Re: nižší výplata za dovolenou
Jenom si dovolím upřesnit, že se náhrada platí průměrem vypočítaným z výdělků z předešlého čtvrtletí.Aby si tazatel nemyslel, že vezme průměr z předešlého čtvrtletí,např. průměr pro náhradu mzdy v září se počítá z příjmů měsíců duben-červen a průměr z těchto měsíců se používá v měsících červenec - září.
Pokud si budete, míno, chtít překontrolovat průměr, musíte od hrubé mzdy v tom kvartále odečíst náhrady za svátky, dovolenou, lékaře a dělit skutečně odpracovanými hodinami. Tedy opět bez hodin za svátky, lékaře, dovolenou... U měsíční mzdy jsou ovšem 2 zbůsoby placení svátků, buď se platí náhrada nebo se mzda za svátek nekrátí. V tom druhém případě by se hodiny za svátky do odpracovaných hodin počítaly.
děkuji Vám za informace, myslím, že něco bude špatně nastavené asi v programu, účetní mi to neumí lépe vysvětlit.
protože lékaře jsem už nenavštívila asi 5 let, a od ledna do června mám neodpracovné 3 dny (dovolená ), má mzda se zvedla v červenci o 500,- hrubého, tak laicky myslím, že by to neměl udělat rozdí 15 kč na hodinu za dovolenou v záři. budu to muset víc nastudovat
Zvednutí mzdy od července se projeví až v průměru pro 4. čtvrtletí (ten se bude počítat z výdělků a odpracovaných hodin ve 3. čtvrtletí, tj. červenec až září), zatímco průměr pro 3. čtvrtletí se počítal z výdělků ve 2. čtvrtletí, tj. za duben až červen).
Sečetete si hrubé mzdy za duben až červen, od nich odečtete hrubé částky za dovolenou, lékaře, svátky, případně další náhrady a výsledek podělíte skutečně odpracovanými hodinami v dubnu až červnu. Toto je hodinový průměr, který platil pro 3. čtvrtletí. Předpokládám, že svátky máte placené průměrem, je to tak?
Aha, tak Vy jste odměňovaná měsíční mzdou. Např. máte měsíční mzdu 15000, což znamená, že při odpracování všech pracovních dní v měsíci dostanete 15000 Kč, ať je těch dní 20 nebo 22, ať svátek je nebo není. A protože v září bylo 21 prac. dní plus jeden svátek a Vy jste v září vybrala 4 dny dovolené, tak se mzda počítá takto: Vaše měsíční mzda děleno 22 krát 18 plus náhrada za dovolenou plus případné premie nebo odměny. A ten hodinový průměr na dovolenou se počítal takto: Sečetete hrubé mzdy za duben až červen a od nich odečtete hrubé částky za dovolenou, lékaře a další náhrady v dubnu až červnu. Náhradu za svátek neodečítáte, protože u Vás je svátek obsažen už v té měsíční mzdě. A vypočítané Kč pak podělíte skutečně odpracovanými hodinami, ke kterým nejprve přičtete i hodiny svátků ve 2. čtvrtletí.
Já bych ještě připomenula, že u měsíční mzdy je také důležitý faktor, kolik prac.hodin má ten daný měsíc, ve kterém se dovolená vybírá. Pokud má měsíc nízký počet hodin, částka o kterou se mzda krátí může přesáhnout průměr, kterým se platí dovolená, tím pádem je výsledná hrubá mzda nižší.
Dám příklad:
zaměstnanec HM 20000,-, 7,5 h denně, průměr za II.Q 123,08/h
pokud vyčerpá 5 dnů dovolené v 7/09 bude mít HM 20268,-
pokud vyčerpá 5 dnů dovolené v 8/09 bede mít HM 19858,-
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 10. 2009 7:53
dobrý den,
mám pro vás asi jednoduchý dotaz - jak je to s náhradami za dovolenou? vždycky, když si vezmu dovolenou, tak výplata je nižší za ty dny, účetní mi říkala, že se to počítá jako nějaký průměr. protože se ale moje mzda nezvyšuje půl roku, tak nerozumím, proč náhrada za dovolenou je třeba o 15 kč/ hod nižší ( jak vidím na výplatní pásce )
protože tomu ale blíž nerozumím, tak nechci protestovat :-)
děkuji