Re: Exekuce a dítě na ÚP
Zdůvodněte, prosím, své tvrzení. Manžel(ka) se počítá pouze proto, že to tak ukládá právní předpis. S počítání dospělé dcery nesouhlasím - dospělé lidi nemající nárok na podporu od ÚP zachytává záchranná síť soc. podpory, určitě se nepočítají mezi vyživované děti.
Dospělé dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti vám záchranná síť státní sociální podpory nezachytí. Tam se počítá s tím, že ho zachytí rodiče.
Loni stačilo na podporu, aby dítě mělo při škole odpracováno 6 měsíců, letos 12 a teď to bude 24. Zdá se, že nám budou viset na krku do třiceti.
Tedy fakt ne, že bych vám nevěřil, ale nedaří se mi pro vaše tvrzení najít podklad v zákoně. §11 odst. 2 zákona o st.soc.podp. uvádí následující:
"Po skončení povinné školní docházky se do 18. roku věku považuje za nezaopatřené dítě také dítě, které je vedeno v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci."
Předpokládám, že středoškolákům je po skončení školy více než 18 let, poprosil bych vás proto o §§ podklad vašeho tvrzení.
Zákon o rodině č. 94/1963:
§ 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
A jestli vy znáte nějaký paragraf, podle kterého moje dospělá dcera, která v nejbližší době přijde o práci (a na podporu ještě nemá nárok), může něco ulovit v záchranné síti, tak ho sem napište, bude mít radost.
Je mi líto, že jsem poněkud odbočila, ale jednoznačnou odpověď na váš dotaz nemám. Já sama bych při pochybnostech požádala soud, který exekuci nařídil.
§ 288
Požádá-li o to plátce mzdy, oprávněný nebo povinný, určí soud, jaká částka má být v příslušném výplatním období ze mzdy povinného sražena
OK, páč jsem bohužel v obdobném postavení jako soud (sám mám informační povinnost dle §288 OSŘ), pošlu dotaz metodikům na ředitelství. Čekací lhůtu ale vidím podobně černě (někdy mám podezření, že pouze přeposílají dotazy na ministerstvo a sami čekají na odpovědi).
pokud dospělý člověk (třeba po škole) nemá odprac. alespoň 12 měs. v posl. 3 letech nemá nárok na podporu
pokud toto "dítě" bydlí ve spol. domácnosti s rodiči, tak se berou příjmy všech osob, které jsou v tom bytě hlášené, tudíž, když rodiče pracují, splňují s největší pravděp. životní minimum rodiny, tudíž to "dítě" nemá na sociální (a já nevím, jak se všechny dávky nazývají) nárok
podmínky se za posl. léta zpřísnily a zpřísňovat se mají dál (tedy jestli ještě platí, co bylo avizováno, že bude muset být odprac. 24 měs. v posl. 3 letech, aby byl nárok na podporu v nezam.)
>>>>>>Zdůvodněte, prosím, své tvrzení. Manžel(ka) se počítá
>>>>>>pouze proto, že to tak ukládá právní předpis. S
>>>>>>počítání dospělé dcery nesouhlasím - dospělé lidi
>>>>>>nemající
>>>>>>nárok na podporu od ÚP zachytává záchranná síť soc.
>>>>>>podpory, určitě se nepočítají mezi vyživované děti.
>>>>>
>>>>>Dospělé dítě, které s vámi žije ve společné
>>>>>domácnosti
>>>>>vám záchranná síť státní sociální podpory nezachytí.
>>>>>Tam se počítá s tím, že ho zachytí rodiče.
>>>
>>>Tedy fakt ne, že bych vám nevěřil, ale nedaří se mi
>>>pro vaše tvrzení najít podklad v zákoně. §11 odst. 2
>>>zákona o st.soc.podp. uvádí následující:
>>>Předpokládám, že středoškolákům je po skončení školy
>>>více než 18 let, poprosil bych vás proto o §§ podklad
>>>vašeho tvrzení.
>>
>>Zákon o rodině č. 94/1963:
>>§ 85
>>(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té
>>doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
>>
>>A jestli vy znáte nějaký paragraf, podle kterého moje
>>dospělá dcera, která v nejbližší době přijde o práci
>>(a na podporu ještě nemá nárok), může něco ulovit v
>>záchranné síti, tak ho sem napište, bude mít radost.
>
>Jde mi o podklad, z čeho vyvozujete, že dospělý člověk
>po škole nemá nárok na sociální podporu (nikoli
>podporu v nezam.) pokud při škole neodpracuje 12 měsíců. §85
>mému tvrzení neodporuje. Děkuji.
Samozřejmě, ty odpracované měsíce se vztahují k podpoře v nezaměstnanosti. Těch 24 měsíců je včerejší novinka, platná od příštího měsíce. Mrkněte na 326/2009 Sb., část druhá.
Z dávek státní sociální podpory připadá v úvahu jen příspěvek na bydlení, pokud by bydlela sama.
Pro dávky hmotné nouze od obecního úřadu podle 111/2006 Sb. se také posuzuje příjem všech členů domácnosti. Porovnává se se životním a existenčním minimem 110/2006 Sb. a společně posuzovanými osobami jsou podle § 4, 1c):
rodiče a zletilé děti, pokud tyto děti společně s rodiči užívají byt a nejsou společně posuzovány s jinými osobami
Díky. Mám zdravého, práce schopného, 30 letého souseda, co na dávkách vegetuje úspěšně již 7.rok (žádný černý přivýdělek), čímž vytáčí všechny obyvatele domu. Je pravda, že bydlí sám a majitel bytu=jeho vlastní bratr mu napálil vysoký nájem (tady čuju boudu ušitou na stát), podpora mu dá celkově opravdu pěkné peníze, z toho část v dávkách hm.nouze od obce(stravenkách). Dle souseda "za 14 tisíc hrubýho nikam dělat nepůjdu, to mám už teď".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
23. 9. 2009 20:56
Zaměstnankyni strhávám exekuci, v červnu dcera ukončila školu a je hlášena na ÚP bez nároku na podporu. Mám zaměstnankyni počítat tu dceru jako vyživované dítě nebo ne?