Re: Neplátce DPH
v podstatě to, že pokud vy jako plátce přijmete službu od neplátce, pak si celou sumu dáte do nákladů, a tím máte tu službu jako celek dražší právě o výši DPH - když by protistrana byla plátce, pak byste DPH nárokovali (chtěli vrátit) u finančáku a do nákladů by šel jen základ. Pokud ale vy jako plátci fakturujete službu neplátci, neznamená to pro vás nic - vy DPH odvedete a tím to končí.
Děkuji, ale přece jen se ještě zeptám, asi úplně blbě, chápu že si nevynárokuji dpa a půjde mi to celé do nákladů ale na druhou stranu náklady mi snižují základ daně,tak mi tam tedy půjde celá částka, při platbě dph jen základ daně nějak jsem úplně už asi zblbla :)
Vám ano. Otázka je, jak se na to tváří Vaši odběratelé, protože náklad je sice fajn, ale nakupujete materiál nebo většinu služeb o 9 - 19 % dráže než konkurence. Je-li Váš odběratel plátcem DPH, ta otázka je složitější.
tzn. příklad - neplátce - VY
nákup 119,-- prodej 238,-- - marže jasná 100 % 119,--
VY PLÁTCE
nákup 100+19, prodej 200+38, marže jasná - pouze 100,--, zbylých 19 odvedete, ale zákazník, který je plátcem, zaplatil vlastně 200, tudíž pro něj levnější dodávka. OPAKUJI - JE-LI PLÁTCEM.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
30. 9. 2009 16:50
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo polopaticky vysvětlit, nebo mě nasměrovat na nějaké stránky, kde zjistím co por mě znamená zda výhody či nevýhody, když firma čtvrtletní plátce DPH by dlouhodobě spolupracovala s OSVČ neplátcem DPH -(ten by fa poskytoval služby - měsíčně cca za 60 000Kč.
Děkuji všem kdo poradí a vysvětlí.
Přeji hezký den