Re: nevyplacené mzdy
Pokud není zahájeno IŘ, nemůžete podat žádost o uplatnění nevyplacených mzdových nároků na ÚP, pouze soudně, sledujte vývěsku vašeho příslušného ÚP, pokud máte přístup na web, pak web MPSV či www.justice.cz, kde se dozvíte o zahájení IŘ či vyhlášení moratoria. Posílám link na dobrou informaci, prostudujte si, pokud byste něčemu nerozuměla, můžete se obrátit s žádostí o pomoc či radu na kterýkoliv úřad práce, jsou vyškoleni, poradí vám.
http://www.ochrance.cz/dokumenty/dokument.php?back=/pomoc/index.php&doc=1445
Re: nevyplacené mzdy
chápete to správně :) hodně štěstí ! tato novela je pro vás lepší v tom směru, že by se nemělo stát, že "propásnete" lhůtu k uplatnění mzdových nároků,jelikož lhůta činí nově 6+1 měsíc, "postaru" činila pouze 1měsíc od zveřejnění. Takže máte naději a to je dobře. Samozřejmě to vyžaduje součinnost vaší s ÚP a zároveň součinnost ÚP se z-telem, ale nejdůležitější je, že VY musíte uplatnit na ÚP v určeném časovém horizontu Žádost o uplatnění nevyp.mzd.nároků, pokud byste tuto žádost nepodala, nikdo vám nic nevyplatí. Bohužel mám zkušenost se z-ci jiné firmy, kteří spoléhali na to, že 1 z-ec uplatnil, ÚP si vyžádal u z-tele nevyplacené mzd.nároky VŠECH z-ců, ti ostatní všichni spoléhali na to, že úřadu práce bylo sděleno, že ostatním také nebyla vyplacena mzda a u ÚP na příslušném tiskopise neuplatnili své nároky, lhůta pro uplatnění na ÚP ze zákona proběhla a tito o své nároky přišli ..., je to tak trochu k nepochopení, proč si ÚP tedy vyžaduje nevypl.mzd.nár. VŠECH z-ců, když pak vyplatí jen těm, kteří si požádali. Na můj dotaz ohledně výše uvedeného - nedokázala jsem se s tím smířit ! mi bylo řečeno. že když neuplatnili, má se na to, že ty peníze z nějakého důvodu nechtějí - co na to říci ... Vím, zákon je zákon, ale lidičky bohužel zákony neznají a zde funguje bohužel stále to okřídlené - neznalost zákona neomlouvá, proto je dobře, že se o to zajímáte včas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
18. 10. 2009 16:28
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli si můžu dát na úřad práce žádost o zaplacení nevyplacené mzdy za srpen,září a část října + odstupné když se mnou zaměstnavatel ukončil prac. poměr k 23.10. z důvodu rušení firmy. Zaměstanavatel dosud není v insolvenčním řízení, ale asi brzy bude. A pokud teď ne tak jestli můžu až bude v insolvenčním řízení nebo je už na to pozdě a budu se muset obrátit na soud.
Děkuji za odpověď.
Marcka