Re: Nová klasifikace CZ-CPA
Ministerstvo financí vydalo sdělení k zařazování hmotného majetku do odpisových skupin podle přílohy č. 1 k zákonu o daních z příjmů po 1. 1. 2008.
Citace:
Pro účely zařazování movitého hmotného majetku do odpisových skupin se i po 1. 1. 2008 postupuje v souladu s odkazem uvedeným v příloze k zákonu č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, pod označením ++), tj. podle Standardní klasifikace produkce zavedené Českým statistickým úřadem (sdělení Českého statistického úřadu ze dne 5. 12. 2002 o zavedení 2. vydání Standardní klasifikace produkce).
Nová Klasifikace produkce (CZ-CPA), jejíž použitelnost pro statistické účely je stanovena Sdělením Českého statistického úřadu ze dne 31. 7. 2008 zpětně od 1. 1. 2008, není pro zařazování hmotného majetku do odpisových skupin rozhodná.
Re: Nová klasifikace CZ-CPA
CZ-CPA slouží ke statistickému zjišťování. S odpisovými skupinami nesouvisí, tzn., že pro zařazení do odpisových skupin použijete SKP dle přílohy k ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
26. 9. 2009 11:05
Dobrý den, nevím zda jste tady již řešili novou klasifikaci. Stále mi není jasné ta návaznost... Dříve jsme třídili dle SKP a v návaznosti na přílohu zákona o daních z příjmů ne???? teď je nová klasifikace CZ CPA a nevím že by byl zákon o daních z příjmů v tomto směru novelizován... takže postup je najít SKP zatřídit do odpis. skupiny a převést dle převodníku na novou CZ CPA?
Možná to bude znít někomu jako banální otázka, ale jsem z příspěvkovky, která teď teprve začne ze zákona uplatňovat daňové odpisy..takže je to pro mě nová dosud neprobádaná problematika.
Díky za jakýkoliv názor