Re: Fakturace
Dobrý den,
pro určení, jaká DPH a zda vůbec bude je rozhodující u všech plnění podléhajících DPH - místo plnění. Máte pravdu, že místo plnění u přepravy zboží se určí podle § 10/2 ZDPH. Podle tohoto ustanovení, je při přepravě zboží mezi členskými státy místem plnění místo, kde je přeprava zahájena. Dále je zde, řečeno, že je-li přeprava pro osobu registrovanou k dani v jiném čl.státě, než je přeprava zahájena, lze přechýlit a přepravu osvobodit - místo plnění se dostane do země registrace příjemce přepravní služby. Pokud si dva češi registrovaní k DPH v ČR fakturují přepravu z Řecka na Slovensko, pak místem plnění je místo zahájení přepravního výkonu, a toto plnění je předmětem řecké DPH. V žádném případě nelze fakturovat s Českou DPH. Pokud by druhý český plátce měl registraci na slovensku, pak by šlo o reverse-charge a bylo by možné osvobodit, daň by přiznat příjemce služby na Slovensku. Český správce daně Vás nemůže za neuplatnění řecké DPH sankcionovat a nemůže ani doměřit českou DPH, protože toto plnění vůbec není předmětem české daně. V jaké měně fakturujete, není podstatné.
Dobrý den, já s výše popsaným postupem nesouhlasím. Je pravda, že místo plnění je začátek přepravy - tj. Řecko, jenže pokud je intarkomuninátní přeprava poskytnuta pro osobu regostrovanou k dani v jiném členském státě , než kde je přeprava zahaájena (a to je splněno-je to pro čecha), místo pněí je území příjemce služby, takže ČR-takže podle mého názoru nasadit 19 % DPH a tato přeprava by měla být čechem fakturována s 19 % sazbou dph. mohu vám případně naskenovat příklad, který pasuje na ten váš - daně a právo v praxi-zabývalo se to právě dopravou. Z ministerstva mám i tabulku pro dopravce, jak fakturovat, kde je jasně napsaána přeprava z jednohu státu EU do druhého...fakturace pro čecha-sazba 19% DPH
Já myslím, že konkrétně Vaše příspěvky zde na diskuzním foru jsou poměrně dosti kvalitní a svědčí o vaší profesionalitě. Jenže účetní praxe je natolik rozsáhlá, že není v moci jednoho člověka vědět vše. Umět odpovědět na kolikrát složité otázky tak jako vy, tak si pískám. :-) Já mám tímto i možnost poděkovat vám..že jsem se konkrétně z vašich odpovědí již mohla poučit a pomohly mi. A proto tu všichni jsme, abychom si sdělili své vědomosti a rady a víc hlav to vždycky nějak dá dohromady. Myslím, že do osla máte daleko :-) , mějte se hezky a hezký večer
Děkuji Vám za povzbudivá slova, ale díky patří hlavně Vám, že si dáte tu práci pročítat odpovědi a dotáhnete to do správného řešení.
Z hlediska té přepravy mohu také doporučit knihu od JUDr. Galočíka "DPH a účtování - přeprava, dovoz, vývoz, služby", je tam právě takový tabulkový přehled uveden. Myslím, že ji vadala Grada.
Mějte se obě prima a bez daňových trablů :o)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
1. 10. 2009 12:11
Dobrý den. Prosím o pomoc.
Česká firma fakturuje jiné české firmy přepravu zboží. Nakládka v Řecku - vykládka na Slovensku.
Česká firma fakturu bez DPH v eurech. Píše větu, že se jedná o plnění dle 10 odst. 2 zákona č. 235/2004 Sb., o DPH.
Nejsem si jistá zda správně. Myslím si, že česká firma fakturující české firmě by měla účtovat s DPH. Třeba v eurech, ale měl by tam být základ + DPH v českých korunách + kurz.
Děkuji všem. Marta