Re: Faktura v CZK,úhrada v CZK ze zahran
To se stává v případech, kdy plátce vyplní na platebním příkazce, že příjemce (tedy vy) platí všechny bankovní poplatky (kód BEN).
My se snažíme se zákazníky dohodnout, aby oni si platili své poplatky a my své (kód SHA).
Ale pokud banka poplatky rovnou odečte a tedy připíše vám částku nižší než je částka faktury, měla byste zaúčtovat platbu pouze v této nižší částce a zbytek vést jako nedoplatek.
Nedoplatek buď požadujte po zákazníkovi nebo odepište do nedaňových nákladů.
s tím nesouhlasím...... Já účtuji viz. příspěvek nad Vámi a mám to posvěceno daňařem. Kdyžtak dejte odkaz na §, ve kterém by se psalo to, co jste uvedl (a)
Zapomeňte na předchozí doplnění mé odpovědi. Moje první odpověď se týká právě toho, když poplatky nejsou jako extra položka na výpise (pouze někde v poznámce) a dojde ponížená částka faktury. V případě, že takto to máte, já znám pouze tento způsob zaúčtování.
Třeba je možný i způsob popsaný Žandou, ale já jsem se s tím nesetkala, ale člověk se stále učí.
Třeba se ještě někdo vyjádří.
Souhlasim se Žandou, já to tak dříve účtovala ale nebyla jsem si jistá, protože to je několik let :-)) Ty poplatky zaúčtuji pouze jednou. Na tom výpise je vidět, že se jednalo o poplatky SHA, je to rozděleno na 2 poplatky, jedny jsou na zvláštním řádku ale ten menší (popl. za zprávu banky) je právě v té poznámce..
mě chodí jednak na výpisu připsaná platba a odečteny poplatky, ale už se mi párkrát stalo (myslím, že to bylo vždy při poslání peněz ze Slovenska), mám na výpise uvedenu jen jednu částku a v rozpise mám uvedeny 2 částky = platba faktury a poplatku.... Takže proto jsem si to nechala odsouhlasit od daňaře. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 10. 2009 14:26
Dobrý den, chci se zeptat jak mám zaúčtovat následující:
faktura vystavená v CZK na zahr.odběratele, příchozí platba ponížená o poplatky. Na výpise je v poznámce uvedená částka, která měla přijít a pak částka poplatků. Mám tedy zaúčtovat úhradu faktury v plné výši a pak ty poplatky? Děkuji