Pracovní úraz

• (neregistrovaný)

7. 10. 2009 12:30

Dobrý den
    Nejdříve vám popíši svojí situaci.
    V práci jsem překládal ocelové profily o hmotnosti přibližně 27 kg. Tuto práci jsem dělal asi týden a cítil jsem s toho bolesti v zádech, které jsem přikládal únavě a namoženým svalům. Protože se blížil termín mé plánované dovolené, chodil jsem do práce i přes bolesti zad. Plánované dovolené jsem se nedočkal. Ve čtvrtek ráno, když jsem chtěl vstávat do práce, jsem se už nepostavil na nohy, kvůli zablokovaným zádům.
    Ten den jsem byl u lékařky na obstřiku, ale i přesto jsem se nemohl hýbat. Pracovní neschopnost jsem si nenechal napsat a v práci nahlásil dovolenou s tím „že mi bolí záda a že si potřebuji odpočinout“. Stále jsem to přikládal jen únavě.
    Po týdnu dovolené jsem byl hospitalizován a po vyšetření na CT mi bylo řečeno, že mám vyhřezlé dvě ploténky, 5 a 18 milimetrů. Můj ošetřující lékař mi doporučil nahlásit to jako pracovní úraz, neboť takto vyhřezlé ploténky, dle ošetřujícího lékaře, mohli být způsobeny pouze z opakovaného zatěžování těžkým břemenem. Při nástupu k hospitalizaci jsem vstoupil do pracovní neschopnosti a následně nahlásil skutečnost, jako pracovní úraz zaměstnavateli.
    16. listopadu budu hospitalizován v nemocnici Na Homolce a následný den půjdu na operaci, po které budu moct záda zatěžovat jen na padesát procent a nebudu už moci vykonávat práci jako doposud.
    Chtěl bych se zeptat, jak dlouhou lhůtu má zaměstnavatel k vyjádření, zda došlo k pracovnímu úrazu či nikoli.Také bych rád věděl, zda z vašeho hlediska může být případ posuzován jako pracovní úraz.
    Se zaměstnavatelem mám smlouvu na dobu určitou do 31.1.2010. V tu dobu budu ještě v pracovní neschopnosti. Má tedy zaměstnavatel právo rozvázat se mnou v tuto dobu pracovní poměr? V případě, že by byl můj případ uznán jako pracovní úraz, mám nárok na nějaké odškodné?
    Děkuji Kašpar Karel

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 10. 2009 13:35

kl (neregistrovaný)

Re: Pracovní úraz
      Jste ve složité situaci. Neodvážím se poradit nic konkrétního. Zde zřejmě nepůjde o pracovní úraz,ale o nemoc z povolání. Myslím,že nejlépe by vám poradili na oblastním inspektorátu práce. Zkuste tam zavolat.Pokud sem dáte mail, mohu vám poslat číslo,na právníka,který se tímto zabývá.

• 7. 10. 2009 14:45

juno (neregistrovaný)

Souhlasím, že může jít o nemoc z povolání, ale ne o praocvní úraz. Pracovní poměr je uzavřen do 31.1.2010 a tímto dnem i skončí. Nemocenské budete pobírat i nadále.

• 7. 10. 2009 16:29

beta (neregistrovaný)

Jste ve složité situaci. Neodvážím se poradit nic
      >>konkrétního. Zde zřejmě nepůjde o pracovní úraz,ale o
      >>nemoc z povolání. Myslím,že nejlépe by vám poradili
      >>na
      >>oblastním inspektorátu práce. Zkuste tam
      >>zavolat.Pokud
      >>sem dáte mail, mohu vám poslat číslo,na
      >>právníka,který
      >>se tímto zabývá.
      >Souhlasím, že může jít o nemoc z povolání, ale ne o
      >praocvní úraz. Pracovní poměr je uzavřen do 31.1.2010 a
      >tímto dnem i skončí. Nemocenské budete pobírat i
      >nadále.

Nebude to jednoduché, nezáleží jen na zaměstnavateli, uznávání nemocí z povolání provádějí zdravotnická zařízení uvedená v příloze vyhlášky č. 342/1997 Sb., a to na základě posouzení zdravotnickým zařízením, jehož součástí je oddělení nebo klinika nemocí z povolání nebo pracovního lékařství. Toto pracoviště posuzuje onemocnění, u kterého vzniklo podezření, že se jedná o NZP, a to z podnětu ošetřujícího lékaře nebo osoby, která onemocněla. Oddělením NZP, které je příslušné k rozhodování podle vyhlášky, je vydán lékařský posudek, který uznává (neuznává) zjištěné onemocnění jako nemoc z povolání z-ce a v posudku stanoví, že posudek o zdravotní způsobilosti k práci vystaví lékař závodní preventivní péče. Teprve na základě posudku lékaře závodní preventivní péče se zaměstnavatel rozhodne, jak bude postupovat dále. Z posudku musí být zřejmé, zda a jakou práci zaměstnanec může nebo nemůže vykonávat či přesný popis práce, kterou může vykonávat. Počítejte s tím, že je to běh na dlouhou trať ... Poté se k tomu může vyjadřovat i Kooperativa, příp. Česká pojišťovna, která refunduje z-teli pracovní úrazy i nemoci z povolání. Pokud mám zkušenost, vím, že uznávání NZP vyžaduje hodně času, trpělivosti a síly ... Přeji hlavně hodně zdraví a tu sílu :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).