Re: Nástup po rodičovské dovolené
Pokud jste zaměstnavatele požádala o rod. dovolenou do 20.12.09, tak ta Vám toho dne končí a Vy se máte 21.12. vrátit do práce a dostávat přidělenou práci dle pracovní smlouvy. Buď budete trvat na návratu a pak bude záležet na tom, zda Vás zaměstnavatel vyhodnotí jako nadbytečnou a opravdu pro Vás tu práci mít nebude - pak se s Vámi buď na skončení dohodne bez uvedení důvodu a bez odstupného, nebo se dohodne s uvedením důvodu nadbytečnost a náleží 3měsíční odstupné nebo, pokud se nedohodnete, Vám dá výpověď, nejprve poběží výpovědní doba 2 měsíce (buď v ní ještě budete pracovat a Vaše místo bude zrušeno až po jejím uplynutí nebo už pracovat nebudete bude Vám placena náhrada mzdy) a pak náleží 3měsíční odstupné. Nebo nebudete trvat na návratu do práce a požádáte ještě o rodičovskou dovolenou (jak dlouho uznáte za vhodné, můžete žádat opakovaně až do 3 let dítěte) a tato situace se bude řešit až příště. Je na Vašem zvážení, který postup zvolíte. Možná Vás láká nechat si dát výpověď s odstupným, ale pokud nemáte jinou práci, tak zůstanete bez zaměstnavatele. A kdybyste pak zůstala znovu těhotná, nebudete mít mateřskou.
>>Dobrý den, zažádala jsem u svého zaměstnavatele o
>>rodičovskou dovolenou do 2 let věku mé dcery (tj. do
>>20.12.2009, dala jsem si zrychlené čerpání ),pak jsem
>>chtěla nastoupit do práce, ale už teď vím, že budu
>>nadbytečná a zaměstnavatel mě nebude chtít zaměstnat.
>>Nevím,
>>zda mám RD prodloužit do 3 let věku dcery nebo úplně
>>skončit a také zda budu mít nárok na nějaké odstupné
>>a
>>kolik? mos děkuji za případné odpovědi
>
>Pokud jste zaměstnavatele požádala o rod. dovolenou do
>20.12.09, tak ta Vám toho dne končí a Vy se máte
>21.12. vrátit do práce a dostávat přidělenou práci dle
>pracovní smlouvy. Buď budete trvat na návratu a pak bude
>záležet na tom, zda Vás zaměstnavatel vyhodnotí jako
>nadbytečnou a opravdu pro Vás tu práci mít nebude - pak
>se s Vámi buď na skončení dohodne bez uvedení důvodu a
>bez odstupného, nebo se dohodne s uvedením důvodu
>nadbytečnost a náleží 3měsíční odstupné nebo, pokud se
>nedohodnete, Vám dá výpověď, nejprve poběží výpovědní
>doba 2 měsíce (buď v ní ještě budete pracovat a Vaše
>místo bude zrušeno až po jejím uplynutí nebo už pracovat
>nebudete bude Vám placena náhrada mzdy) a pak náleží
>3měsíční odstupné. Nebo nebudete trvat na návratu do
>práce a požádáte ještě o rodičovskou dovolenou (jak
>dlouho uznáte za vhodné, můžete žádat opakovaně až do 3 let
>dítěte) a tato situace se bude řešit až příště. Je na
>Vašem zvážení, který postup zvolíte. Možná Vás láká
>nechat si dát výpověď s odstupným, ale pokud nemáte
>jinou práci, tak zůstanete bez zaměstnavatele. A kdybyste
>pak zůstala znovu těhotná, nebudete mít mateřskou.
>moc děkuji za odpověď,nejdřív jsem si myslela, že bude lepší to odstupné, ale snažíme se o další dítě, tak asi zažádám o prodloužení RD do 3 let a ještě jednou moc děkuji
nebuďte hloupá, jen si nechte dát odstupné, ale s výpovědní dobou..(o;
Nástup na mateřskou dovolenou z rodičovské
Pokud nastupujete na mateřskou dovolenou z rodičovské dovolené - tj. čekáte druhé (třetí) dítě - platí, že na peněžitou podporu v mateřství máte nárok, pokud na ni nastupujete do 3 let věku prvního (předcházejícího) dítěte. Pokud na mateřskou nastupujete po uplynutí delšího období a v mezičase jste nepracovala (neplatila 270 dnů nemocenské pojištění), nárok na proplácení mateřské nemáte a pobíráte rovnou rodičovský příspěvek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
15. 10. 2009 9:01
Dobrý den, zažádala jsem u svého zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do 2 let věku mé dcery (tj. do 20.12.2009, dala jsem si zrychlené čerpání ),pak jsem chtěla nastoupit do práce, ale už teď vím, že budu nadbytečná a zaměstnavatel mě nebude chtít zaměstnat. Nevím, zda mám RD prodloužit do 3 let věku dcery nebo úplně skončit a také zda budu mít nárok na nějaké odstupné a kolik? mos děkuji za případné odpovědi