Nevyplacené mzdy

• (neregistrovaný)

18. 10. 2009 16:28

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jestli si můžu dát na úřad práce žádost o zaplacení nevyplacené mzdy za srpen,září a část října + odstupné když se mnou zaměstnavatel ukončil prac. poměr k 23.10. z důvodu rušení firmy. Zaměstanavatel dosud není v insolvenčním řízení, ale asi brzy bude. A pokud teď ne tak jestli můžu až bude v insolvenčním řízení nebo je už na to pozdě a budu se muset obrátit na soud.
    Děkuji za odpověď.
    Marcka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 10. 2009 17:35

beta (neregistrovaný)

Re: nevyplacené mzdy
      Pokud není zahájeno IŘ, nemůžete podat žádost o uplatnění nevyplacených mzdových nároků na ÚP, pouze soudně, sledujte vývěsku vašeho příslušného ÚP, pokud máte přístup na web, pak web MPSV či www.justice.cz, kde se dozvíte o zahájení IŘ či vyhlášení moratoria. Posílám link na dobrou informaci, prostudujte si, pokud byste něčemu nerozuměla, můžete se obrátit s žádostí o pomoc či radu na kterýkoliv úřad práce, jsou vyškoleni, poradí vám.
      http://www.ochrance.cz/dokumenty/dokument.php?back=/pomoc/index.php&doc=1445

• 18. 10. 2009 17:56

marcka (neregistrovaný)

Velice Vám děkuji za odpověď chápu to správně, že až zjistím, že zaměstnavatel je v insolvenci tak teprve můžu jít požádat na te ÚP. A nebude vadit, že vlastně již nebudu jeho zaměstnanec třeba měsíc.

• 18. 10. 2009 18:16

beta (neregistrovaný)

chápete to správně :) hodně štěstí ! tato novela je pro vás lepší v tom směru, že by se nemělo stát, že "propásnete" lhůtu k uplatnění mzdových nároků,jelikož lhůta činí nově 6+1 měsíc, "postaru" činila pouze 1měsíc od zveřejnění. Takže máte naději a to je dobře. Samozřejmě to vyžaduje součinnost vaší s ÚP a zároveň součinnost ÚP se z-telem, ale nejdůležitější je, že VY musíte uplatnit na ÚP v určeném časovém horizontu Žádost o uplatnění nevyp.mzd.nároků, pokud byste tuto žádost nepodala, nikdo vám nic nevyplatí. Bohužel mám zkušenost se z-ci jiné firmy, kteří spoléhali na to, že 1 z-ec uplatnil, ÚP si vyžádal u z-tele nevyplacené mzd.nároky VŠECH z-ců, ti ostatní všichni spoléhali na to, že úřadu práce bylo sděleno, že ostatním také nebyla vyplacena mzda a u ÚP na příslušném tiskopise neuplatnili své nároky, lhůta pro uplatnění na ÚP ze zákona proběhla a tito o své nároky přišli ..., je to tak trochu k nepochopení, proč si ÚP tedy vyžaduje nevypl.mzd.nár. VŠECH z-ců, když pak vyplatí jen těm, kteří si požádali. Na můj dotaz ohledně výše uvedeného - nedokázala jsem se s tím smířit ! mi bylo řečeno. že když neuplatnili, má se na to, že ty peníze z nějakého důvodu nechtějí - co na to říci ... Vím, zákon je zákon, ale lidičky bohužel zákony neznají a zde funguje bohužel stále to okřídlené - neznalost zákona neomlouvá, proto je dobře, že se o to zajímáte včas.

• 18. 10. 2009 18:45

Marcka (neregistrovaný)

Velice Vám děkuji za vyčerpávající odpověď. Určitě si to pohlídám a ostatním zaměstnancům taky protože jsem jim dělala mzdy a musela bych se hambou propadnout kdybych to sama uplatnila a jim nic neřekla. Pěkný večer.Marcka

• 18. 10. 2009 19:00

beta (neregistrovaný)

Jste dobrá ! přeji vám pevné nervy (protože z-ci je leckdy ztrácejí ...) a pěkný zbytek večera :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).