Re: Duplicitní platba - odvést DPH?
Blbost, žádné DPH, je to přeplatek, který přijde dodavateli vrátit.
Pokud jste se dohodli, že ho použijete na úhradu další faktury, je to taky O. K. Z přijatých záloh se platí, ale tohle je "omyl", jak byste si chtěla popotáhnout DPH, až platbu použijete??
Maja ve svém dotazu uvádí,že se sice jedná o chybnou - duplicitní úhradu,ale že se s plátcem dohodli,že úhradu si ponechají na další zakázku, takže se duplicitní platba rázem mění na zálohu a tudíž má povinnost odvést DPH.
>>>>Jsem plátce DPH, vedu účetnictví.
>>>>
>>>>Odběratel mi omylem 2x zaplatil stejnou fakturu.
>>>>
>Maja ve svém dotazu uvádí,že se sice jedná o chybnou -
>duplicitní úhradu,ale že se s plátcem dohodli,že
>úhradu si ponechají na další zakázku, takže se duplicitní
>platba rázem mění na zálohu a tudíž má povinnost odvést
>DPH.
I tak se domnívám, že nejde o zálohu, ale přeplatek. Zálohou se stane teprve tehdy, až bude vystavena např. smlouva o dílo, na kterou se přeplatek použije, nebo zálohová faktura apod. Zatím jde o 2 x stejný v. s., který zůstane viset na přeplatcích. Na zálohy a na přeplatky mám různé účty (tedy tyto problémy neřeším, protože přeplatky obratem vracím).
A to je právě to - přeplatek by se měl obratem vrátit :-) Pokud se nevrátí a existuje jakákoli dohoda,že se jedná o zálohu na další plnění, zaevidovala bych jako přijatou zálohu a odvedla DPH, tím bych rozhodně riskovala méně, než ponechat si přeplatek a neodvést DPH.Také přeplatky obratem vracím.
Díky za pobavení Vemo :-))
>>>Jsem plátce DPH, vedu účetnictví.
>>>
>>>Odběratel mi omylem 2x zaplatil stejnou fakturu.
>>>
>>>Je pro mě z hlediska komplikovanosti vhodnější platbu
>>>vrátit, nebo ji mohu použít jako kredit pro příští
>>>zakázku?
>>>
>>>(Odběratel s variantou kreditu souhlasí.)
>>>
>>>Musím i z této duplicitní platby odvést DPH? Nebo
>>>celou částku zahrnu do "kreditu"?
>>Jak můžete s platby odvést DPH - DPH se odvádí z
>>Faktury ...
>>a pokud je zaplacena 2X ,tak požádejte o vrácení
>>přeplatku
>> a nebo požádejte o vystavení dobropisu pokud s nima
>>máte více faktur
>
>danka06, že vy jste študovala v Plzni!!!
Tak by mě zajímalo, jak s kreditem pracují velké společnosti, u kterých si klient předplatí na budoucí plnění služeb kredit a pak jej postupně čerpá (typicky telefonní společnosti, předplatit lze i plyn, elektřinu, časopisy...). Ty asii odvádějí DPH z každé přijaté úhrady.
Čili totožně bych měl postupovat i já. Z duplicitní platby, která je kreditem, odvést DPH.
(ne/úspěšná aplikace selského rozumu?)
Jsme hodně velká společnost - velkoobchod a pokud platíme zálohu na energie - máme vše podložené smlouvu, splátkovým kalendářem a na tyto platby dostváváme doklady o přijatých platbách, na kt. je vyúčtováno DPH a jedno za rok dostaneme finální vyúčtovací fakturu. Ale vy se ptáte na duplicitní platbu - u těch skutečně DPH neřešíme - buď ji klientovi vrátíme nebo pokud víme, že bude mít další odběr zboží či sím chce nechat tuto platbu jako úhradu další faktury...DPH je skutečně blbost řešit, i kd. se tato platba dostává do dalšího období pro DPH.
§ 21 Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat daň při dodání zboží, poskytnutí služby a převodu nemovitosti
(1) Daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
To ano - zákon správný...ale tato situace platila na původní dokat té paní..ne na duplicitní platbu...to je pouze chybně zaslaná platba - ne platba na základě nějakého dokladu....kdyby každá firma měla přiznávat DPH dle chybně zaslaných duplicitních platbe - tak by asi ty firmy nedělalaly nic jiného...např. u nás ve firmě řešíme těchto případů tak 2-3 denně - vanásobte si to měsícem...to bychom dělaly jen doklady na chybné platby - což je skutečně nesmysl.
souhlasím :) osobně chápu z hlediska dph zálohu (=přijetí úplaty) jako úplatu, která předchází zdanitelnému plnění. Tedy v případě mylné platby, žádné plnění nenásleduje, tudíž dph bych neřešila, to je blbost, tak nám to bylo vysvětlováno i na školení kdysi, když se s odvodem dph ze záloh začínalo.
Reakce na paní Vema
Paní Vema ať si z duplicitních plateb klidně DPH přiznává a přidělává si práci a vlastně poté chybně zpětně při vrácení platby nároku DPH...až jednou přijde fin. úřad na kontrolu...dá nám za pravdu..navíc je asi v nějaké malé firmě, kde má čas takovéto chybné věci praktikovat. Myslím, že tato paní asi nikdy nebyla ve škole či na nějakém školení či zákony - které mají platit pro všechny nikdy nečetla.
evidentně jsem s paní Vemou také nechodila do školy ani na školení a evidentně jsem také z malé firmy,kde nemám roupama co dělat,protože mám shodný názor jako paní Vema.pokud přijmu omylem platbu pak jí obratem vrátím a DPH neodvádím,ale pokud tuto omylem platbu po dohodě s plátcem zaeviduji jako zálohu na budoucí plnění pak z ní DPH odvádím!
Asi jste opravdu do žádné školy nechodily..protože se tu nebavíme o zálohách z okamžitě vrácených chybných plateb..jak zmiňujete...ale o přeplatku na účtě 311...což také DPH neodvádíme..ale dělejte si to ve vaší - evidentně malé fimě jak chcete..pak kd. to obhájíte u kontroly z finančáku - tak prosím...já to píšu na základě konzultace s fin. úřadem i dańovým poradcem...tak asi ani lidí z finančáku ani daňoví poradci nikde nestudovali...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 10. 2009 9:05
Jsem plátce DPH, vedu účetnictví.
Odběratel mi omylem 2x zaplatil stejnou fakturu.
Je pro mě z hlediska komplikovanosti vhodnější platbu vrátit, nebo ji mohu použít jako kredit pro příští zakázku?
(Odběratel s variantou kreditu souhlasí.)
Musím i z této duplicitní platby odvést DPH? Nebo celou částku zahrnu do "kreditu"?