Já osobně bych se vůbec nebál jim pohrozit soudem, exekucí, registrem dlužníků a podobnými věcmi, třeba se leknou a zaplatí.
Je smutné vidět, jak se poctivý podnikatel kvůli nepoctivým klientům dostal do průšvihu. Moc se mi líbí Váš přístup (cituji "Nepřipustím, že bych se já sám měl stát neplatičem"). Lidí jako jste Vy je v dnešní době málo, je těžké zůstat v téhle džungli poctivý. Moc vás obdivuju. Přeju pevné nervy a budu moc držet palce, ať tito "klienti" nakonec zaplatí!!
Dobrý den.
Situace, se kterou jste se setkal, není u nás vůbec neobvyklá.
Dle mých zkušeností je nejúčinnější pohrozit žalobou na vydání platebního rozkazu s určením nejzazšího termínu, do kdy má být platba připsána. A pokud nedojde k úhradě, žalobu opravdu podat. Žaloba na vydání platebního rozkazu je zjednodušené soudní řízení (a tedy relativně velmi rychlé), které je možné tehdy, pokud nárok žalobce je dostatečně určitý, tedy je průkazně doložen všemi podklady (vystavená faktura, ideálně ještě objednávka, dodací list, popř. smlouva), s uvedením dalších skutečností, např. jakým způsobem jste se domáhal úhrady (vzory najdete i na internetu). Soud uvede v platebním rozkazu náhradní termín splatnosti a pokud není v uvedeném termínu zaplaceno, měla by následovat žaloba na výkon rozhodnutí (exekuci), která bývá také rychlá. Registrem dlužníků bych pohrozil také. Tolik jen pro úplnost.
Pokud má dlužník zřízenou datovou schránku (je obchodní společností), není již dnes problém s doručením rozsudku. Pokud má dlužník alespoň minimální právní povědomí, tak při této hrozbě zaplatí. Další spolupráce většinou již není možná, ale je otázkou, zda je o co stát (než klient, který neplatí, tak raději žádný). Přeji Vám hodně úspěchů.
Děkuji za slova povzbuzení.
Zajímalo by mě, jaké jsou v tomto ohledu obchodní zvyklosti, tyto zkušenosti nemám. Byl bych rád, kdyby se ozvala např. účetní z menší firmy, nebo uvítám i zkušenosti majitelů menších firem či přímo kolegů OSVČ.
Splatnost faktur byla 15. června - v obou případech je tedy právě měsíc po splatnosti.
Je měsíc již vhodná doba pro podání návrhu na vydání platebního rozkazu? Nebo mám čekat dva měsíce, tři měsíce, půl roku po splatnosti?
Oba klienti si jednostranně posunuli splatnost, první klient na období "někdy po" 12. září, druhý klient na období "někdy po" 30. červenci, kdy se údajně mají vrátit z dovolené. Jde o dlužníky, kteří v zásadě aktivně reagují na mé upomínky (odpoví pokaždé, jejich odpovědi jsem ocitoval výše, i když v případě prvního klienta jde o odpovědi značně absurdní a zaplétá se ve svých vlastních lžích).
Mám totiž obavy, když nyní podám žalobu, zda mi pak soud přizná úrok z prodlení a náhradu nákladů řízení, protože vlastně podáním žaloby odmítnu nabídku dlužníků na posunutí splatnosti. Já např. 18. července podám žalobu (měsíc po splatnosti) a může se stát, že mi v průběhu srpna či září zaplatí. U soudu by mi to mohlo přitížit, že jsem ten jeden měsíc ještě nepočkal?
A z druhé strany, když posunutí splatnosti nyní akceptuji, nemám záruku, že zaplatí, nebo mě budou vodit za nos a posouvat splatnost donekonečna....
Zapomněl jsem uvést, že již určité zkušenosti s podáním platebních rozkazů mám z předloňska (šlo o dva rozkazy). Soud sice rozkazy vydal "už" po půl roce, protože si ale dlužníci rozkazy nepřevzali, soud je zrušil (neaplikuje se fikce doručení) a proběhlo klasické jednání, kdy rozsudek byl vydán po dalším roce. Dlužníci si pak podali odvolání ke krajskému soudu, který ještě ale nerozhodl. Od podání žalob uběhly dva roky. Jedná se tedy patrně o dlužníky, kteří "v tom umí chodit".
Registrem dlužníků pohrozit nemohu, taková výhrůžka možná zabere na některé nezkušené spotřebitele, ale ne na podnikatele. Jednak žádný centralizovaný registr dlužníků neexistuje (existují jen jakési soukromé projekty, jeden provozuje Aleš Slabý), jednak v případě zveřejnění osobních údajů např. na mé webové stránce nebo jinde na internetu mohu dostat pokutu od ÚOOÚ.
Ježiši.. vy jste FAKT naprosto "nepoužitelný" pro REALNY OBCHODNI STYK v CR!! jéé.. vám někdo dluží peníze. .jééé.. chudáčku.. takových potvor klientů je, co dluží každé druhé firmě. a víte PROC? Protože moc dobře vědí, jak dlouho trvají soudy a že do té doby stačí své s.r.o. TOTALNE VYTUNELOVAT!!
abych vám dal RADU DO ZIVOTA, tak vás tak stručně obeznámím s tím, jak vypadá asi soudní spor (soudíme se každý měsíc s někým jiným, kdo neplatí, takže v tomto směru mám opravdu relevantní znalosti)
a) podáte si žalobu k místně příslušnému soudu či arbitrážnímu, pokud máte ve smlouvě arbitrážní doložku.
b) místně příslušný soud "tj. běžný soud" na vaši žalobu bude reagovat v Praze tak po měsíci, za další měsíc pošle obsílku druhé straně, aby případně podala námitku věcné či místní příslušnosti.
c) je-li druhá strana neochvějný vykuk, tak podá námitku, že nesouhlasí s předmětem žaloby - nemusí uvádět žádné důvody, jen napíše "nesouhlasím"
d) soud musí tedy nařídit stání (jednání)... to se běžně navrhuje cca 6 měsíců dopředu
e) pominu to, že druhá strana se na poslendí chvíli vymluví, že nemůže z xxx důvodů. Na soudní jednání bud dorazí a vám se ji podaří "porazit" nebo nedorazí a budete-li mít štěstí na "inteligentního" soudce, tak vám dá rozsudek pro zmeškání (tj. že jste vyhrál jen kvůli tomu, že druhá strana nepřišla)
f) rozsudek se zasílá doporučeně druhé straně. Ta má 15 dní na to, aby jej rozporovala, že s ním nesouhlasí - např. z faktických důvodů či porušení zákona. Valná většina soudců je natolik pohodlných a líných, že když si tu zásilku nikdo nepřevezme, tak ji posílají ZNOVU!!! oni nejsou schopni použit často datové schránky, kde se tomu druhá strana nemůže vyhnout
g) huráá.. ! nějakým OMYLEM si druhá strana obálku od soudu vyzvedla či se jim doručila datová zpráva.. propásli zároveň 15 dní lhůtu od doručení., ale pozor! Ještě pořád nemůžete na jejich majetek. Oni sice maji JASNOU POVINNOST zaplatit do tří dní dlužnou částku - ale nikdo je k tomu v tuto chvíli nedonutí. Ani exekutor!!
h) proč ani ne exekutor? No protože si teprve musíte nějaké exekutora najít a ten musí podat soudu DALSI ZALOBU.. tentokrát na exekuci majetku.. to v Praze trvá soudům cca 6-12 týdnů exekutorům v tomto vyhovět..
i) Zhruba po 8-10 měsících od zaslání žaloby na soud konečně začíná exekutor mapovat majetek dlužníka.. na účtech v bance nic není, nemá žádné nemovitosti.. nemá ani auta.. nic.. jen dluhy. na dané adresu už dávno nesídlí a vy nemáte nic.. a to vám řekne exekutor tak zhruba po 3 měsících svého pátrání. Vy posléze musíte zaplatit opět exekutora min. 6000 Kč
takže opravdu nechápu, proč se vůbec ptáte a bojíte dát na někoho žalobu OKAMZITE!! čoveče, uvědomte si, že v téhle zemi vám naprosto NIKDO NEPOMUZE!!! Tady se musíte starat o ochranu svého majetku sám! A úplně nejlepší je, když máte něco, čím můžete klienta držet pod krkem.. pak máte snazší vyjednávací pozici ve smyslu .. ano. nebojím se to říci "vydírání".. protože to je je jediná páka, která na vašeho dlužníka bude platit.
bud jste dost drsný na takový způsob domáhání se svém právoplatné pohledávky, nebo zahodte svůj živnostenský list a najděte si zaměstnání.. >:(
Divím se, že se bojíte, že se na vás naštvou a najdou si jiného dodavatele. Pokud jsou to neplatiči, tak takový odběratel, co sice využije vašich služeb, ale pak za ně nezaplatí, je vám stejně na nic. Copak opravdu s nimi chcete dál obchodovat a zvyšovat tak svoji ztrátu? Zatím máte u každého neuhrazenou "jen" jednu fakturu, to jich chcete mít třeba 10? Zdravý rozum radí okamžitě to utnout a už s nimi dál neobchodovat. Samozřejmě, že dokud si od vás budou moci nakupovat "na sekeru" bez jakékoli sankce z vaší strany, tak to budou dělat, a rádi. Ale jakmile začnete vyžadovat platbu, stejně od vás odejdou ke konkurenci. Vaše konkurence nad tím ale nemůže jásat, protože s nimi zopakují stejný postup jako s vámi (tedy "využít a odkopnout").
Nechápu, proč je necháte určovat splatnost vaší faktury podle toho, kdy se jim bude chtít zaplatit. Jaképak "jednostranné prodloužení splatnosti"? To je podle mě nesmysl. Buďto se na prodloužení splatnosti dohodnou obě strany, nebo platí původní splatnost. Termin, dokdy požadujete uhrazení faktury, byste jim měl stanovit vy, ne naopak. A rovnou k tomu dodat, že pokud do vámi určeného dne nebudou peníze na vašem účtu, dáváte to k soudu. To je zcela korektní postup; když to napíšete slušně, neměl by se nikdo urazit (pokud se toho opravdu tak obáváte). Schovávejte si vaši komunikaci s dlužníky, před soudem se bude hodit (měl byste doložit, že platbu od nich vymáháte). Větší pravděpodobnost, že skrze soud a následnou exekuci získáte nějaké peníze, prý máte pokud je dlužník podnikatel-fyzická osoba (tedy ne s.r.o., kde jednatel v podstatě ničím neručí). Možná by ve vašem případě, kdy nutně potřebujete co nejdřív získat peníze, stálo i za úvahu poohlédnout se po nějaké firmě, která odkupuje pohledávky. Sice by ji od vás asi neodkoupili za 100% ceny, ale zase byste ty peníze dostal hned a o další vymáhání dluhu už byste se nemusel starat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 7. 2011 15:11
Kdo by se dočasně neocitl v druhotné platební neschopnosti. Popíšu, jak jsem do ní spadl já.
V polovině června mi měly přijít peníze od dvou klientů (celkem cca 70 tisíc), po splatnosti však žádný fakturu neuhradil. Platby jsem urgoval. Reakce typické (tyto výmluvy už patří do české klasiky a používá je snad každý druhý klient, nicméně po upomínce většina nakonec bez dodatečných obstrukcí zaplatí) - "Peníze jsem poslal, prověřte svůj výpis, peníze tam máte." "Ojojoj, nějaký omyl, fakturka se zatoulala, podívám se na to a ještě dnes zaplatím"...
Uběhl měsíc a peníze nikde. Mezitím ale oba klienti výmluvy zdokonalili.
Cituji z e-mailů prvního klienta (dluží 48 tisíc): "prověřím tuto skutečnost a dám Vám ihned vědět. Plaba byla odeslána z účtu u MBank. Omluvám se pokud jsem Vám způsobil problémy a vše prověřím." Následoval e-mail: "v bance jsem se přes on-line rozhraní díval,že by mělo být vše v pořádku. Hned v pondělí se zastavím na pobočce, budu se tomu intenzivně věnovat. Chtěl bych Vás požádat o posečkání,pokud vzniknul problém s platbou,dám ho ihned dopořádku." Další e-mail: "konečně se mi podařilo dohledat,kde se stala chyba,potřeboval bych od Vás sdělit IBAN a SWIFT kod,jelikož mám účet vedený v SRN a bez toho nelze platbu do Vaší banky provést." A poslední e-mail: "velice se omlouvám, ale jsem momentálně na dovolené, nemám zde přístup k internetu a bohužel neumím zaslat platbu. Učiním to okamžitě po mém návratu 12.září." (Zkontroloval jsem IP adresu, z jaké napsal, a je to stejná IP adresa, z jaké psal i v minulosti - síť UPC. Nepochybně tedy sedí doma.)
Cituji e-mail druhého klienta (dluží 24 tisíc): "vše jsem prověřil a platba odešla z mého účtu v pořádku. Prosím o kontrolu, zda platba opravdu nedorazila." Následoval e-mail: "Podal jsem své bance příkaz k prověření. Banka má na vyřízení reklamace a připsání prostředků zpět na náš účet bohužel celý měsíc, za což se Vám velmi omlouvám, určitě chceme celou zakázku plně uhradit. Vzhledem k výše uvedenému a faktu, že jsem momentálně na dovolené, bych Vám rád nabídl úhradu celé zakázky do 30.7., kdy budou buď prostředky připsány zpět nebo již budu mít k dispozici další prostředky pro úhradu Vašich služeb."
Takže všichni odjeli na dovču a na úhrady závazků jaksi zapomněli (česká klasika). Kvůli tomu se ale teď u mně nečekaně objevily finanční komplikace, nemám na zaplacení svých závazků - za 12 dní musím zaplatit nájem a vypadá to, že budu muset zrušit vlastní dovolenou naplánovanou od 21. července (která ještě není zaplacená). Snad dám dohromady alespoň peníze na nájem, v průběhu července mají přijít malé platby od drobných klientů, i když ti jsou už také po splatnosti, ale doufám, že aspoň někdo zaplatí. Na dovolenou už ale mohu zapomenout.
Peníze, které jsem měl našetřené bokem jsem totiž použil na úhradu faktur svých subdodavatelů, kteří spolupracovali na zakázkách pro tyto dva klienty. Nepřipustím, že bych se já sám měl stát neplatičem.
Teď řeším, co s těmi dvěmi klienty. Jako věřitel jsem v slabší pozici, pokud začnu vyhrožovat soudem, nebo požadovat úrok z prodlení, najdou si jiného dodavatele; můžou se i naštvat, nezaplatí vůbec a já se o své peníze s nimi budu soudit roky.
Zajímalo by mě, jak byste se zachovali, jeví se mi, že oba fabulují a jen si posouvají splatnost (první z 15.6. na 12.9. a druhý z 15.6. na 30.7.)