Re: DUZP na faktuře spedice
Dobrý den,
tohle není jen podle daňového poradce, ale i podle FU a teď jsem si i koupila knihu na DPH pro dopravce a spediční firmy, kde to autor taky popisuje, ale zatím tu, bohužel, nemohu najít odkaz na konkrétní paragraf, ale je to autor, který se také podílel na vzniku a dalších novelách zákona o DPH - našla jsem to na internetu, tak by (doufám) měl znát to, co spoluvytvářel... :(
Ale jestli je to tedy tak, jak říkáte, tak co tedy dělat v případě, kdy až do doby, než příjde doklad z dodavatelské firmy, neznáme konečnou výši, kterou máme vyfakturovat, jen částku za jednotku, ale kolik se toho celkem odvezlo, poznáme až z jejich faktury. Od doby vykládky do dne, kdy máme od nich fakturu, je často i měsíc a pak vlastně ani nestačíme vyfakturovat do 15 dnů od zdanitelného plnění, ani nestačíme fakturu přiznat do DPH k datu vykládky. Navíc, nejde jen o jednu fakturu jako teď, ale někdy jich bývá víc, jen nevíme přesně, kdy příjdou, to bychom museli opravovat DPH po každé faktuře, nebo jak by se to dělalo?
Je to trošku složitější, ale asi to není jen problém náš, ale i ostatních spedicí...
Děkuji za Vaše odpovědi, Míša.
mrkněte na jiné diskuze, třeba zde
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=607483
dobrý den Míšo, ...trápilo mě přesně to, co vás. Přebírala jsem spediční firmu a chtěla jsem si vše zjistit a nekopírovat slepě po předchozí účetní. Zjišťovala jsem to všude možně a jsou prostě dva názorové proudy. Jeden tvrdí, že DUZP je vykládka a druhý, že DUZP pro spedice je datum, kdy dorazí všechny doklady. Konzultovala jsem to ještě na diskuzním fóru přepravců a tam mi bylo tvrzeno, že DUZP pro spedici je prostě dojití posledního dokladu...tím dnem pro nás končí služba. Ta moje spediční firma to takhle praktikuje 5 let na doporučení MF, nakonec jsem dala dotaz i své známé, co vlastní velkou přerpavní firmu. A u spedice dává DUZP ne vykládky, ale až jim přijde doklad. Mají to schválené daň. poradkyní, prošla přes to kontrola FÚ. Jednalo by s každý měsíc o dadatečné přiznání, protože mnohdy ani přepravce, který náklad fyzicky přepravuje, nestihne vystavit fakturu do 15 dnů, protože čeká až se mu vrátí řidič ze zahraničí a přiveze mu všechny přepravní doklady (a proč bychom měli platit úroky z prodlení z dodatečného přiznání za to, že prostě jenom pozdě dostaneme dokladya nejsme shopni a ani nemůžeme vystavit fakturu)...nevím, jak jste se nakonec rozhodla, ale já nakonec pokračuji v tom, jak je firma zvyklá, (děj se vůle boží) :-)..... A co se týče té knihy..mohla byste mi napsat název a autora? Docela bych si jí také ráda pořídila...
Dobrý den, paní Míno.
Omlouvám se, Vaši odpověď jsem, bohužel, našla až teď... :((
Docela jste mě uklidnila a moc děkuji. Riskla jsem to totiž a dělám to stejně jako Vy. Jak máme taky fakturovat něco, když ani nevím, kolik se toho odvezlo - a telepatii vážně neovládám...
Ale i tak máme problém s několika odběrateli. Požadují totiž datum podle vykládky a jedna firma si dokonce přeje nekompromisně fakturu několikrát přepisovat a my už ani netušíme, kam na ty jejich datumy chodí, s vykládkou nebo jiným datumem na smlouvě to nemá nic společného a často nám to zasahuje i přes dvě zdanitelná období na DPH. Prostě skoro každý měsíc se dohadujeme a řešíme nějakou takovou fakturu, kterou chce někdo změnit. Přitom myslím, že pro ně to je jedno, naši vystavenou fakturu si do nákladů můžou uplatnit až do tří let - nebo se pletu a zákon se změnil??
A ta kniha je z Grady a jmenuje "DPH a účtování - přeprava, dovoz, vývoz, služby" (Svatopluk Galočík, František Louša), jde o 3. aktualizované vydání, platné k 1.1.2009 a ani nebyla moc drahá...
Ještě jednou moc děkuji a přeji hezký den. Míša.
Dobrý den, já jsem spediční firmu začala účtovat v roce 2004...DUZP jsme začali dávat ten náš den, kdy jsme přijali poslední doklad o přepravě. Zpočátku byly také problémy s odběrateli....tak jsme začali na faktury psát "přefakturace přepravy" - není to úplně to pravé ořechové, ale je pravdou, že od té doby byl klid. Nyní, kdy 90% našich odběratelů jsou partneři z EU...tak není už vůbec žádný problém...a co se týče uplatnění..tak opravdu je to tři roky...a to i na přelomu roku, dříve se nemohlo uplatnit v lednovém DAP DPH s prosincovým DUZP... muselo se dělat dodatečné, nyní už je to možné bez dodatečného DAP.Moc ale nechápu, proč na Vás odběratelé chtějí datumy, které nesouvisejí s vykládkou...:-( to snad jedině od nich chtít nějaké vysvětlení, proč ten konkrétní datum...jenže je fakt, že je to odběratel a ten Vám platí a tak člověk trošku někdy musí skákat, jak oni chtějí.A moc děkuji za název knihy, podívám se po ní...určitě zase bude něco aktualizované a platné k 1.1.2010....kdy nám zase přibyly změny :-) a co se týče jména Galočík....tak to bych řekla, že má docela váhu....tak snad můžeme být s DUZP v klidu :-)
Přeji, abyste s odběrateli zvítězila a měla jste klid i když v účtu není klid nikdy, stále nějaké vzrůšo. :-)
Hezký silvestr a celý další rok........Nina
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
9. 10. 2009 22:50
Dobrý den,
prosím Vás, asi se ptám trošku blbě nebo mám mezery ve vzdělání, ale nevíte, čím se řídí datum zdanitelného plnění u spediční služby?
Začínáme podnikat v přepravě, ale nemáme zatím ještě vlastní auta, tak si na to sjednáme přepravu jiné firmy na základě smlouvy o přepravě. Ale často známe třeba jen částku za tunu, ale kolik přesně tun to bylo, se dozvíme až z papírů a z faktury, kterou nám pošle firma, co pro nás přepravu jede a to je často s dost velkým zpožděním a my nestihneme včas vyfakturovat s DUZP podle přepravy.
Podle FU a daňového poradce se datum zdanitelného plnění v tomto případě neřídí podle data přepravy, ale dnem, kdy jsme se dozvěděli o tom, kolik celkem vlastně budeme fakturovat, tedy dnem, kdy nám dorazila faktura z firmy, která pro nás jela.
A podle toho jsem vystavila faktury firmě, která však chce po nás stále změny v DUZP. Částka a ostatní na faktuře zůstává stejné, jen ten DUZP chtějí měnit, jednou podle data ukončení přepravy, pak podle nějakého data (na podkladech jsme na něj nepřišli) a teď by další požadovaná oprava ale přešla do jiného zdanitelného plnění (červenec), i když už máme přiznání podané a museli bychom ho opravit.
Prosím Vás o názor, co byste v našem případě dělali Vy? Opravovali byste pořád této firmě faktury?
Moc děkuji, Míša.