Re: Práce přesčas a návštěva u lékaře
Jestliže by pracoval celý měsíc dle rozvrhu směnve svých pracovních dnech, odpracoval by 168 hodin. On ale byl 8 hodin u lékaře a 8 h měl dovolenou, takže měl odpracovat 152 h. On ale odpracoval 168 hodin, z čehož plyne, že má 16 h přesčasů.
Za den dovolené budete platit náhradu mzdy (tzn. průměrem). Otázkou je kolik hodin zaplatíte v den, kdy byl u lékaře - zde se totiž platí pouze doba nezbytně nutná k ošetření nebo vyšetření, nebylo-li možné jít mimo pracovní dobu. Tuto dobu nezbytně nutnou zaplatíte průměrem, ostatní hodiny, které nebyly nutné, jsou bez náhrady.
Kolik hodin skutečně odpracoval, bez dovolené a bez lékaře ?
Tak pak je to opravdu 16 hodin přesčas, pokud mu lékaře uznáváte na celých 8 hodin. Jinak se s ním můžete dohodnout, že třeba na lékaře potřeboval - doba nezbytně nutná - třeba 4 hodiny a místo 4 nodin, které byste mu omluvila ale nezaplatila si vezme náhradní volno. Tak by se počet přesčasových hodin snížil.
No ale práci přesčas přece nařizuje zaměstnavatel, pokud zaměstnanec zůstane na pracovišti proto, že třeba práci nestíhá - tak to není práce přesčas !! Nebo jak už tady několikrát bylo, že zaměstnanci přijede dřív autobus, odpíchne si a někdo mu to počítá za přesčas - tak to opravdu ne ! Jinak se se zaměstnancem můžete domluvit, že třeba za všechny přesčasy bude čerpat náhradní volno. Jinak, pokud jste mu práci přesčas nařídili , tak nijak snížit počet hodin nemůžete.
Dobrý den.
Měl bych podobný dotaz. Omezme ho na jeden pracovní den s 8h pracovního úvazku:
Přijdu do práce, pracuji 4h, následně akutně odcházím na ambulanci se synem kde mi 4h uznávají na propustce, vracím se do práce a další 4h pracuji.
Dosáhnu takto 4hodin práce přesčas využitelných pro náhradní volno? (práci přesčas nahrazenou náhradním volnem běžně v práci využíváme)
Mzdová účetní mi při odevzdání měsíčního výkazu tvrdí, že tyto hodiny se nepočítají a v práci jsem byl 4h zbytečně. Navíc mi chybí na konci měsíce 4h, takže si musím dočerpat půl dne dovolené.
Selským rozumem mi to přijde jako nesmysl.
Kde je pravda?
V případě, že mám 4h přesčas; a ne -0,5 dne dovolené; prosím o konkrétní argument(y) jak se obhájit před mzdovou účetní.
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 10. 2009 8:24
Dobrý den, prosím o radu. Pokud zaměstnanec s úvazkem na 8 hod. odpracoval v měsíci např. 168 hod., byl 1 den u lékaře a měl 1 den dovolené. Fond pracovní doby je v daném měsíci je 168 hod. Má nárok na přesčasové hodiny? Započítává se návštěva u lékaře a dovolená jako odpracovaný den?
Děkuji Jana