Faktura v EUR - nevím si rady :-(

• (neregistrovaný)

13. 10. 2009 23:36

Vedu DE, mám jednu fakturu na Slovensko a nevím co s ní :-( Moc prosím o radu
    1. Je vůbec nutné na fakturu v EUR vydanou slovenskému plátci DPH, plnění na Slovensku, kdy bude úhrada na náš účet v EUR vedený na Slovensku psát částku i v Kč nebo stačí jen uvést základ daně např. 100 EUR, DPH 0 ???
    2. Do evidence DPH si ji ke dni DUZP zapíšu jak? Přepočítám denním kurzem,spočítám 19% DPH a zapíši jak na vstup tak na výstup nebo do základu daně dám celou přepočítanou částku a do DPH 0 (zase na vstup i výstup)?
    4. Do DE platbu došlou na účet na Slovensku zapíši dnem připsání peněz, ale jakou částku mám uvést? Částku přepočítanou v den plnění (tedy tu, co mám v evidenci DPH) nebo v den připsání peněz?
    3. V Přiznání k DPH na ř. 21 (jde o službu) jako hodnotu mám napsat vypočítané DPH 19% nebo celkovou částku (tedy např. těch 100 EUR přepočítaných na KČ)?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 10. 2009 23:57

jitka6 (neregistrovaný)

Re: Faktura v EUR - nevím si rady :-(
      V případě poskytnutí služby do státu EU plátci DPH, který poskytl své DIČ se jedná o službu osvobozenou od české DPH a příjemce je povinnen uplatnit system "Reverse charge", podle § 10 odst.6 zákona o DPH. Na fakturu píšete pouze částku bez DPH, která se vám v přiznání k DPH promítne na řádku 21. Na tom řádku 21, budete mít vlastně základ daně. Na fakturu byste měla poznamenat, že se jedná o system "Reverse charge".
      Fakturu vystavujete v korunách.
      Tak a teď si nejsem úplně jistá, ale myslím si, že v DE nevznikají kurzové rozdíly při úhradě faktur. Myslím, že si do pohledávek zaevidujete fakturu v den vystavení a až vám přijde úhrada, opravíte v pohledávkách částku dle aktuálního kurzu - pokud neúčtujete pevným kurzem. Pak vám nevznikne žádný kurzový rozdíl.

• 14. 10. 2009 0:17

L. (neregistrovaný)

>V případě poskytnutí služby do státu EU plátci DPH,
      >který poskytl své DIČ se jedná o službu osvobozenou od
      >české DPH a příjemce je povinnen uplatnit system
      >"Reverse charge", podle § 10 odst.6 zákona o DPH. Na fakturu
      >píšete pouze částku bez DPH, která se vám v přiznání k
      >DPH promítne na řádku 21. Na tom řádku 21, budete mít
      >vlastně základ daně.

tzn. v tomto případě částku 100EUR přepočítanou kurzem platným ke dni DUZP?

Na fakturu byste měla poznamenat,
      >že se jedná o system "Reverse charge".

mám tam poznámku Místo plnění Slovensko, dle § 10 odst.2 238/2004Sb. Povinnost přiznat daň má příjemce služby. - To je špatně, nebo k tomu ještě navíc má být poznámka Reverse charge?

>Fakturu vystavujete v korunách.

Objednávku mám v EUR, platí se v EUR na EUR účet - proč tedy v korunách? Nebo mají být na faktuře obě měny? Faktura byla vystavena jen v EUR - velká chyba? :-(

Moc děkuji za trpělivost

• 14. 10. 2009 8:16

m. (neregistrovaný)

>
      > Na fakturu byste měla poznamenat,>>že se jedná o system "Reverse charge".
      >
      >mám tam poznámku Místo plnění Slovensko, dle § 10
      >odst.2 238/2004Sb. Povinnost přiznat daň má příjemce
      >služby. - To je špatně, nebo k tomu ještě navíc má být
      >poznámka Reverse charge?
      >
      ?
      > Poznámku máte v pořádku, dle českého zákona o DPH.
      Reverse charge je jen totéž anglicky, ale Vy jste zřejmě Češka.
      Píšeme tam totéž co Vy, nikdo nic nenamítal ani nemohl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).