Re: pozdě odevzdané ošetřovné
>>>Dobrý den,
>>>
>>>jak se mám zachovat jako mzdovka, když jsem jednomu
>>>zaměstnanci proplatila v měsíci září celý měsíc jako
>>>odpracovaný a on mi téměř v polovině října donesl
>>>doklad
>>>na Ošetřovné, které měl v září? Nejraději bych to
>>>ignorovala...
>>>
>>na základě čeho jste dělala výplatu? Vy jste neměla
>>zkontrolovanou docházku nebo nějaký podklad pro
>>výplatu
>>o odpracované době???
>
>
>On je vlastně společníkem ve firmě, tudíž vycházíme z
>toho, že má odpracované všechny dny. Přistupuji k tomu tak, že je to jeho chyba, o žádné peníze fakticky nepřišel, nemá ani neomluvenou absenci. Jedná se mi o to, zda třeba na sociálce nebude ležet kopie, aby si to spárovali.
Možná na sociálce může ležet kopie, ale to vás bolet nemusí. On není povinnen pobírat ošetřovné, když nechce, mohl by si klidně na tu dobu vzít dovolenou nebo zajistit ošetřování jiným členem rodiny. Pokud s tím ostatní společníci(máte-li nějaké jiné) souhlasí (někomu by se třeba nemuselo líbit, že má mzdu za práci, kterou nevykonával, já nevím) nechte to být.
Já to spíš vidím tak, že on chce dostat od sociálky ošetřovné, akorát Vám jaksi zapomněl říct, že měl ošetřovačku (to znám). Pokud to jde, předělala bych výplaty a to buď tak, že bych se s ním domluvila, zda hrubou mzdu nechat stejnou, tzn. zadat kratší docházku a dohodit ošetřovačku, tím pádem mu vyjde nižší základ a přidat odměnu tak, hrubá mzda zůstala stejná, jako kdyby ošetřovačku neměl. Nebo tu hrubou mzdu nedorovnávat a nechat ji nižší a na sociálku i zdravotní pojišťovanu poslat opravné přehledy a opravit zaúčtování. Jednodušší bude ta první varianta - dohodit odměnu tak, aby se hrubá mzda nezměnila. Předpokládám, že má pracovní smlouvu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
19. 10. 2009 13:18
Dobrý den,
jak se mám zachovat jako mzdovka, když jsem jednomu zaměstnanci proplatila v měsíci září celý měsíc jako odpracovaný a on mi téměř v polovině října donesl doklad na Ošetřovné, které měl v září? Nejraději bych to ignorovala...