Srážky ze mzdy-revolvingový úvěr

• (neregistrovaný)

12. 10. 2009 14:06

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je zaměstnavatel povinen provádět srážky ze mzdy na základě smlouvy o revolvingovém úvěru /Cofidis/ uzavřeného v roce 2006. Součásti smlouvy je i odstavec - dohoda o srážkách ze mzdy. V roce 2008 byl novelizován ZP ohledně provádění srážek ze mzdy. Nejedná se o výkon rozhodnutí. Musí zaměstnavatel vyhovět Cofidisu? Pokud ano, musí se zaměstnancem uzavřít dohodu o srážkách ze mzdy?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 10. 2009 14:09

pája

Re: srážky ze mzdy-revolvingový úvěr
      Pokud Vám doručili smlouvu nyní, nejste vůbec povinni něco srážet nebo uzavírat dohodu se zaměstnancem.

• 12. 10. 2009 14:17

zdenaV (neregistrovaný)

V Cofidisu mi sdělili, když jsem jim řekla,že firma provádí srážky pouze na základě exekucí a výkonu rozhodnutí,že smlouva je uzavřena v roce 2006, tudíž se musím řídit ZP před novelizaci.

• 12. 10. 2009 14:27

zdenaV (neregistrovaný)

Kopii Smlouvy o revol.úvěru jsem obdržela minulý týden. Minulý týden mě telefonicky kontaktoval Cofidis, že náš zaměstnanec je v prodlení s úhradou úvěrových splátek, tudíž žádá po zaměstnavateli provádění srážek.

• 12. 10. 2009 14:36

pája

Můj názor:
      platí nový ZP, řiďte se podle něho, to že dříve dotyčný hradil splátky a přestal, bych odpálil, protože oni po Vás chtějí provádět srážky ze mzdy dnes a v rozporu s platným právem.
      ZP řeší v § 146 - + odkaz na § 327 a obč.z. § 551
      Něco jiného, kdyby Vám poslali tu dohodu v r.2006.
      Uvidíme, jestli se ještě někdo připojí, ale já bych to řešil takto.
      Vy totiž, budete-li srážet, riskujete, že zam-nec Vás napadne, že podle platného ust. ZP nesmíte bez dohody s ním srazit v tomto případě ani korunu.

• 13. 10. 2009 14:45

Anna (neregistrovaný)

>>>>>>Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je
      >>>>>>zaměstnavatel
      >>>>>>povinen provádět srážky ze mzdy na základě smlouvy o
      >>>>>>revolvingovém úvěru /Cofidis/ uzavřeného v roce 2006.
      >>>>>>Součásti smlouvy je i odstavec - dohoda o srážkách ze
      >>>>>>mzdy. V roce 2008 byl novelizován ZP ohledně
      >>>>>>provádění
      >>>>>>srážek ze mzdy.

>Můj názor:
      >platí nový ZP, řiďte se podle něho, to že dříve
      >dotyčný hradil splátky a přestal, bych odpálil, protože oni
      >po Vás chtějí provádět srážky ze mzdy dnes a v rozporu
      >s platným právem.
      >ZP řeší v § 146 - + odkaz na § 327 a obč.z. § 551
      >Něco jiného, kdyby Vám poslali tu dohodu v r.2006.
      >Uvidíme, jestli se ještě někdo připojí, ale já bych to
      >řešil takto.
      >Vy totiž, budete-li srážet, riskujete, že zam-nec Vás
      >napadne, že podle platného ust. ZP nesmíte bez dohody
      >s ním srazit v tomto případě ani korunu.
      Pájo, myslím, že nemáte pravdu, nezáleží na tom, kdy byla dohoda o srážkách ze mzdy předložena, ale kdy byla uzavřena. Podle přechodného ustanovení k novele občanského zákoníku (článek XLIV zákona č. 264/2006 Sb.) se srážky ze mzdy na základě těchto dohod, uzavřených před 1. lednem 2007, provádějí podle dosavadních právních předpisů – pohledávky zajištěné těmito dohodami nelze ale od tohoto data zvyšovat - to se v případě revolvingových úvěrů často děje. Zjistila bych tedy původní částku půjčky, a chtěla bych vidět, kolik bylo zaplaceno. Dále je možné se dohadovat, že to, co obvykle pošlou (tj. okopírovaný papír bez ničeho), NENÍ předložení dohody o srážkách ze mzdy. Trvala bych alespoň na ověřené kopii. Velmi často je to odradí. Už jsem se setkala i s tím, že mi poslali jen dopis nazvaný "Příkaz k provádění srážek ze mzdy" a když jsem neuposlechla, arogantní dáma mě vyhrožovala, že je to moje povinnost. Chtěla jsem, aby předložili dohodu, což neudělali. Je to už dlouho a nic dalšího nenásledovalo. Oni to prostě zkoušejí, zřejmě tu a tam uspějí.

• 13. 10. 2009 15:06

pája

..
      >Chtěla jsem, aby předložili dohodu, což neudělali. Je to
      >už dlouho a nic dalšího nenásledovalo. Oni to prostě
      >zkoušejí, zřejmě tu a tam uspějí.

Máte to perfektně vyhodnoceno, já souhlasím, ale stejně opakuji, já bych to vyřešil s nimi tak,.jak jsem psal, protože jsem se s tím několikrát setkal a neprošel ani jeden z pisatelů, všem jsme to zacvakli a více se neozvali. Pochopitelně, jak píšete,jejich dokumenty o uzavřených závazcích, to jsou opravdu materiály na vysoké úrovni, nic neznamenající a nedokazující, bez ověření podpisů a td., čímž nahrávají tomu, aby se protistrana odstřelila.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).