Re: Darovaní auta - vyřazení z majetku
V účetnictví bude vyřazení majetku účtováno např. 082/022 v pořizovací ceně. O daru účtovat nebudete, jelikož zůstatková hodnota je nulová.
Pokud je obdarovaný současně zaměstnancem, byla by hodnota daru na straně zaměstnance příjmem podle § 6 ZDP. Nepeněžní příjem se z hlediska daně z příjmů oceňuje v souladu s § 3 odst. 3 podle zvláštního právního předpisu, tj. zákona č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku. Ocenění daru nemusí provádět odhadce - soudní znalec, zákon o daních z příjmů takovou podmínku nestanoví.
Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, v ustanovení § 6 odst. 1 stanoví, že předmětem daně darovací je bezúplatné nabytí majetku na základě právního úkonu nebo v souvislosti s právním úkonem. Majetkem pro účely daně darovací jsou nemovitosti, movitý majetek a jiný majetkový prospěch.
Dále ovšem z odstavce 4 písm. c) citovaného § 6 tohoto zákona vyplývá, že předmětem daně darovací nejsou bezúplatná nabytí majetku, která jsou příjmem a jsou předmětem daně z příjmů podle zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (viz shora).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 9. 2009 15:50
Dobrý den,
vyřadili jsme jedno z našich osobních aut, které bylo odepsané a nemělo i po technické stránce žádnou hodnotu. Jeden náš zaměstnanec ho dostal jako dar, s tím, že uhradí veškeré poplatky s tím související. Jakým způsobem mám toto vyřazení v účetnictví zaznamenat?? A jakou hodnotu tam mám dát?? Poradí mi prosím někdo? Děkuji předem