Re: V DE DPH u zboží hraz.přes termínál
Nemáte to správně. DPH musíte odvést z CELÉ tržby. Tu část, která je přes karty si navěďte na pohledávky nebo zaúčtujte přes průběžné položky. Provize banky, kterou si strhne za zúčtování transakcí z karet dáte do daňový výdajů, osvobozeno od DPH.
Děkuji za radu, takže do "peněžního denníku" dám celou tržbu včetně plateb přes termínál do příjmů a tedy zároveň do evidence DPH, a tu část, která jde přes terminál ve stejném řádku přes průběžné položky převedu do pohledávek?
A potom s výpisem budu účtovat do "bankovního deníku" uhrazenou pohledávku, provizi bance dám do daňových výdajů.
Ještě mi prosím poraďte, jak je to s účtováním DPH u závaků. Mám do DPH pro dané období zahrnout jen zaplacené faktury, nebo všechny došlé faktury které mají den DPH z daného období bez ohledu na to, jsou-li zaplaceny? Měla jsem za to, že jen ty zaplacené...
DPH můžete nárokovat podle DUZP, kdy je faktura zaplacena nemá na DPH vliv.
Děkuji moc za rady. Trošku se v tom placám a zároveň si nadávám, že jsem se nechala přesvědčit k registraci DPH.
Kdysi dávno jsem vedla jednoduché účto pro malý obchůdek, ale byl neplátce DPH a bylo to o dost jednodušší.
Bohužel jsem zatím neinvestovala do účetního softwaru a tak to zatim "lepim" v excelu.
Prosim ještě o jednu radu - jak nejlepe vest evidenci pro DPH - mám "peněžní deník" pro platby v hotovosti - tržby a výdaje na zboží a ostatní zásoby, tam mám sloupce pro DPH na vstupu i výstupu, potom vedu "bankovní deník" - jde hlavně o faktury-závazky hrazené přes účet a také zúčtování plateb přes terminál, kde jak chápu DPH evidovat nemusím.
A pokud u závazků pro daňové přiznání je rozhodné pouze DUZP a ne zaplacení, pak musím DPH evidovat v knize závazků a pohledávek.
Pokud dám potom proti sobe DPH na vstupu a výstupu z těchto evidencí, doberu se správného výsledku???
Tím že do právě odváděného čtvrtletí vstupuje i DPH z pořizovacích nákladů a že jsme pořizovali zásoby do prodejny, vychází mi, že by mi měli vrátit asi 40 tis - nebude jim to divné? Za další čtvtletí, už to bude horší, to budu mít hodně DPH na výstupu, a zásoby už budu pořizovat méně, takže asi budu víc doplácet.
Možná jim to bude divné, k nám se přišli podívat. Zkontrolovali doklady z daného čtvrtelí a šli. U jiné firmy (spadala pod FÚ s více poplatíky) se nepřišli podívat. Někteří na tomto fóru píší, že přikládají vysvětlující dopis, proč najednou nadměrný odpočet. Znám i případy, kdy s přiznáním donesli správci daně i šanon s fakturama na vstupu (ten ho nakonec nechtěl vidět). Těžko se to předvídá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
15. 10. 2009 23:26
Prosím o radu, jak účtovat tržby, respektive DPH u části tržeb hrazené přes terminál kreditních karet.
Mám za to, že v DE se účtuje s pohybem peněz.
Vedu denní evidenci tržeb, kde vyčísluji hotovost a částku před kr.karty, dále celou tržbu rozděluji podle sazeb a vyčísluji DPH zvlášť. Už ale nevyčísluji zvlášť položky hrazené přes kr.karty.
DE vedu v excelu, mám zvláš't pokladnu a banku, chápu to správně, že část tržeb - tu hotovostní zauúčtuji do pokladny a tam vedu podrobnou evidenci DPH a tu část tržeb, která jde přes kreditní karty musím účtovat až v knize-banka, ale tam už mám ponížené částky o provize z karet, takže by tam mělo být i ponížené to DPH, je to tak?
asi jsem to napsala hodně zmateně...jde mi o to, že vlastně bych o ty provize měla mít i nižší DPH.