ÚSC a datové schránky

• (neregistrovaný)

6. 10. 2009 15:11

Jsme malá obec,ze zákona musíme mít dat.schránku.Rozumím tomu dobře,že jestli si ji nyní nebudeme aktivovat,tak nám ji zaktivují sami k 1.11.2009.Abysme mohli komunikovat s ostatními ÚSC prostřednictvím dat.schránek musíme si zřídit el.podpis ,je to tak?Už mi z toho jde hlava kolem ,proto Vás moc prosím o radu a nové postřehy.
    Děkuji předem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 10. 2009 15:34

... (neregistrovaný)

Re: ÚSC a datové schránky
      Ano, orgánům veřejné moci bude datschránka zřízena automaticky. Pokud má datschránka jednu jedinou oprávněnou osobu ze zákona - §8 odst.1-4,(u právnické osoby se týká v případě jednoho jediného jednatele), v případě poslání datové zprávy prostřednictvím datové schránky NENÍ potřeba zaručený elektronický podpis.
      § 8
      (1) K přístupu do datové schránky fyzické osoby je oprávněna fyzická osoba, pro niž byla datová schránka zřízena.
      (2) K přístupu do datové schránky podnikající fyzické osoby je oprávněna podnikající fyzická osoba, pro niž byla datová schránka zřízena.
      (3) K přístupu do datové schránky právnické osoby je oprávněn statutární orgán právnické osoby, člen statutárního orgánu právnické osoby nebo vedoucí organizační složky podniku zahraniční právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku, pro něž byla datová schránka zřízena.
      (4) K přístupu do datové schránky orgánu veřejné moci je oprávněn vedoucí orgánu veřejné moci, pro něhož byla datová schránka zřízena.

• 6. 10. 2009 19:32

Růža (neregistrovaný)

tzn.,že se do ní přihlásíme až po 1.11. na základě zaslaného hesla rozumím tomu dobře ?

• 7. 10. 2009 7:28

... (neregistrovaný)

Přihlásit a pracovat s ní můžete ihned po jejím zřízení, ze zákona se tak stane NEJPOZDĚJI 1.11., u nás se holt všechno honí na poslední chvíli. Komunikace mezi orgány veřejné správy by posléze měla probíhat výhradně skrz datschránky, ze strany ÚSC k veřejnosti potom prioritně skrz datschránky. Komplexní info (soubor ke stažení):
      http://www.datoveschranky.info/priloha/96/

• 7. 10. 2009 9:17

Růža (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za info,chtěla jsem vás požádat pokud nebudu něčemu rozumět,jestli se mohu na vás obrátit,starostovi
      se do toho nechce,tak vše zjištuji já jako účetní
      přeji vám příjemný slunný den

• 7. 10. 2009 11:35

... (neregistrovaný)

Starosta zřejmě očekává školení, které určitě ze strany obce s rozšířenou působností či kraje proběhne. U nás to bylo z rychlíku, údajně proběhne do listopadu ještě jedno. Nic více, než již zveřejněný odkaz nabídnout nemohu. Mám ještě powerpointovou prezentaci, ale ta je cca ze 40% cílená na můj obor činnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).