Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 10. 2009 12:32
Dobrý den, jsem fyzická osoba , vedu DE, plátce DPH , pronajímám byty i nebyt. prostory,a rád bych si ujasnil fakturaci za plyn a el. nájemníkům
1):
nájemníkům v bytech fakturuji nájem jako osvobozené plnění.
teď jim ale budu fakturovat spotřebu elektřiny za rok, takže jak jsem pochopil, fakturuji s DPH a a já si na vstupu DPH odečtu ?
oni mi během roku platí zálohy, na to ale daň.doklady nemusím vystavovat a daň odvádět ( když nevedu účetnictví ale DE)
2):
potom mám nebytové prostory, kde jednu část pronajímám firmě s DPH, taky el. fakturuju s DPH , ze záloh rovněž neodvádím DPH
druhou část nebyt. prostor pronajímám manželce (neplátci ) pro její podnikání ,jako osvobozené plnění, a té elektřinu nefakturuji.
Znamená to , že na tuto " smíšenou budovu" si asi nebudu moci odečíst na vstupu celou DPH, ale krátit koeficientem ? ( manželkou spotřebovanou část elektriny jí nefakturuji, je to již jako v nájemném )