Os. auto - opravdu nikdo neporadí?

• (neregistrovaný)

13. 10. 2009 12:19

Dobrý den, chci se zeptat. Podnikatel chce koupit osobní auto do obchodního majetku. Když koupí za hotové, výdej z pokladny bude nedaňový a auto bude odpisovat, je to tak? Do jaké odpisové skupiny mám auto zařadit? Nemůžu ho v žádné najít, tak nevím, jestli jsem ho třeba nepřehlídla. Kdyby náhodou toto auto koupil část za hotové, část na úvěr, pak za výdej z pokladny by byl nedaňový, příjem úvěru nedaňový, splátky úvěru taky nedaňové, úroky daňové? K tomu úvěru jsem se ještě chtěla zeptat, když je úvěr nedaňový, musí ho někde v daňové evidenci vést? A úroky z úvěru jsou daňové, jak je zaúčtovat, jako navýšení ceny vozu nebo každý rok (měsícně podle splátek) dávat jako daňový výdaj? A teď se zeptám z jiné strany, když podnikatel toto auto koupí letos jako zboží, tzn. bude ho mít celé ve výdajích, a příští rok se rozhodne, že si ho nechá a dá do osobního majetku, je to problém? Jak se postupuje, musel by něco dodanit? A můj poslední dotaz, slyšela jsem, že když bude mít toto auto v podnikání, nemusí vést knihu jízd (ani pro soukromé cesty?), nedává si do výdajů žádné opravy, benzín apod., ale uplatňuje si jenom paušál 5000 Kč a pokud toto auto používá i pro soukromé účely, pak je tento paušál 4000 Kč, je to pravda? A kde to najdu? Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2009 12:46

RenataK (neregistrovaný)

Re: Os. auto - opravdu nikdo neporadí?
      Osobní auto je dvoustopé vozidlo a spadá do druhé odpisové skupiny položka (2-81), SKP 34.10.2 - je to úplně na konci v příloze Třídění HIM do odpisových skupin.

Pokud bude 1. majitelem zapsaný v technickém průkazu, uplatní si rychlé odpisy - odepíše se za 12 měsíců (platí od letoška).

Je rozdíl, jestli si úvěr podnikatel vezme v bance a úvěr bude na cokoliv nebo přímo jen na to auto. Úvěr na cokoliv z banky, úroky bych dala do nákladů. Úvěr od banky na auto, o úroky bych zvyšovala pořizovací cenu. Pořizovací cena by byla na faktuře a rovnala se té částce, co už máte na auto v hotovosti + ten úvěr. Z této pořizovací ceny by se odepisovalo.

Nevím, ale jestli Váš zaměstnavatel nemá v úmyslu koupit si to auto na finanční leasing s tím, že zaplatí v hotovosti akontaci (ta se potom časově rozlišuje do nákladů) a na úvěr by vlastně byl ten vlastní leasing, splátky vy šly přímo do nákladů v okamžik zaplacení.

Pokud by toto vozidlo bylo v majetku, nemusel by vést knihu jízd, paušál 5000,00 kč se vztahuje na PHM a parkovné. Pojištění a údržba jdou přímo do nákladů.

Všechno se tu již probíralo. Je to ve více dotazech a odpovědích.

• 13. 10. 2009 15:01

KK (neregistrovaný)

Děkuji. Můžete mi prosím napsat, kde najdu víc o tom odepsání během 12 měsíců a paušálu (zákon, povídání apod.)? Takže když koupí auto v listopadu, bude odepisovat od listopadu 2009 do října 2010? Nejspíš bude prvním majitelem, uvažuje, že si koupí úplně nové auto. Šlo by o úvěr, ne o leasing. Takže kdyby zaplatil část v hotovosti, výdaj z pokladny by byl nedaňový, úvěr taky, pouze odpisy daňové (+ teda ty úroky). Musím někde vést ten úvěr, nebo to stačí jenom založit do složky a schovat? K tomu paušálu, když má auto v majetku a používá ho i pro soukromé účely, knihu jízd taky nemusí vést (ani pro firemní cesty, ani pro soukromé) a paušál si uplatní ne 5000 Kč, ale 4000? A ten poslední dotaz, když podnikatel toto auto koupí letos za hotové jako zboží, tzn. bude ho mít celé ve výdajích, a příští rok se rozhodne, že si ho nechá a dá do osobního majetku, je to problém? Jak se postupuje, musel by něco dodanit? Děkuji moc

• 13. 10. 2009 15:21

KK (neregistrovaný)

O těch mimořádných odpisech jsem to už našla, § 30a, odst. 2 ZDP. Odepsat během 24 měsíců, během prvních 12 můžu odepsat 60 %, během dalších 12 měsíců 40 %. Akorát mi teda není moc jasné, od kdy můžu odepisovat. Chápu to správně, že se odepisuje poměrně, podle počtu měsíců, tzn. když koupím auto v 11/09, odepisovat můžu až od 12/09, kdy od 12/09 do 11/10 uplatním 60 % pořizovací ceny a od 12/10 do 11/11 uplatním zbývajících 40 %? Takže vlastně za rok 2009 uplatním pouze 1/12 z 60 % pořizovací ceny? A co mé zbývající dotazy? Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).