Re: Stravenky dotaz
Moje zkušenost je taková, že má zaměstnanec nárok na stravenku za odpracovanou směnu. Ve vašem případě je směna 5-ti hodinová, tzn. že nárok na stravenku máte. Co se týče půlhodinové přestávky, tak pracovní doba sjednaná ve smlouvě je tzv. čistá, tzn. bez přestávky na oběd a pokud budete přestávku čerpat, tak skutečně budete "v práci" 5,5 hod.
Jo ?? Tak mi prosím uveďte zákon a §, podle kterého má zaměstnanec NÁROK na stravenku. Děkuji.
Tak v té diskuzi není uvedeno, že má zaměstnanec nárok. Zaměstnavatel může určit, že bude poskytovat stravenky těm zaměstnancům, kteří odpracují např. nejméně 6 hodin nebo třeba celých 8 hodin a ti, co mají kratší pracovní dobu, na ně pak pochopitelně nedosáhnou. Ale není mně jasné, proč v uvedeném případě by stravenku poskytli, když si mezi 5ti hodinovou prací udělá přestávku a když si ji neudělá, tak ne. Přece by šlo pořád o 5 hodin čisté práce.
Tak jsem si sehnala kolektivní smlouvu:
Závodní stravování
1.Zaměstnavatel poskytne příspěvek na závodní stravování všem zaměstnancům s úvazkem od 0,625. Příspěvek na závodní stravování se zaměstnancům poskytne za pracovní směnu, pokud v ní zaměstnanec odpracuje minimálně 5 hodin.
Zuzana díky
Takže podle toho byste ji dostat měla, pokud máte úvazek na 5 hodin čistého pracovního času. Přestávka s tím nesouvisí - ta záleží na tom, po kolika hodinách práce je zaměstnavatelem určena. Pokud ji zaměstnavatel určí až po nejdéle možné době (tj. po 6ti hodinách nepřetržité práce), tak Vy přestávku mít nebudete. Odpracujete 5 hodin a půjdete domů. Pokud je ve firmě určena přestávka třeba po 4h práce, tak byste musela odpracovat 4 hodiny, pak půl hodiny přestávka a pak 1 h práce.
Pro all: Omlouvám se, špatně jsem svoji odpověď formulovala. Takže tedy přesně: zaměstnanec nemá ze zákona nárok na příspěvek na stravování, je pouze na zaměstnavateli, zda využije možnost snížit si dańový základ poskytnutím benefitu pro zaměstnanceve formě příspěvku na stravování. Dle § 24 ZDP je pro něj daňově uznatelných 55% hodnoty jídla za jednu směnu. Je zde také uvedeno, že tuto možnost má i v případě, že je směna min. 3hodinová. A co je to směna říká ZP. Vše samozřejmě záleží na vnitřní směrnici, za jakých podmínek se bude zaměstnancům přispívat na stravování. V žádném případě s tímto příspěvkem není zákonně spjata povinná přestávka v práci. Dle nového ZP již není nutné, aby zaměstnavatel určoval začátek a konec přestávky v práci, pouze ji musí zaměstnanci umožnit.
No kromě poslední věty, s vámi souhlasím. Nesouhlasím ovšem s tím, že začátek a konec přestávky nemusí určovat zaměstnavatel - musí jen umožnit. ZP říká, že zaměstnavatel je POVINEN POSKYTNOUT - tedy nikoli umožnit přestávku. Přece nemohou zaměstnanci čerpat přestávku jak se jim to hodí !! Domnívám se, že pokud je zaměstnavatel povinen něco poskytnout, tak taky musí určit podmínky - tj. začátek a konec přestávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 10. 2009 21:42
V práci jsem dostávala 80,--Kč stravenky. Nyní se vracím po RD a nastupuji na zkrácený úvazek na 5 hodin. Bylo mi řečeno že pokud nastoupím na 5 hodin nemám nárok na stravenky. Pokud nastoupím na 5 hodin + 1/2 hodky přestávka nárok mít budu. ´Je to takto správně je to v ZP napsané nebo to může být takto upravené např. kolektivní smlouvě? Děkuji ZUzana