Fotovoltaika-účetnictví

• (neregistrovaný)

29. 9. 2009 12:49

FO vede DE,první faktura EONU za 6/2009.
    Podle energetického zákona je držitel licence podle tohoto zákona povinen být účetní jednotkou podle zvl.právního předpisu a tímto předpisem se rozumí zákon o účetnictví a ten v § 1 odst.2 písm.h)stanoví,že účetní jednotkou jsou ostatní fyzické osoby,kterým povinnost vedení účetnictví ukládá zvláštní právní předpis.Ode dne udělení licence a tedy ode dne výroby a prodeje elektrické energie je podnikatel-FO povinen vést účetnictví.
    Má prosím někdo zkušenost od kdy přejít z DE na PÚ,je možno od roku 2010?V průběhu roku se mi to moc nezdá.
    Předem děkuji za názory.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 9. 2009 11:10

anonym (neregistrovaný)

Re: Fotovoltaika-účetnictví
      No vidíte a já čtu něco jiného: " V případě již existující podnikatelské činnosti se příjmy z provozu solárních zařízení stávají součástí již vedené daň. evidence NEBO podvojného účetnictví poplatníka.Není povinné vedení podvojného účetnictví a je tak umožněno vést pouze daňovou evidenci.....
      viz www.solarenvi.cz

• 30. 9. 2009 12:43

JB (neregistrovaný)

Moc děkuji,že se někdo ozývá,taky jsem si to našla,musím říct,že by se mi to velmi líbilo,ale bohužel tento web je prezentací komerční firmy a údaje zde uváděné jsou nepřesné a nejsou podložené zněním zákona.Pokud nebyl změněn energetický zákon,tak držitel licence na výrobu el.energie musí vést účetnictví.Je to i v odpovědi č.6 daňového bulletinu III/09 od Ing. Poláka.Tak jsem z toho fakt zmatená.

• 7. 10. 2009 12:10

Jula (neregistrovaný)

My máme tu samou situaci. Asi to vyřeším tak, že letos to nechám běžet v daňové evidenci a od ledna budeme vést účetnictví. Pokud byste někdo dokázal, že je možné i nadále vést daňovou evidenci, dejte prosím vědět. Dle výše uvedeného jsem totiž také pochopila, že by mělo být účetnictví.

• 6. 1. 2010 0:48

paroch (neregistrovaný)

Už jste to vyřešili? Já bych řekl, zákonem stanovená povinnost vést učetnictví neznamená automaticky povinnost vést podvojné účetnictví. Daňová evidence je také účetnictví. Takže pokud nedosahujete obratu nad 25 mio Kč tak stačí DE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).