Osobní automobil a DE

• (neregistrovaný)

12. 10. 2009 18:26

Dobrý den, chci se zeptat. Podnikatel chce koupit osobní auto do obchodního majetku. Když koupí za hotové, výdej z pokladny bude nedaňový a auto bude odpisovat, je to tak? Do jaké odpisové skupiny mám auto zařadit? Nemůžu ho v žádné najít, tak nevím, jestli jsem ho třeba nepřehlídla. Kdyby náhodou toto auto koupil část za hotové, část na úvěr, pak za výdej z pokladny by byl nedaňový, příjem úvěru nedaňový, splátky úvěru taky nedaňové, úroky daňové? K tomu úvěru jsem se ještě chtěla zeptat, když je úvěr nedaňový, musí ho někde v daňové evidenci vést? A úroky z úvěru jsou daňové, jak je zaúčtovat, jako navýšení ceny vozu nebo každý rok (měsícně podle splátek) dávat jako daňový výdaj? A teď se zeptám z jiné strany, když podnikatel toto auto koupí letos jako zboží, tzn. bude ho mít celé ve výdajích, a příští rok se rozhodne, že si ho nechá a dá do osobního majetku, je to problém? Jak se postupuje, musel by něco dodanit? A můj poslední dotaz, slyšela jsem, že když bude mít toto auto v podnikání, nemusí vést knihu jízd (ani pro soukromé cesty?), nedává si do výdajů žádné opravy, benzín apod., ale uplatňuje si jenom paušál 5000 Kč a pokud toto auto používá i pro soukromé účely, pak je tento paušál 4000 Kč, je to pravda? A kde to najdu? Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).