Potvrzení pro mzdovou dotaz

• (neregistrovaný)

1. 10. 2009 12:58

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat. Přijímáme zaměstnankyni na HPP mimo nás uklízí v nějaké firmě a prý si vydělá cca 500,- měsíčně. Z té firmy mi poslali papír, že chtějí potvrzdit, že srážíme zdravotní pojistné. Tak nějak nevím, proč to potvrdit. Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 10. 2009 13:14

Bara (neregistrovaný)

Re: Potvrzení pro mzdovou dotaz
      Pravděpodobně chtějí potvrzení, že jí srážíte zdravotní pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu, aby jí nemuseli do plácet do minima. Toto potvrzení si oni založí a mají doklad pro případnou kontrolu, dle praktik ZP u které mám taky tak zaměstnance - jsem měla požádat k datu, kdy zaměstnanec nastoupil a pak stačí začátkem každého kalendářního roku. Druhý zaměstnavatel mi to potvrdí, já si založím a nemusím doplácet do minima, mám doklad, že to dělá ten druhý zaměstnavatel.

• 1. 10. 2009 19:57

Jiřka1 (neregistrovaný)

Doplácet do minima - pod tím si může někdo chybně představit, že firma by jí snad něco doplácela. Přesnější bude, když napíšu, že jí na základě Vašeho potvrzení o tom, že je jí u Vás zdravotní pojištění sráženo alespoň z minimální mzdy, ta druhá firma nemusí srazit zdr. pojištění v minimální výši, ale může jí ho srazit pouze ze skutečně dosaženého výdělku. Kdyby si ale u Vás vydělávala měsíčně např. jen 5000 Kč (měla by snížený úvazek) a vy byste jí ZP sráželi do minima, tak by si ona mohla vybrat toho zaměstnavatele, který by jí to pojištění dosrazil. Tomuto zaměstnavateli by ona každý měsíc přinesla potvrzení o výdělku a sraženém pojištění a o pojištění, které odvádí zaměstnavatel od toho druhého zaměstnavatele a to ZP, které by ještě chybělo do minima po součtu všech, by jí tento dosrazil. Nevím, jestli je to dost jasné.

• 1. 10. 2009 22:04

Bara (neregistrovaný)

dobrý večer, paní jiřko, možná jsem nemusela použít "doplácet do minima" ale snad už to tazatel pochopil. Já jsem se chtěla zeptat a zajímalo by mě to co jste psala dál. Podle čeho uvádíte, že pokud má zaměstnanec více souběžných pracovních poměrů s nižším výdělkem než je minimální vyměřovací základ - může se to posčítat a pokud by ještě něco chybělo tak to prostřednictvím zvoleného zaměstnavatele doplatí? Můžete mi poradit zdroj této informace prosím? Mám informaci ze ZP, že pokud je více souběžných pracovních poměrů - z jednoho musí odejít ZP z minim. vym. základu a zaměstnavatelé těch dalších "PP" musí doložit, že ten první zaměstnavatel miminum odvedl. -Nemohou se posčítat vyměřovací základy. Děkuji Bára

• 2. 10. 2009 11:02

loma (neregistrovaný)

Informace, kterou jste obdržela na ZP není správná. Přečtěte si výklad v příručce ANAG Abeceda mzdové účetní 2009 na straně 334 odstavec třetí.

• 2. 10. 2009 22:51

Jiřka1 (neregistrovaný)

Je to tak, zdravotní pojišťovna Vám informovala špatně. Na zdravotní pojištění se zkrátka musí odvést nejméně 13,5% z 8000 Kč. Jestli těchto 8000 dosáhne v jednom zaměstnání anebo má třeba zaměstnání tři a dosáhne v nich celkem aspoň 8000 Kč, tak je přece minimální odvod pojištění splněn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).