Příjem z fotovoltaické elektrárny

• (neregistrovaný)

17. 10. 2009 21:16

Příjmy z fotovoltaické el. na střeše rod.domu jsou osvobozeny od daně na dobu 5+1r. Musím po tuto dobu platit soc. a zravotní poj. z tohoto příjmu. Je možné rozdělit odpisy FE na více než 5 zdaň. období?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 10. 2009 21:41

JB (neregistrovaný)

Re: Příjem z fotovoltaické elektrárny
      Odkazuji na TZB-info,Obnovitelná energie a úspory,potom diskuse a tam si kliknete na malá fotovoltaická elektrárna-legislativa a zkušenosti.Jsou tam diskuse jak k daňovým tak technickým problémům a zrovna se moc řešilo placení sociálního a zdravotního pojištění,pokud nepodnikáte ještě v něčem jiném.Socky a zdravky tvrdí,že ano,neboť příjmy jsou osvobozené pouze daňově,ale některé názory jsou i opačné.Tak se na to mrkněte a úsudek si udělejte sám.Jinak posílám ty odpisy.

• 18. 10. 2009 9:43

Roman P. (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Tuto diskusi jsem si přečetl, ale nedospěl jsem k jednoznačnému závěru. Zprávu o odpisech jsem zatím nedostal. Je možné řešení: Neuplatnit daňové prázdniny a hned první rok odpisy, druhý rok přerušit odepisování a uplatnit ztrátu z předchozího zd. období, další rok odpisy ...atd. deset let bez soc. a zdrav. poj., pak výdaje 40%.

• 18. 10. 2009 17:27

JB (neregistrovaný)

To by byla taky možnost,pokud se vzdáte osvobození musíte nahlásit na FÚ.K tomu sociálnímu a zdravotnímu pojištění:u FO -povinnost podávat daňové přiznání upravuje §38g ZDP.Z jeho ust. odst. 1 vyplývá že daňové přiznání je povinen (FO) podat každý,jehož příjmy,které jsou předmětem daně z příjmu FO,přesáhly 15tis.Kč,pokud se nejedná o příjmy od daně osvobozené.To znamená že tento příjem se u FO vůbec neobjeví v základu daně v daňovém přiznání v souladu s §5odst.5 zákona.
      A pokud se v přehledech na SZ+ZP vždy vycházelo ze základu daně,tak nevím proč by se toto pojištění mělo platit z jiného základu,ale je to jen úvaha,fakt to nevím,myslím,že to bude ještě řešit.
      Pokud chcete zařazení do odpisových skupin,ráda Vám je pošlu,ale musíte mi poslat email.To,že je posílám platilo pro pana Davida o dotaz výše,spletla jsem se.

• 18. 10. 2009 18:59

Martina11 (neregistrovaný)

Moc prosím také o zaslání zařazení do odpisových skupin na meil 59.23@seznam.cz

• 18. 10. 2009 19:13

jp (neregistrovaný)

Paní JB, mohu vás také poprosit o zaslání zařazení do odpisových skupin? Děkuji moc. Fifthavenue@seznam.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).