Re: Os. auto - opravdu nikdo neporadí?
Osobní auto je dvoustopé vozidlo a spadá do druhé odpisové skupiny položka (2-81), SKP 34.10.2 - je to úplně na konci v příloze Třídění HIM do odpisových skupin.
Pokud bude 1. majitelem zapsaný v technickém průkazu, uplatní si rychlé odpisy - odepíše se za 12 měsíců (platí od letoška).
Je rozdíl, jestli si úvěr podnikatel vezme v bance a úvěr bude na cokoliv nebo přímo jen na to auto. Úvěr na cokoliv z banky, úroky bych dala do nákladů. Úvěr od banky na auto, o úroky bych zvyšovala pořizovací cenu. Pořizovací cena by byla na faktuře a rovnala se té částce, co už máte na auto v hotovosti + ten úvěr. Z této pořizovací ceny by se odepisovalo.
Nevím, ale jestli Váš zaměstnavatel nemá v úmyslu koupit si to auto na finanční leasing s tím, že zaplatí v hotovosti akontaci (ta se potom časově rozlišuje do nákladů) a na úvěr by vlastně byl ten vlastní leasing, splátky vy šly přímo do nákladů v okamžik zaplacení.
Pokud by toto vozidlo bylo v majetku, nemusel by vést knihu jízd, paušál 5000,00 kč se vztahuje na PHM a parkovné. Pojištění a údržba jdou přímo do nákladů.
Všechno se tu již probíralo. Je to ve více dotazech a odpovědích.
Děkuji. Můžete mi prosím napsat, kde najdu víc o tom odepsání během 12 měsíců a paušálu (zákon, povídání apod.)? Takže když koupí auto v listopadu, bude odepisovat od listopadu 2009 do října 2010? Nejspíš bude prvním majitelem, uvažuje, že si koupí úplně nové auto. Šlo by o úvěr, ne o leasing. Takže kdyby zaplatil část v hotovosti, výdaj z pokladny by byl nedaňový, úvěr taky, pouze odpisy daňové (+ teda ty úroky). Musím někde vést ten úvěr, nebo to stačí jenom založit do složky a schovat? K tomu paušálu, když má auto v majetku a používá ho i pro soukromé účely, knihu jízd taky nemusí vést (ani pro firemní cesty, ani pro soukromé) a paušál si uplatní ne 5000 Kč, ale 4000? A ten poslední dotaz, když podnikatel toto auto koupí letos za hotové jako zboží, tzn. bude ho mít celé ve výdajích, a příští rok se rozhodne, že si ho nechá a dá do osobního majetku, je to problém? Jak se postupuje, musel by něco dodanit? Děkuji moc
O těch mimořádných odpisech jsem to už našla, § 30a, odst. 2 ZDP. Odepsat během 24 měsíců, během prvních 12 můžu odepsat 60 %, během dalších 12 měsíců 40 %. Akorát mi teda není moc jasné, od kdy můžu odepisovat. Chápu to správně, že se odepisuje poměrně, podle počtu měsíců, tzn. když koupím auto v 11/09, odepisovat můžu až od 12/09, kdy od 12/09 do 11/10 uplatním 60 % pořizovací ceny a od 12/10 do 11/11 uplatním zbývajících 40 %? Takže vlastně za rok 2009 uplatním pouze 1/12 z 60 % pořizovací ceny? A co mé zbývající dotazy? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
13. 10. 2009 12:19
Dobrý den, chci se zeptat. Podnikatel chce koupit osobní auto do obchodního majetku. Když koupí za hotové, výdej z pokladny bude nedaňový a auto bude odpisovat, je to tak? Do jaké odpisové skupiny mám auto zařadit? Nemůžu ho v žádné najít, tak nevím, jestli jsem ho třeba nepřehlídla. Kdyby náhodou toto auto koupil část za hotové, část na úvěr, pak za výdej z pokladny by byl nedaňový, příjem úvěru nedaňový, splátky úvěru taky nedaňové, úroky daňové? K tomu úvěru jsem se ještě chtěla zeptat, když je úvěr nedaňový, musí ho někde v daňové evidenci vést? A úroky z úvěru jsou daňové, jak je zaúčtovat, jako navýšení ceny vozu nebo každý rok (měsícně podle splátek) dávat jako daňový výdaj? A teď se zeptám z jiné strany, když podnikatel toto auto koupí letos jako zboží, tzn. bude ho mít celé ve výdajích, a příští rok se rozhodne, že si ho nechá a dá do osobního majetku, je to problém? Jak se postupuje, musel by něco dodanit? A můj poslední dotaz, slyšela jsem, že když bude mít toto auto v podnikání, nemusí vést knihu jízd (ani pro soukromé cesty?), nedává si do výdajů žádné opravy, benzín apod., ale uplatňuje si jenom paušál 5000 Kč a pokud toto auto používá i pro soukromé účely, pak je tento paušál 4000 Kč, je to pravda? A kde to najdu? Děkuji moc