Re: Pracovní úraz a náhrada ztráty na vý
Kooperativa také musí zaměstnanci zaplatit rozdíl mezi vámi vyplácenou náhradou a ušlým výdělkem za prvních 14dní. Buď jste jim to nevyčíslila nebo oni udělali chybu. Každopádně na Kooperativu zavolejte a vysvětlete situaci. Vy nic zaměstnanci doplácet nebudete od toho platíte Kooperativu.
Anko, mohla bych poprosit o radu? Jakým způsobem zjistila Koop. výši nemocenské,co vyplácela od 15.dne OSSZ? Zjistili si to sami,nebo jste to zjišťovala vy, vypočítala ztrátu na výdělku...atd?
Ptala jsem se na Koop i na OSSZ. Formulář Ztrata na výdělku od 1.1.2009 je ke stažení na stránkách Koop. Po skončení nemocenské, nebo každý měsíc,pokud jde o dlouhodobou nemoc ho budu posílat na OSSZ,aby potvrdili výši vyplacené nemocenské, pošlou ho zpět mně a já dopočítám ztrátu na výdělku. Buď doplatím a refunduju od Koop, nebo nechám proplatit Koop. přímo zaměstnanci. UUUUUUUUUfffffff, ať žije byrokracie! Kéž by to dopadlo a od nového roku to řešila celé OSSZ.....
Tak jak to popisujete, je to jasné. Ale také mně není jasný Ančin postup, která píše, že vše vypočítala sama. Sama měla vypočítat ušlou mzdu v prvních 14 dnech a ušlou mzdu v další nemoci. Ale výši nemocenských dávek musí mít potvrzenou od sociáky, aby mohla vypočítat rozdíl. Takže buď nevyplnila všechno nebo to popletla Kooperativa.
Sama píšete, že jste Kooperativě vypočítala jen denní vyměřovací základ (jaký?) a pak se divíte, že Kooperativa zaplatila jen něco a nakonec se ukáže, že ani nevíte, co vlastně Kooperativa zaplatila. Tak je fakt těžký. Musíte prostě na Kooperativu poslat všechny výpočty, jinak se nedivte, že zaplatila jen něco (a to ještě nevíte co).
Dobrý den, můžu taky poprosit o radu - jsem začátečník ve mzdách a formulář pro Kooperativu vyplňuji poprvé. Momentálně jsem se zasekla na bodu 5:
5a) jsem vyplnila prum. hrubý výdělek za čtvrtletí předcházející PN a počet zameškaných prac. dní.
5b) nevím, co vyplnit - chtějí tam výpočet prům. výdělku za zmeškané prac. dny dočas. PN ???
bod 6 - vyplacená náhrada - uvedla jsem, náhrady námi vyplacené zaměstnanci za prvních 14 dní PN a znovu zmeškané prac. dny celkem
bod 7 je mi jasný, jen mi chybí ten bod 5b :-)
bod 8 - nic jsme nevypláceli, tudíž nebudu nárokovat žádnou refundaci, že?
Jak to píšu, tak o tom přemýšlím a napadlo mě, jestli ten bod 5b není násobek prům. výdělku za prac. den x počet zameškaných dní??? Že by se mi rozsvítilo?:-)
Děkuji předem za rady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 10. 2009 15:29
Prosím o radu.. pročítám si tu problematiku náhrady ušlého výdělku za pracovní úraz a nějak si s tím nevím rady. Prac. neschopnost byla ukončena. Zaslala jsem všechny potřebné formuláře na Kooperativu. Zaměstnanci vyplatila náhradu mzdy klasicky, jako by byl nemocný. Kooperativa zaměstnanci poslala na účet náhradu za ušlý výdělek od 15.dne. Mám ještě zaměstnanci něco doplatit? Do 100% za prvních 14 dnů jeho neschopnosti? Pokud ano, odvádí se z té částky pouze daň? A proplatí někdo vyplacený doplatek do 100% zaměstnavateli? Děkuji za VAše odpovědi. Nějak jsem se do toho úspěšně zamotala. ANKA