Re: Převod části zaměstnanců k novému za
Přesně tak. Zaměstnavatel se sice může dohodnout se zaměstnanci, že u něj skončí (tzn. ukončení prac. poměru dohodou bez uvedení důvodu a tím pádem bez odstupného) a nově nastoupí u toho druhého zaměstnavatele (tzn. nové pracovní smlouvy), ale zaměstnanci na takovou dohodu nemusí přistoupit, i kdyby jim ten nový zaměstnavatel slíbil, že nebudou mít zkušební dobu. V takovém případě je schůdnější, když se oba zaměstnavatelé dohodnou na převodu zaměstnanců se všemi jejich právy a povinnostmi, což znamená, že pracovní poměry nekončí a nejde o nový nástup. V platnosti zůstávají jejich pracovní smlouvy (tzn. i druh práce a místo výkonu práce), vše běží dál, jako by stále byli zaměstnaní u původního zaměstnavatele. Zaměstnanci o takovém převodu nerozhodují, jen se to s nimi předem projedná, že od určitého data se jejich zaměstnavatel bude jmenovat jinak. Pochopitelně že musíte přebrat vše, co se týká jejich mezd a personalistiky a převést si to do svého programu a se ZP a sociálkou se domluvit, jakým způsobem provést převod (zda budou chtít odhlášení a přihlášení, nebo zda je na základě seznamu převedou sami).
Velice děkuji za všechny rady.
Jestli jsem to dobře pochopila, tak podle zákoníku práce je správně převod bez ukončování.
Jak bude řešena mzdová agenda? V nové firmě vše znovu v originálech, nebo stačí kopie, nebo kopie do původní a v nové originály?
Tím myslím "Prohlášení...", smlouvy, potvrzení o studiu dětí a o neuplatňování manželek atd.
staré, a hlavně vypořádejte dovču
>
>
>No když skončí, tak to jim ale budete vyplácet
>odstupné ?
vy si nemůžete rozhodnout, zda PP skončí či neskončí, vám to musí sdělit zaměstnavatel, zda se jedná o přechod práv a povinností - pokud ano, pak pak z-ci přecházejí se všemi právy a povinnostmi a vy žádné pracovní poměry neukončujete, nehledě na to, pokud byste ukončila a uzavřela nové PP, zaměstnavatel může přijít o slevu na pojištění na SZ, pokud by pak "nové" pracovní poměry netrvaly déle než 3 měsíce. Bude to pro vás sice pracné, to věřím, budete navstupovávat data zpětně, ale proto jste zpracovatel, abyste zaměstnavateli nabídl co nejlepší služby a ne aby na tom tratil. Zkuste, zda jdou data převést z jejich programu do vašeho - všechno jde, také jsme tento problém řešili, musí nastoupit programátoři, udělali přechodový můstek či jak to nazvat a data budou přetahovat, bude v tom sice zmatek, nevěřím, že se to povede bez následného zásahu mzdovky, ale větší část práce bude ušetřena. Nejlepší je začínat od nového roku, ale na to se nás nikdo neptá :( to by bylo moc jednoduché :) hlavu vzhůru, bude hůř - držím vám pěsti, aby to dobře dopadlo !
PS Vy ani tak nemusíte navstupovávat všechna data po měsících zpětně, ale pro ELDP, roční zúčtování záloh, stropy pojistného, max. příspěvek z-tele na penz.přip. nebo živ.poj - "jen" celkové součty do měsíce, než budete začínat se zpracováním mezd vy. A ohledně daní si nechte předložit Vyúčtování za rok 2009, vy pojedete od vašeho měsíce a přepíšete na jeden - to abyste nemusela navstupovávat zálohy a bonusy, vratky po měsících. Ono ještě leccos vyplave časem ..., to jen co mě v rychlosti napadlo.
Děkuji za odpověď. Termín změny už ovlivnit nemohu, ale způsob bych asi ještě mohla. Přesto mi vychází, že správnější z pohledu zákona i férovosti vůči zaměstnancům je převod bez ukončování PP.
Oboje má pro mne své výhody a nevýhody, takže uvidím, jak zaměstnavatel rozhodne. Jak píšete, musím se s tím vypořádat.
Ještě mne napadá - Kooperativá - zákonné úrazové pojištění zaměstnanců - v nové firmě celé čtvrtletí a ve staré bez odečtu včetně převedených zaměstnanců? Pro upřesnění - změna k 1.11.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 10. 2009 14:42
Prosím o zkušenosti a radu, jak postupovat při převodu části firmy na jinou firmu a přechodu stávajících zaměstnanců k novému zaměstnavateli.
Jak se řeší vztah s OSSZ, zdr.poj., FÚ - potvrzení, ELDP,...
Část zaměstnanců zůstává v původní firmě.
Dá se i tady uplatnit převod nebo se řeší ukončením a novými PP?
Z pohledu zpracovatele mezd by bylo výhodnější ukončení + nástup k novému zaměstnavateli. Neumím si představit, jak dál pokračovat. Do nového programu zadat zpětně data za celý rok je asi nesmysl, protože to byla jiná firma a v původním pokračovat nelze, protože už to bude jiná firma. Kdo bude dávat potvrzení o příjmech? Předpokládám, že nový zaměstnavatel musí od původního obdržet veškeré podklady a já budu vše vyplňovat ručně...