Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
Dobrý den, u nás kontrolovali hlavně rozpis tržeb s návaznosti na nákup zboží. A jelikož rozpisy se píšou denně, nebyl problém. Kontrolovali doklady,peněžní deník, knihu závazků a pohledávek. Jsme plátci DPH, tak i přehledy daňové povinnosti.
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
Dekuji za odpoved! Ty rozpisy trzeb jsou povinne? Je nekde specifikovano jak dokladuje podnikatel trzby a musi to uchovavat pro kontrolu? Resp. je potreba mimo vyse denni trzby mit rozepsano za co to bylo, nebo staci jen celkova suma za den?
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
Měli jsme 4 kontroly na restaurace a vsude to vyzadovali. Denní rozpis tržeb. Přesně zapsáno, že ten den koupeno pivo, limo, cukroviny, cigarety.. přesně podle paragonu. A kontrolovali to doklad po dokladě... Jo a ještě kdybyste neměla rozpisy denně, musela byste mít pro ně třeba skladové karty... takhle to máte vlastně včetně skladu.
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
Podnikatel ma DE, na zbozi vedu skladove karty. I na obaly. Trzbu uvadim 2x mesicne jak do karet, tak do deniku. Takze v karte mam prijmy podle nakupu a vydej 15 a posledniho v mesici. Je nejake narizeni jak maji doklady vypadat? Ucetni program nemam, delam to v excelu. Bude to narocne...
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
No skladové karty nevím jestli Vám přímo projdou. U nás opravdu chtěli denní rozpisy... a tam se zboží upisuje a připisuje denně.... nebo podle toho kdy dojde k nákupu.... Rozpis i tak si můžete udělat rovněž v excelu... ale i tak to bude nejspíš náročnější pro Vás. U nás to píšou barmanky po ukončení směny. Spočítají zbožíčko, pivo a různě a vše se zapíše a podle toho má podnikatel přehled kolik vydělali denně.... Ale možná Vám skladové Vaše karty projdou.. Těžko říct. Každý kontrolor FU je jiný... snad Vám to projde a nebo ne a budete muset rozepisovat. Napište po kontrole co a jak... Zajímalo by mě to. Můžete i mě na email (karin_v@email.cz Děkuji předem)
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
musíte vést denní tržby v jednotlivém členění, ale § se měnil, tak záleží na kontrolovaném období.
dále musíte vést ceníky.
kontrolují ještě inventarizaci.
a pokud vedete skladovou evidenci, neměl by být problém prokázat, že všechny výdaje jsou na dosažení příjmů.
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
Ono je to jedno, dulezite je co bude chtit pani kontrolorka :)
Mame v rodine prohrany soud s FU, takze iluze si nedelam. V zakone stalo "odepisujte bud tak, nebo tak" bez dalsich omezeni, dulezite je to "nebo" coz jako spojka vylucovaci urcuje ze si vyberes jednu metodu a dle ni odepisujes. FU pri kontrole protestovalo a po letech soudu vyhralo.
Paradoxem bylo ze kontrolorka zacala protestovat proto, aby nahodou nekdo kdo bude kontrolovat ji nemohl rict ze mela vyvolat soudni pri a ona tak nedostala napomenuti nebo vyhazov. Takze se vlastne jen jistila co by kdyby...
Na vysoke nas ucili lide kteri zakladali komoru danovych poradcu a sami mezi sebou se nebyli schopni dohodnout jaka je spravna odpoved na otazky v testu ktery jsme dostali, byli schopni se hodinu prit pred plnou ucebnou...
Re: Co FU rad kontroluje u restauraci?
Kontrolor nemůže vyvolat soudní při. To nejde. Nevím, jestli v nějakém judikátu vystupuje správce daně v roli žalobce, ale tuším že ne.
A FÚ vás může vyzvat jen k tomu, co je buď dané zákonem nebo to musí jednoznačně a splnitelně definovta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 10. 2009 17:07
Dobry den,
delam ucetnictvi pro restauraci kde se nevari a prave se mi ohlasila kontrola. Dan z prijmu a dan silnicni. U silnicni nevidim problem, ale na co se radi zameruji u restauraci? Je to takovy "pajzl" kde se pije jen pivo, tvrdy alkohol skoro vubec. Majitel mi tvrdi ze proda par panaku za den (ehm..) To bude asi prvni vec ktere se chytnou. Co dal? Co mu muzou udelat kdyz papirove proda par lahvi tvrdeho za mesic? (na druhou stranu, je to ctyrka s malou navstevnosti a ten tvrdej se tam moc neprodava, i kdyz asi vic nez tvrdi). Dekuji za vase zkusenosti.