Re: Náhrada mzdy za DPN nově ???
1. 3 pracovní dny se neplatí, ale max. 24 hodin. Jde hlavně o změnu pro směnaře, tzn., že jim např. nezaplatím 2 12-ti hodinové směny, další už ano. Před tím, když měli např.naplánované 3 směny na týden a zrovna onemocněli,tak za celý týden nedostali nic,protože v něm měli 1. 3 pracovní dny.
No správný dotaz - ale blbá odpověď. Platí to zpětně od 1.7. 2009.
A aby tomu byla naražena koruna, tak v přechodných opatřeních je "naznačeno" že máme nějak jinak přistupovat k těm třem neplaceným dnům, pokud se přesunou z června do července.
No čtu to a jsem magor jak hrom.
No to by ještě šlo, pak by ale stačilo, kdyby tam změnili jen ten odstavec jedna.
Oni ale v odstavci dva zrušili text :
"Náhrada mzdy nebo platu podle odstavce 1 přísluší ve výši 25 % průměrného výdělku za první 3 dny karantény a ve výši 60 % průměrného výdělku od 4. dne dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény"
a nahradily ho textem:
"Náhrada mzdy nebo platu podle odstavce 1 přísluší ve výši 60 % průměrného výdělku."
---
A aby se to nepletlo tak v odstavci jedna ty první tři dny někde na konci nechali.
Já tedy čerpám pouze z materiálu z nedávného školení, a tam je ještě informace,že náhrada mzdy při nařízené karanténě činí od prvého prac.dne 60% reduk.prům.výdělku. Naštěstí nemáme směnaře ani nikoho v karanténě,tak se tím nemusím zabývat detailně :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
25. 9. 2009 8:29
Jaký máte názor na změnu § 192 zákoníku práce po novele?
Ať čtu jak čtu tak mě vůbec není jasno jestli se první tři dny DPN platit mají anebo nemají. Jde o zákon 326/2009 Sb kdy sněmovna přehlasovala prezidenta, k náhledu třeba zde: http://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/09-326.htm a v něm ČÁST TŘETÍ Změna zákoníku práce.