Re: s.r.o. výběry hotovosti
hlavně by jste mu měla vysvětlit rozdíl mezi FO a s.ro., pokud ale provádí výběry z účtu s.r.o. a vklady tamtéž, tak by účtovala přes 261, jako příjem hotovosti z účtu a převod hotovosti na účet.
>>>Prosím o radu, OSVČ dříve podnikající jako FO
>>>založila
>>>s.r.o. /jako fyzická osoba běží dále, pronajímá
>>>majetek "svému" s.r.o. a "dobíhá"než budou splaceny
>>>pohledávkdy apod. /
>>>Nyní podniká plně v s.r.o. ale byl zvyklý peníze si
>>>vybírat, vkládat prostř. účtu 491. Takto "pokračuje i
>>>v
>>>s.r.o. - jak toto mám účtovat??? pokladna je v
>>>hrozném
>>>nepořádku.Děkuji
>>
>>hlavně by jste mu měla vysvětlit rozdíl mezi FO a
>>s.ro., pokud ale provádí výběry z účtu s.r.o. a
>>vklady
>>tamtéž, tak by účtovala přes 261, jako příjem
>>hotovosti z
>>účtu a převod hotovosti na účet.
Tomu rozumím, myslela jsem výběry pro osobní spotřebu apod, což v s.r.o. nelze???
>
>Ano, také takto účtuji. Výběru z účtu 261/221 a
>následný vklad do pokladny 211/261.
>Jsme ve stejné situaci, OSVČ , který je není v s.r.o.
Obávám se, že by koukala spíše účetní na ten tanec, který by se strhl. S majitelem se musí nejprve domluvit a vysvětlit mu, jak situaci vyřešit. Taky by to šlo tak, že teď má firma za ním pohledávku a pokud bude zisk, zúčtuje mu podíl na zisku, ale nevyplatí, protože se to pokryje s tou pohledávkou. Ovšem podíl na zisku se nejprve musí zdanit.
.
>Obávám se, že by koukala spíše účetní na ten tanec,
>který by se strhl. S majitelem se musí nejprve domluvit
>a vysvětlit mu, jak situaci vyřešit. Taky by to šlo
>tak, že teď má firma za ním pohledávku a pokud bude
>zisk, zúčtuje mu podíl na zisku, ale nevyplatí, protože se
>to pokryje s tou pohledávkou. Ovšem podíl na zisku se
>nejprve musí zdanit.
Ani toto řešení není uplně tip ťop, protože potom jde v podstatě o zálohu na podíl na zisku a ty nejsou dovoleny.
Ať holt vyčká do prvních podílů (bude-li zisk) nebo si napíše nějakou solidní mzdu, tu ovšem zdaní atd. Chce to fakt mu vysvětlit , když tak ať si to někde ještě ověří, pokud své účetní nedůvěřuje.
Já taky pořád vysvětluju, majitel se jen směje, nejde o to že by tomu nevěřil nebo mně nevěřil, prostě byl tak zvyklý v DE a tam to šlo a jsou to přece jeho peníze firma vydělává a výplata mu prostě vždy nestačí, tak si prostě vezme - jak říká-nekrade to nikomu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
14. 10. 2009 10:46
Prosím o radu, OSVČ dříve podnikající jako FO založila s.r.o. /jako fyzická osoba běží dále, pronajímá majetek "svému" s.r.o. a "dobíhá"než budou splaceny pohledávkdy apod. /
Nyní podniká plně v s.r.o. ale byl zvyklý peníze si vybírat, vkládat prostř. účtu 491. Takto "pokračuje i v s.r.o. - jak toto mám účtovat??? pokladna je v hrozném nepořádku.Děkuji