Exekuce a daňový bonus

• (neregistrovaný)

15. 10. 2009 23:12

Dobrý den,
    máte někdo zkušenosti s počítáním exekuce, když zaměstnanec má malou mzdu a tudíž má daňový bonus? Já jsem doteď počítala exekuci z čisté mzdy, která vyšla včetně toho bonusu, ale teď jsem četla, že se to počítá bez bonusu.
    Díky. Martina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 10. 2009 7:38

Verunka (neregistrovaný)

Re: exekuce a daňový bonus
      >>Dobrý den,
      >>máte někdo zkušenosti s počítáním exekuce, když
      >>zaměstnanec má malou mzdu a tudíž má daňový bonus? Já
      >>jsem
      >>doteď počítala exekuci z čisté mzdy, která vyšla
      >>včetně
      >>toho bonusu, ale teď jsem četla, že se to počítá bez
      >>bonusu.
      >>Díky. Martina
      >
      >exekuce se počítá bez bonusu.

>exekuce - včetně daňového bonusu
      Rozsah srážek ze mzdy
      27.1.2009, Ing. Růžena Klímová, Zdroj: Verlag Dashöfer
      Oblast srážek ze mzdy a jejich provádění je pro mzdové účetní nelehkou záležitostí. Z čeho je nově možné srážky provádět a do jaké výše?

Srážky ze mzdy je možné provádět jen do výše pohledávky s příslušenstvím. Příslušenstvím se rozumí úroky, úroky z prodlení, poplatky z prodlení a náklady spojené s uplatněním pohledávky u soudu. Způsob provádění srážek stanoví § 276 a násl. OSŘ a nařízení vlády č. 595/2006 Sb. a vztahuje se na všechny prováděné srážky ze mzdy, tj. srážky prováděné na základě vykonatelného rozhodnutí a srážky na základě dohody, kterou uzavřel zaměstnanec s věřitelem nebo se zaměstnavatelem.

Zákoník práce rozlišuje tyto dohody o srážkách ze mzdy:

dohody o srážkách ze mzdy k uspokojení pohledávek zaměstnavatele (§ 327 ZP),
      dohody o srážkách ze mzdy podle občanského zákoníku (§ 551 občanského zákoníku - dále jen ObčZ a § 40 odst. 1 ObčZ),
      dohody o srážkách ze mzdy k uspokojení závazku zaměstnance (§ 146 ZP).
      Srážky ze mzdy se provádějí z čisté mzdy a též z příjmů, s nimiž se zachází jako se mzdou. Jedná se o dávky nemocenského pojištění, důchody, stipendium, podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci, měsíční daňový bonus, vrácená daň vyplývající z ročního zúčtování, popřípadě další příjmy (odstupné, odchodné, atd.). Srážky se provádějí i z odměny poskytnutých zaměstnanci na základě dohody o pracovní činnosti.

UPOZORNĚNÍ: Srážky nelze provádět z náhrad cestovních výdajů nebo obdobných náhrad (náhrada za opotřebení vlastního nářadí).

• 16. 10. 2009 10:56

... (neregistrovaný)

Re: exekuce a daňový bonus
      S autorkou článku lze jen souhlasit - srážka ze mzdy by se měla počítat logicky i z daňového bonusu. Bohužel jsme pouze u logiky, zákonodárce v právní úpravě zaspal. Zatímco v ostatních odstavcích uvádí autorka k podané informaci vždy odkaz na právní předpis, v odstavci ke srážce z daňového bonusu žádný § uveden není...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).