Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
12. 10. 2009 9:25
Dobrý den, chci se zeptat. Podnikatel chce koupit osobní auto do obchodního majetku. Když koupí za hotové, výdej z pokladny bude nedaňový a auto bude odpisovat, je to tak? Do jaké odpisové skupiny mám auto zařadit? Nemůžu ho v žádné najít, tak nevím, jestli jsem ho třeba nepřehlídla. Kdyby náhodou toto auto koupil část za hotové, část na úvěr, pak za výdej z pokladny by byl nedaňový, příjem úvěru nedaňový, splátky úvěru taky nedaňové, úroky daňové? K tomu úvěru jsem se ještě chtěla zeptat, když je úvěr nedaňový, musí ho někde v daňové evidenci vést? A úroky z úvěru jsou daňové, jak je zaúčtovat, jako navýšení ceny vozu nebo každý rok (měsícně podle splátek) dávat jako daňový výdaj? A teď se zeptám z jiné strany, když podnikatel toto auto koupí letos jako zboží, tzn. bude ho mít celé ve výdajích, a příští rok se rozhodne, že si ho nechá a dá do osobního majetku, je to problém? Jak se postupuje, musel by něco dodanit? A můj poslední dotaz, slyšela jsem, že když bude mít toto auto v podnikání, nemusí vést knihu jízd (ani pro soukromé cesty?), nedává si do výdajů žádné opravy, benzín apod., ale uplatňuje si jenom paušál 5000 Kč a pokud toto auto používá i pro soukromé účely, pak je tento paušál 4000 Kč, je to pravda? A kde to najdu? Děkuji moc.