Re: Kniha jízd
Odpověď:
Do výše uvedeného výdajového paušálu na dopravu se zahrnují pouze výdaje (náklady) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné, které nejsou podle § 25 odst. 2 písm. zp) ZDP daňovým výdajem (nákladem) u motorového vozidla, u něhož poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, proto je třeba tyto výdaje (náklady) účtovat nebo v daňové evidenci uvádět jako výdaje (náklady) nedaňové.
U vozidla, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj, nejsou daňovým výdajem (nákladem) ostatní výdaje vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla ve výši 20 % s výjimkou odpisů.
V novelizovaném § 28 odst. 6 ZDP je pak stanoveno, při odpisování hmotného majetku, který je pouze zčásti používán k zajištění zdanitelného příjmu, se do výdajů k zajištění zdanitelného příjmu zahrnuje pouze poměrná část odpisů. Při odpisování silničního motorového vozidla, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu, se poměrnou částí odpisů rozumí 80 % odpisů. Z hlediska ZDP lze učinit následující rekapitulaci:
V případě, že silniční motorové vozidlo je výhradně používáno k podnikání lze uplatnit daňový paušál ve výši 5 000 Kč, přičemž ostatní výdaje (náklady) s výjimkou výdajů na pohonné hmoty a parkovné jsou daňově uznatelné, stejně tak jako daňové odpisy v plné výši.
Pokud je silniční motorové vozidlo používáno k podnikání pouze z části, je poplatník povinen tento výdajový paušál krátit. Uplatnit tak může pouze 80 % tohoto paušálu, tedy částku 4 000 Kč, která opět zahrnuje veškeré výdaje na spotřebované pohonné hmoty a parkovné. Ostatní výdaje spojené s provozem tohoto vozidla lze pak uplatnit rovněž pouze ve výši 80 %, což platí i o uplatnění daňových odpisů.
Z hlediska DPH je situace poněkud jiná, protože mezi ZDP a zákonem o DPH není v tomto směru žádná souvislost. Podle § 72 zákona o DPH má plátce nárok na odpočet daně, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Pokud plátce přijatá zdanitelná plnění použije jak k uskutečnění své ekonomické činnosti, tak i k plněním s touto činností nesouvisejícím nebo k plněním osvobozeným, je povinen nárok na odpočet daně krátit způsobem uvedeným v § 76 ZDPH.
Závěr:
Pokud poplatník uplatní výdajový paušál na dopravu, může u přijatých zdanitelných plnění uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu, případně bude mít povinnost tento nárok krátit. Odpočet však může uplatnit i u pohonných hmot. Pokud jde o vedení knihy jízd, poplatník, který uplatňuje výdajový paušál (a to jak plný, tak i krácený), nemusí z hlediska daně z příjmů již žádné pracovní cesty žádným způsobem prokazovat. Pro účely DPH však i v tomto směru platí § 100 ZDPH, podle něhož je plátce povinen vést v evidenci pro účely daně veškeré údaje vztahující se k jeho daňové povinnosti, zejména údaje potřebné pro správné stanovení daňové povinnosti. To znamená, že spotřebu pohonných pro účely DPH bude muset prokazovat i nadále knihou jízd nebo nějakou jinou obdobnou evidencí.
Tento ==Závěr:
Pokud poplatník uplatní výdajový paušál na dopravu, může u přijatých zdanitelných plnění uplatnit nárok na odpočet daně na vstupu,==
umožňující jak uplatnění paušálu tak uplatnění DPH z nákupu PHM
zřejmě do výše paušálu
daňově garantuje Tonda Kudla, vrátný na MF a jednatel KOV?
Nikde neni psáno že nelze. Máme ve firmě vozidlo pro "režíjní nákupy", kde spotřeba phm je od 1 do 3 tisíc měsíčně.Vedeme knihu jízd a nevidím důvod, proč na konci roku u tohoto vozu nevyhodit PHM(ccs) z daň.nákladů a použít paušál pro příjmovku.DPH samozdřejmě uplatňujem.
==>Nikde neni psáno že nelze==
Váš názor nějak "nesedí" s textem:
"zt) paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem 3d) (dále jen "paušální výdaj na dopravu"),
pokud nebyl uplatněn v ý d a j na dopravu silničním motorovým vozidlem podle písmene k) bodu 4 tohoto odstavce,
k/4 = 4. na dopravu silničním motorovým vozidlem 23d) zahrnutým do obchodního majetku poplatníka nebo v nájmu
v p r o k á z a n é výši
což je i prokázaná výše DPH.
Ale pokud jste přesvědčena o správnosti svého názoru .....
Jen diskutuji a uvažuji podle k/4 neuplatňuji daňový náklad, vždyť vyloučím v přiznání a uplatním dle zt. .Účtování v průběhu roku na to vliv nemá. Uplatnění Dph snad neni náhráda, tu jsem do nákladů nezahrnula.
MFCR "Znovu nutno upozornit, že pravidla uplatnění jmenovaného paušálu a s tím spojené důsledky platí v oblasti daně z příjmů. Jde-li o daň z přidané hodnoty, sem dotčená novela v zásadě nijak nedopadá. U plátců, kteří si u daně z příjmů zvolí možnost uplatnění paušálního výdaje na dopravu, se tedy tato skutečnost do uplatňování DPH nijak nepromítá."
Velice zajímavý názor:
==z toho důvodu, kde není>náklad daňově uznatelný, nelze uplatnit DPH. == Máte na mysli již několikrát zmiňovaný § 72/1 ZDPH?
To by bylo jediné zdůvodnění navazující i na ty informace z MF.
Nějak mě to není jasné ale přiznám se, že jsem JINÉ zdůvodnění zatím nehledal. Vycházím ze znění § 72/1 ZDPH a toho, které jsem uváděl výše k §24 ZDP.
Jsem velice zvědav na text který jistě -akras- z MF obdrží ale
předpokládám že nebude rozdílný od textu ma www stránách MF.
Volná úvaha:
Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál 5000,- (4000,-) Plátce DPH si může uplatnit totéž. Tečka.
Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do uvedené výše
t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny FÚ
nebo zda 5000 - 950= 4050,- do nákladů/výdajů v příjmovce a 950 DPH které budou vráceny. Alternativa 5000,- paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd se mě taky nezdá oprávněná.
Takže asi počkáme než zasedne KDP, KOV a Ústavní soud.
Sami asi jinou než výše uvedenou možnost = Paušál nebo Kniha
neobhájíme. Hezký den až do krásného večera.
>>>Uvažuji shodně jako Vy (Anak).také si myslím,že při
>>>paušálu mohu uplatnit DPH z PHM (jako prokazující
>>>evidenci nadále povedu knihu jízd).Nedávno jsem
>>>zaslala
>>>dotaz na MFČR a teď čekám na odpověď.
>>
>>Pravdu má Vladimír. Už jen z toho důvodu, kde není
>>náklad daňově uznatelný, nelze uplatnit DPH. Takže
>>buď
>>paušál, nebo skutečné výdaje a odpočet DPH na vstupu
>>na
>>základě daňového dokladu.
>**********************************************
>Velice zajímavý názor:
>==z toho důvodu, kde není>náklad daňově uznatelný,
>>nelze uplatnit DPH. == Máte na mysli již několikrát
>zmiňovaný § 72/1 ZDPH?
>To by bylo jediné zdůvodnění navazující i na ty
>informace z MF.
>Nějak mě to není jasné ale přiznám se, že jsem JINÉ
>zdůvodnění zatím nehledal. Vycházím ze znění § 72/1 ZDPH
>a toho, které jsem uváděl výše k §24 ZDP.
>Jsem velice zvědav na text který jistě -akras- z MF
>obdrží ale
>předpokládám že nebude rozdílný od textu ma www
>stránách MF.
>Volná úvaha:
> Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál
>5000,- (4000,-) Plátce DPH si může uplatnit totéž. Tečka.
>Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do
>uvedené výše
>t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny
>FÚ
>nebo zda 5000 - 950= 4050,- do nákladů/výdajů v
>příjmovce a 950 DPH které budou vráceny. Alternativa 5000,-
>paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd se
>mě taky nezdá oprávněná.
>Takže asi počkáme než zasedne KDP, KOV a Ústavní
>soud.
>Sami asi jinou než výše uvedenou možnost = Paušál nebo
>Kniha
>neobhájíme. Hezký den až do krásného večera.
>
>>>>Uvažuji shodně jako Vy (Anak).také si myslím,že při
>>>>paušálu mohu uplatnit DPH z PHM (jako prokazující
>>>>evidenci nadále povedu knihu jízd).Nedávno jsem
>>>>zaslala
>>>>dotaz na MFČR a teď čekám na odpověď.
>>>
>>>Pravdu má Vladimír. Už jen z toho důvodu, kde není
>>>náklad daňově uznatelný, nelze uplatnit DPH. Takže
>>>buď
>>>paušál, nebo skutečné výdaje a odpočet DPH na vstupu
>>>na
>>>základě daňového dokladu.
>>**********************************************
>>Velice zajímavý názor:
>>==z toho důvodu, kde není>náklad daňově uznatelný,
>>>nelze uplatnit DPH. == Máte na mysli již několikrát
>>zmiňovaný § 72/1 ZDPH?
>>To by bylo jediné zdůvodnění navazující i na ty
>>informace z MF.
>>Nějak mě to není jasné ale přiznám se, že jsem JINÉ
>>zdůvodnění zatím nehledal. Vycházím ze znění § 72/1
>>ZDPH
>>a toho, které jsem uváděl výše k §24 ZDP.
>>Jsem velice zvědav na text který jistě -akras- z MF
>>obdrží ale
>>předpokládám že nebude rozdílný od textu ma www
>>stránách MF.
>>Volná úvaha:
>> Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál
>>5000,- (4000,-) Plátce DPH si může uplatnit totéž.
>>Tečka.
>>Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do
>>uvedené výše
>>t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny
>>FÚ
>>nebo zda 5000 - 950= 4050,- do nákladů/výdajů v
>>příjmovce a 950 DPH které budou vráceny. Alternativa
>>5000,-
>>paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd se
>>mě taky nezdá oprávněná. >>
>>Souhlasím s Vladimírem, mám však jeden dotaz. Do 30 . 6. jsem uplatnila do nákladů PHM, vybrala DPH. Je možné od 1. 7. využít paušál, když je všude uváděno, že se během roku nesmí kombinovat oba způsoby u jednoho auta? Novela zákona však vyšla až po 30.6. kdy již každý plátce DPH měl doklady na PHM zaevidované v účetnictví a vybráno DPH. Jak postupovat? Děkuji.
Ještě vydržte, myslím že pan Vladimír nemá až tak pravdu. FO plátci DPH také uplatňují a odvádějí DPH a na konci roku místo nákladů uplatní výdaje %. Jde o dva různé zákony a nárok na odpočet vzniká dle §72 "použitím pro své ekonomické činnosti", pokud neni vyloučeno v §75.
Ano, vyčkejme. Podle mého názoru to není stejné s §7/7 ZDP.
Rozdíl bude obdobný jako holinky a hodinky - obojí se natahuje,
většinou jsou vodotěsné ale drobné rozdíly jsou i na první pohled.
Můj názor ještě jednou z jiného pohledu:
Neplátce DPH si může dle novely uplatnit paušál 5000,- (4000,-)
Plátce DPH si může uplatnit totéž. Tečka.
Nikde není uvedeno že může n a v í c DPH - např do uvedené výše
t.j. 5000,- *19% = 950,- Kč. které mu budou vráceny FÚ
nebo zda 5000 - 950= 4050,- jako pušál do nákladů/výdajů v příjmovce a 950,- do DPH které budou vráceny.
Alternativa 5000,- paušál a DPH do 950,- Kč dle Knihy (evidence) jízd a dokladů na PHM se mě taky nezdá oprávněná.
Takže si určitě počkáme než zasedne KDP, KOV a Ústavní soud, event. předsednictvo Svazu českých domovních důvěrnic
a podají ten správný a jediný výklad. Snad se mým názorem nedjí ovlivnit. Nebo by alespoň mohly tyto orgánové vyluštit co nám to vzkazuje MF prostřednictvím ČDS.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 9. 2009 8:29
Dnes vyšlo v e-mailových novinách Dashofer:
Dotaz:
Co patří do paušálního výdaje na auto ve výši 5 000 Kč podle novely zákona o daních z příjmů, kdy není nutno vést knihu jízd? Je možné uplatnit odpočet DPH z dokladů za PHM a případně dalších dokladů, které se týkají auta a spadají do uvedeného paušálu? Pokud by nárok na odpočet DPH nebyl, jak by se postupovalo u dokladů, které jsou od ledna zaevidovány v záznamní povinnosti pro DPH?