Re: maximální vyměřovací základ
Myslím, že strop by se měl vztahovat na veškeré zúčtované příjmy u jednoho zaměstnavatele, takže dosáhnou stropu a dále by se za ně nemělo odvádět. Přece oba příjmy zúčtujete najednou, takže těžko budete posuzovat dosažení stropu z různých typů příjmu.
otázkou spíše je, pokud dosáhnou v měsíci stropu a v tomto měsíci je zúčtovaná odměna jednatele a zároveň mzda - který příjem "použijete" pro zastropování pojistného ..? jednatele s nižšími odvody nebo mzdu s vyššími odvody ? výklad se asi bude přiklánět ke mzdě, protože z té dostane stát více, ale ze zákona to nevyčtu
Nevím, já bych se na to asi dívala jako na celek, z nějž je odváděno pojistné (a tedy se i počítá strop), ale jednatele nemám, takže je to jen názor. Rozseknout to asi může jedině OSSZ...
Uvažujete správně, ale musí se to rozdělit - já právě takový případ mám, pořád se musíte v měsíci dosažení stropu rozhodnout, ze kterého příjmu odvedete pojistné vyšší, zda ze zaměstnání, kde firma odvádí 25% nebo z odměny jednatele, kde firma odvádí jen 21,5% - v tom je to jádro pudla :) dotázala jsem ČSSZ, předpokládám, že odpoví - mzda od zaměstnatele, tak stát dostane více na odvodech ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
15. 10. 2009 11:48
Dobrý den,
chtěla jsem poprosit o radu.Někteří naši zaměstnanci už dosáhli stropu max.vyměřovacího základu - jsou to jednatelé,dostávají nějakou částku za tuto funkci - z toho platí důchodové pojištění, a pak mají ještě ,zdu, z které odvádí všechny potřebné odvody.
Můj dotaz je jestli budou platit po dosažení stropu max.vym.základu i důchodové pojištění nebo jsou od toho taky osvobození?