Výkon druhově odlišné práce

• (neregistrovaný)

4. 10. 2009 13:46

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby zaměstnavatel vyžadoval po zaměstnanci výkon druhově odlišné práce. Ve smlouvě mám sjednaný druh práce jako operátor, nicméně v nepřitomnosti skladníka se po mně vyžaduje, abych zároveň dělala i jeho práci. Problém je v tom, že nemám nikde uvednou náplň práce, takže netuším, zda je možné odmítnout výkon práce za skladníka. V § 40 odst.2 ZP se píše, že konat práce jiného druhu nebo v jiním místě, než byly sjednány v pracovní smlouvě, je zaměstanec povinen jen v případě uvedných v tomto zákoně, což je myslím § 41, kde jsem ale nenašla nic o tom, že musím vykonávat práci za někoho jiného v jeho nepřítomnosti a zároveň ještě dělat práci svoji. Můžu tedy příště poslat zaměstnavatele někam s odkazem na tyto paragrafy nebo mám smůlu a budu muset i nadále dělat i skladníkovu práci v jeho nepřitomnosti?

Předem děkuji za jakoukoliv pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 10. 2009 14:37

yx (neregistrovaný)

Re: Výkon druhově odlišné práce
      Pošlete-li zaměstnavatele někam s odkazem na paragrafy, zcela jistě vám dá výpověď pro nadbytečnost, vaši funkci zruší a vytvoří novou, kde bude kumulace s funkcí skladníka. Čili záleží na vás, co uděláte.

• 4. 10. 2009 18:25

K.Z. (neregistrovaný)

To není vyloučený, nicméně mě spíše zajímá, zda mi to může nakázat a ohánět se tím, že on je zaměstnavatel a může mi přidělovat práci v rozsahu pracovní doby....atd. Co jsem se tak dívala do zákona, tak by se snad mělo jednat o druhově stejnou práci,ne? Uznejte, že práce skladníka je přece jenom trochu fyzicky náročnější a krom toho jsem nastupovala na pozici operátor. Vykonávat zaráz práci za dva lidi taky není zrovna nejjednoduší a krom toho to není nijak ohodnocený. Takže bych ráda věděla, co můžu a co ne a zda je vůbec nějaká opora v zákoně.

• 5. 10. 2009 12:16

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ve Vašem případě je to myslím jasné - operátor je myslím něco úplně jiného než skladník (záleží na tom, zda si představuji dobře práci operátora - je to třeba telefonní operátor?). Takže konat práci jiného druhu máte jen pokud s tím budete souhlasit (sepíše se dodatek ke smlouvě, kde se kromě operátora uvede i skladník). Ale nutit Vás k tomu nemůže. Ale vždy záleží na tom, jak široce je druh práce sjednán, např. když je sjednaný druh práce prodavačka v lahůdkách, tak má dělat prodavačku v lahůdkách. Když se sjedná prodavačka, tak to může být jakákoli prodavačka. Když se sjedná pracovnice v obchodě, tak to je práce přes prodavačku, skladnici, uklízení, pokladní atd. Prostě všechno, co se dá dělat v obchodě. Druhů práce může být sjednáno i více různých - např. prodavačka a řidička zásobovačka.

• 5. 10. 2009 17:55

K.Z. (neregistrovaný)

O telefonního operátora se přímo nejedná. POdle toho jak se komu hodí, je to buď operátor/ pokladní nebo operátor příjmu( nicméně já mám ve smlouvě pouze jedno slovo - operátor). Mým úkolem je hlavně zpracování údajů od skladníka, tak aby bylo zboží řádně přijato a souhlasilo vše účetně i fyzicky. Jak už jsem psala, nemám nikde stanovenou náplň práce, takže prakticky nevím, zda výkon práce za skladníka v jeho nepřítomnosti je ještě moje práce nebo už ne a tudíž ji nemusím vykonávat.
      Jinak děkuji paní Jiřce a Jítě za odpovědi.:)

• 5. 10. 2009 13:39

Jíťa (neregistrovaný)

Můžete zkusit taky odvolání na § 103-povinnosti zaměstnavatele, kde v odst. 1a) je uvedeno, že zaměstnavatel nesmí připustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti-tj. měl by vás před výkonem jiné práce poslat k závodnímu lékaři, zda vůbec jste zdravotně schopná tuto práci vykoníávat. Můžete mu sdělit, že se vystavuje postihům ze strany bezpečnosti práce (inspektorátu práce). Třeba to pomůže. Další věcí je i způsob odměňování-jedná se o stejně placené práce, zda to děláte navíc ke své práci a tak... Nutit vás nemůže, pokuste se dohodnout. Za souhlas s výkonem jiné práce může být považováno i to, že je začnete vykonávat a nebudete mít výhrady.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).