nebo si nechte poradit od někoho,
kdo tomu nerozumí = např. -J-. Hezký večer.
protože znám vaše reakce jak tady tak z jiných diskusí jinde, takovouhle odpověď jsem vlastně čekala, ale nic méně, hledala jsem na netu a našla toto:
http://www.hrportal.cz/?sekce=3&uroven=3&cid=196413
Zaměstnavatel zaměstnává občas brigádníky na dohodu o provedení práce. Je povinen se pojistit pro případ vzniku pracovního úrazu?
Úrazové pojištění je povinné pro všechny zaměstnavatele, jakmile vstoupí do zaměstnání první zaměstnanec bez ohledu na druh pracovněprávního vztahu. V daném případě zaměstnavatel není schopen stanovit vyměřovací základ, protože příjem na základě dohody o provedení práce nezaloží účast na nemocenském pojištění a tedy pojistné na sociální zabezpečení se neplatí. Odvede proto pojistné ve výši 100 Kč na kalendářní čtvrtletí, což je nejnižší výše pojistného.
>>
>>>******************************************
>>>Ano, jistě vám tam vypočítají vyměřovací základ z
>>>DPP.
>>>Ano, pokud vám vyjde v ý p o č e t z vyměřovacího
>>>zíkladu nižší než 100,- Kč, platíte 100,- Kč.
>>>Pokud nevíte co je to vyměřovací základ, tak si to
>>>najděte v příslušném zákoně nebo si nechte poradit
>>>od
>>>někoho,
>>>kdo tomu nerozumí = např. -J-. Hezký večer.
>>
>>protože znám vaše reakce jak tady tak z jiných
>>diskusí
>>jinde, takovouhle odpověď jsem vlastně čekala, ale
>>nic
>>méně, hledala jsem na netu a našla toto:
>>http://www.hrportal.cz/?sekce=3&uroven=3&cid=196413
>>
>>Zaměstnavatel zaměstnává občas brigádníky na dohodu o
>>provedení práce. Je povinen se pojistit pro případ
>>vzniku pracovního úrazu?
>>
>>Úrazové pojištění je povinné pro všechny
>>zaměstnavatele, jakmile vstoupí do zaměstnání první
>>zaměstnanec bez
>>ohledu na druh pracovněprávního vztahu. V daném
>>případě zaměstnavatel není schopen stanovit
>>vyměřovací
>>základ, protože příjem na základě dohody o provedení
>>práce
>>nezaloží účast na nemocenském pojištění a tedy
>>pojistné na sociální zabezpečení se neplatí. Odvede
>>proto
>>pojistné ve výši 100 Kč na kalendářní čtvrtletí, což
>>je
>>nejnižší výše pojistného.
>podpis: strýček FIDO,
> náměstek ředitele odboru ministrstva zbytečných
>záležitostí
Ing. Růžena Klímová, Zdroj: Verlag Dashöfer
Domnívala jsem se, že když napíši odkaz na stránky, že to postačí, někomu asi ne, ale možná i kdyby to byl opravdu náměstek ředitele odboru, pro p. Vladimíra by to bylo málo, protože by to nebyla doslovná citace přímo ze sbírky zákonů.Pro tazatele z tohoto vyplývá jediné, zeptat se přímo na pojišťovně. Bylo by dobré, když by odpověď tady byla zveřejněna, aby jsme věděli i tady odpověď.Fakt by mě zajímala.
Pokud není tazatel blb, neodvede NIC!
Může se dotátat též paní ing. Klímové jak se vypočítá
vyměřovací základ z DPP a jestli jí stojí za to ten honorář který dostala vloni od Verlag Dashöfer za to že ze sebe dělá blba pro odbornou veřejnost. Ona sama v tom článku uvádí:
==Podle § 12 odst. 2 vyhlášky č. 125/1993 Sb., kterou se stanoví podmínky a sazby zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání, se pojistné vypočte ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti podle zákona č. 589/1992 Sb. Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával. K výpočtu použije sazbu uvedenou v příloze této vyhlášky pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání zaměstnavatele. ==
pro posouzení = §12 vyhl. 125/1993 zní.
==(2) Pojistné si vypočítává zaměstnavatel ze základu stanoveného shodně s postupem pro určení vyměřovacího základu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti dle zvláštního zákona. 4) Základem pro výpočet pojistného je souhrn vyměřovacích základů za uplynulé kalendářní čtvrtletí všech zaměstnanců, které v tomto období zaměstnavatel zaměstnával. K výpočtu použije sazbu uvedenou v příloze této vyhlášky pro příslušnou kategorii určenou podle převažující základní činnosti tvořící předmět podnikání zaměstnavatele.
Je tady něco o 100,- Kč? Ani mrť. To je až v příloze k této vyhl.
a znamená to pouze to co jsem uvedl výše:
pokkud p o j i s t n é v y p o č í t a n é podle §12 je nižší
než 100,- Kč, potom platí poslední věta uvedená v příloze:
==Minimální pojistné za kalendářní čtvrtletí je 100 Kč.==
Pro J: pokud tomu nerozumíte, držte .. ruce dál od klávesnice.
Dovolte abych se připojila do diskuse. Toto jsem řešila před asi 7 lety. Na Kooperativě mi řekli, že v případě že jsou pouze DPP tak minimální pojistné tj. 100,-- čtvrtletně. Manžel zaměstnává uklizečky na DPP s výdělkem 1500 měsíčně. Jedna z těchto uklizeček si zlomila nohu při odklízení sněhu a byla jí uhrazena pojišťovnou náhrada za ztrátu na výdělku z důvodu pracovního úrazu (neschopnost trvala 4 měsíce) a i když na dávky nemocenského pojištění nárok neměla tak na náhradu za ztrátu na výdělku nárok měla a pojišťovna toto nezpochybnila. Kdyby pojištějní neplatil tak by zaměstnankyně nedostala nic.
>
>Dovolte abych se připojila do diskuse. Toto jsem
>řešila před asi 7 lety. Na Kooperativě mi řekli, že v
>případě že jsou pouze DPP tak minimální pojistné tj. 100,--
>čtvrtletně. Manžel zaměstnává uklizečky na DPP s
>výdělkem 1500 měsíčně. Jedna z těchto uklizeček si zlomila
>nohu při odklízení sněhu a byla jí uhrazena
>pojišťovnou náhrada za ztrátu na výdělku z důvodu pracovního
>úrazu (neschopnost trvala 4 měsíce) a i když na dávky
>nemocenského pojištění nárok neměla tak na náhradu za
>ztrátu na výdělku nárok měla a pojišťovna toto
>nezpochybnila. Kdyby pojištějní neplatil tak by zaměstnankyně
>nedostala nic.
>
Bohužel touto větou
==Kdyby pojištějní neplatil tak by zaměstnankyně
>nedostala nic. = LŽETE. Pokud by zaměstnavatel !!! byl přihlášen
a neplatil NIC za DPP tak by také byla odškodněna.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 9. 2009 18:29
Dobrý den, mám dotaz. Podnikatel má 3 lidi na dohodu o provedení práce. Musí se přihlásit a platit zákonné úrazové pojištění za tyto zaměstnance? Děkuji, nejsem si u DPP jistá.