Vysvětlení pojmu "Dědický nárok"

• (neregistrovaný)

18. 10. 2009 19:36

Obracím se na vás s radou jelikož už nevím na koho se mám obrátit, mám problémy s finančním úřadem v Ústí nad Labem ohledně záležitosti navrácené restituce mého manžela a daně z příjmu. Manžel zdědil po otci restituované pozemky v Praze. Máme i rozhodnutí z ministerstva zemědělství že byly řádně navráceny jelikož manželův otec během řízení zemřel a pozemky se prodaly, nyní nám přišla výzva z finančního úřadu v Ústí nad Labem že máme doložit zda se jednalo o restituční nárok nebo děděné restituční pozemky. Máme vlastního advokáta v Praze, který tvrdí že tato navrácená restituce je osvobozená od daně, jiný finanční úřad manželových sourozenců ve stejné záležitosti toto nevyžaduje a já nevím kde je možné dokázat pravdu. Máme i výpis z katastru nemovitostí. Snažily jsme se s manželem spolupracovat s finančním úřadem avšak setkaly jsme se s neochotou a neposkytnutím vysvětlení čím mám již zmiňovaný problém doložit?

P.S. Musí se z restituovaného nároku platit daň z příjmu? Předem mnohokrát děkuji. S pozdravem! Jelínková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2009 9:45

... (neregistrovaný)

Re: Vysvětlení pojmu "Dědický nárok"
      Píšete, že pozemky váš tchán řádně nabyl, zároveň ale uvádíte, že během restitučního řízení zemřel. Pokud jste pozemky získali dědictvím, jistě máte usnesení soudu, kde je děděný majetek specifikován jako pozemky nebo restituční nárok. Od toho se odvíjí odlišný postup u zdanění.

• 19. 10. 2009 10:38

... (neregistrovaný)

Z textu je pravděpodobnější, že váš manžel zdědil restituční nárok, nikoli restituované pozemky, jak píšete. V této problematice bylo v minulosti mnoho nejasností, ke kterým se vyjadřoval na základě kasačních stížností několikrát Nejvyšší správní soud včetně Ústavního soudu. V současnosti je proto již sjednocen postup soudů nižších stupňů a měl by být sjednocen i u všech FÚ, i když finančák se sice oprávněně, ale nelogicky ohání tím, že soudní rozhodnutí platí pro konkrétní případ a není všeobecně právně závazné. Pokud uveřejníte mail, pošlu vám k tématu nějaké odborné info, které se kvůli rozsahu do diskuze nevejde. Co se osvobození týče, problematika se točí okolo §4 odst.1g) ZDP:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dprij/cast1.aspx

• 19. 10. 2009 16:05

Jelínková (neregistrovaný)

Velice děkuji za pomoc, ale s finančním úřadem v Ústí nad labem není dohoda možná. Zde je můj e-mail: FranzJoseph@seznam.cz předem mnohokrát děkuji za zaslání informací. J

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).