Re: dovolená - navazující zaměstnání
Nevím, jak myslíte tu druhou část dotazu "jen pokud požádá původního a doloží novému...". Pokud zaměstnanec mění zaměstnání v průběhu měsíce, obě zaměstnání na sebe bezprostředně navazují a u toho druhého odpracuje v tom kal. roce aspoň 60 směn, pak je nárok na dvanáctinu za ten měsíc od nového zaměstnavatele. Např. pracoval od začátku roku do 26.6. u jednoho a od 27.6. do konce roku u druhého, vznikl mu u prvního nárok na 5/12 (tj. za leden až květen) a u druhého na 7/12 (tj. za červen až prosinec).
§ 221
(1) Změní-li zaměstnanec v průběhu téhož kalendářního roku zaměstnání, může mu nový zaměstnavatel poskytnout dovolenou (část dovolené), na kterou mu vzniklo právo u dosavadního zaměstnavatele, jestliže o to zaměstnanec požádá nejpozději před skončením pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a zúčastnění zaměstnavatelé se dohodnou na výši úhrady náhrady mzdy nebo platu za dovolenou (její část), na niž zaměstnanci u zaměstnavatele poskytujícího dovolenou (její část) právo nevzniklo.
Přece když nový zam. nastoupí třeba 25. - proč mu má dovolenou "jen tak" platit nový zaměstnavatel? - nebo se ten §221 týká jen některých zaměstnavatelů?
Tento § se týká něčeho jiného.Např. budete končit PP k 31.10. a nebudete mát vyčerpanou žádnou dovolenou v roce 2009 a potom může nastat tato situace,že se mezi sebou zaměstnavatelé takto domluví.Vás se ovšem týká § 212 ZP:odst 3 - Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují; zaměstnanci přísluší v takovém případě poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.
§ 221 je něco jiného, než na co se ptáte vy, ten znamená, že se z-elé mohou dohodnout např. na tom, že u 1. z-ele vznikl nárok na dovolenou za dobu od 1.1.09 do 20.5.09 na ...dnů, tyto nevyčerpá, ale vybere u nového, dalšího z-tele s nástupem od 21.5.09, pokud tam splní podmínku pro nárok na dovolenou. Zde je ale důležitá ta dohoda z-lů.
Na to, na co vy se ptáte, to řeší § 212 odst. (3) Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují; zaměstnanci přísluší v takovém případě poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.
Ale jo, já to chápu.. Jen to asi víc beru z pohledu "malých" zaměstnavatelů.. Osobně by mi přišlo logičtější dovolenou dostat tam, kde je odpracována větší část měsíce, třeba.. Někdy to nemá lehké ani zaměstnanec, ani zaměstnavatel.. Zrovna tak mi přijde hloupé nemít nárok při nástupu třeba 2.v měsíci..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
18. 10. 2009 15:07
Prosím, pochopila jsem správně nárok na dovolenou?
Pokud zam. ukončí třeba 15.5. a nastoupí 16.5. - má nárok na dovolenou za květen u nového zaměstnavatele.. Jen pokud požádá původního a doloží novému, jinak mě to jako "nového" zaměstnavatele nezajímá? Díky za odpověď..