Re: 100 Kč stravenka-zdanění u zaměstnan
Dobrý den, děkuji, co se týče uznatelných daňových nákladů-vím, že je tam strop (70% sazby stravného, což teď činí 50,40, takže do nákladů lze dát pouze 50,40..takže to nebude celých 55% z hodnoty stravenky.) jde mi o to, zda , když mi zaměstnanec mi nic nezaplatí, vše proplatíme my, zda mu nevzniká nějaký zadnitelný příjem. Ale to účtování se mi nezdá, dala bych 527/213
OK možná jsem to jenom nepochopila...takhle to na mě dělalo dojem, že z účtu 213 odúčtujete pouze 45% hodnoty stravenky...
já bych účtovala
55% 527/213
45% 335/213
proplacení do pokladny 211/335,nebo stržení z mezd 331/335
možná to ještě děláte jinak, v účtu vám to musí vycházet....účet 213 musí odpovídat fyzickému stavu stravenek...já to vůči vám nemyslela ve zlém...děkuji
Ano děkuji vím, jestli to správně chápu, tak strop daňově uznatelných nákladů je 70% stravného vymezeného pro zaměstancne v paragrafu 109 zákoníku práce. (pro tento rok by to mělo být 50,40-takže do nákladů mi přijde pouze 50,40 (namísto 55 Kč-což je 55 % z hodnoty stravenky-máme úprostě moc velkou odnotu starvenky) Nám to ale nevadí. My nechceme žádné peníze od zaměstnance, takže pro nás daňové výdaje 50,40 a 49,60 bude nedaňově. Jedná se mi o to, zda to, že poskytuji zaměstancovi tak vysokou hodnotu starvenky a nechci od něj žádné proplacení, zda to nepodléhá zdanění u zaměstnance. Nevím, zda se vyjadřuji přesně a správně. Myslím, že to zdanění nepodléhá...děkuji
Např. PORADCE - Daně a účetnictví - Vzory a případy č. 8/2008
pojednává o zaměstnaneckých benefitech a dani z příjmů . Je zde uveden váš případ a změní je Pokud zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům stravenky a to buď za úplatu,která je nižší než nominální hodnota stravenky, nebo je poskytuje bezplatně, pak celá nominální hodnota je podle znění §6 odst.9 písm.b ZDP osvobozena od daně z příjmů ze závislé činnosti.
PAní Evo, super díky moc, celou dobu jsem si to tak myslela, ale znáte to, když Vám někdo najednou (ještě k tomu daňový poradce) řekne, že se to má přidaňovat....tak jsem tedy hodně znejistěla. Když jsem toto zjišťovala, přečetla jsem spoustu odborných článků a nikde jsem nenašla zmínku o jakémkoliv přidaňování. Jenže znáte to, ten červík přece jenom hlodal...ale už dohlodal :-) moc vám děkuji. Mějte se hezky a děkuji Vám moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
14. 10. 2009 9:04
Dobrý den, chceme dát zaměstnancům 100 Kč stravenku. Nebudeme chtít od zaměstanace žádnou úhradu. Nemusí zaměstnanec nic zdaňovat (par.6 odst.9 bod b)? Nebo bude nějaká částka podléhat zdanění (par. 6, odstavec 7 písmeno a) - tento paragraf se týká náhrady cestovních výdajů mate mě ta poznámka hodnota bezplatného stravování-sice píšou na pracovních cestách, ale teď mě zmátla kamarádka, že daňový poradce jí říkal, že i nadměrný příspěvek na stravenky podléhá zdanění u zaměstnance. Prosím, kdo máte zkušenosti, poraďte. Děkuji