Re: Moc spěchá-mzda netto
O čisté mzdě v prac. smlouvě slyším poprve, kromě toho výpočet náhrady mzdy za dovolenou se řídí zákonem, takže moc neporadím jak postupovat v tomhle případě, ale myslím že zaručená čistá mzda by byla pouze za skutečně odprac.dny a dovolená zaplacená průměrem.
Mi jsme totiž korejská firma, a máme těch zaměstnanců více. A všichni mají ve smlouvě mzdu NETTO v Eurech. Tak to chtěli, tak to tak i mají. Je to sice pracné, protože se to musí počítat opačně, ale nic s tím nenaděláme. Já jenom potřebovala názor na proplacení té dovolené. Taky si myslím, že dovolená by měla být proplacená průměrem a ne poměrnou částí ze mzdy.
A proč ? Když nedodržujete naše zákony v ničem, tak proč tady ? Přece potom nedostane čistého, to co jste sjednali ne ? Já tomu vůbec nerozumím - buď musí dostat čistého, co jste sjednali, pak je jedno, jestli má dovolenou nebo ne, nebo se čistá mzda pak stejně liší ? Takže tomu fakt nerozumím. A bude-li mít za dovolenou třeba o pár korun méně, tak tím vlastně porušíte vaši smlouvu ne ?
Nic Vám nebrání zavolat na inspektorát práce, kde máji pracovně-právní poradnu v úřední dny a tam určitě zodpoví Váš dotaz, dle mého ale dovolená určitě průměrem.....když už tak si myslím, že hrubá a čistá měsíční mzda bude poměrná část za skutečně odpracované dny.....+dovolená, překážky v práci...viz ZP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 10. 2009 12:18
Dobrý den,
máme v pracovním poměru korejce, který má smlouvu na mzdu v eurech a na čistou mzdu. Teď byl 16 dnů na DPN, pak 2 dny pracoval a do konce měsíce čerpal dovolenou. Mzdy nám zpracovává externí firma a paní mi tvrdí, že má zaručenou čistou mzdu, nemůže mu tedy počítat dovolenou v průměru, který vychází více, ale musí zachovat poměrnou část jeho doplatku. Mně se to teda vůbec nezdá. Udělá mu to v doplatku rozdíl skoro 10000,-. Co si o tom myslíte vy? Díky za reakce.