Služba ze třetí země a DPH

• (neregistrovaný)

19. 10. 2009 15:52

Dobrý den, mám na vás dotaz z oblasti DPH - poskytnutí služby zahraniční osobou resp. osobou ze třetí země. Dali jsme si v Číně vyvzorovat dezén potahové látky, zadali jsme jim vzor, jak by látka měla vypadat a oni podle toho teď dělají "šablonu" na další výrobu. Já bych potřebovala vědět, jak k tomuto přistupovat z hlediska českého DPH, zda se jedná o službu dle §10, odst.4c) práce na věci movité a zda lze i v případě, že se nejedná o plátce DPH uplatnit daň na vstupu. Bohužel však nevím, když jsme jim žádnou konkrétní látku, na které mají provést nějakou práci neposlali, zda to lze vůbec nazvat jako práce na věci movité. Pokud by to však bylo možné zahrnout do §10, odst.4c), tak si myslím, že v daňovém přiznání vyplním řádky 11 a 44. Jak je to ale správně, když to nebude podle tohoto paragrafu? Můžete mi prosím někdo poradit, jak postupovat z hlediska DPH a zda musí být dodavatel plátcem DPH popř. co musí splňovat? Moc vám děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 10. 2009 18:56

Hugo_Fantozzi (neregistrovaný)

Re: služba ze třetí země a DPH
      ZDPH blíže nespecifikuje, co se myslí prací na věci movité, nicméně z dostupných výkladů se pod toto vymezení zahrnují činnosti jako je oprava, úprava, údržba, zpracování, montáž, instalace a různé zušlechťovací práce. Z hlediska uplatňování DPH je však u těchto prací důležitá skutečnost, že tyty práce jsou prováděny na movité věci, která je vlastnictví jiné osoby.
      Podle mého soudu ve Vašem případě nejde o práce na věci movité právě proto, že jste Číňanům neposkytli něco svého (nebo někoho jiného) - na čem by byla služba poskytnuta, ale oni vyrobí šablonu podle Vašeho zadání - hmotnou věc, která bude jejich vlastnictvím a kterou Vám následně prodají. Proto si myslím, že ve Vašem případě půjde o dovoz zboží (pokud bude šablona dovezena do ČR), které pořídíte na principu smlouvy o dílo - někdo ho pro Vás vyrobí, přičemž cena zboží zahrnuje veškeré náklady nutné k jeho výrobě.
      Jiná věc by byla pokud byste jim poskytli polotovar a zadání, jak z něho mají udělat požadovanou šablonu - pak by šlo skutečně o práce na věci movité.
      Proto podle mne nejste v režimu služeb, ale dovozu zboží ze třetí země, popř. pokud byste šablonu nedováželi do ČR nebo jiného státu EU, ale ponechali ji v Číně, dodání resp. pořízení zboží s místem plnění v Číně.

• 20. 10. 2009 7:25

M. (neregistrovaný)

Velice vám děkuji za odpověď. Jen ještě upřesním, že pokud se šablona povede a my si z toho necháme skutečně něco vyrobit, tak se poté látka případně vzorky k nám zašlou, ale kdy to bude a jestli se to podaří, to se ještě neví a do přiznání k DPH ještě určitě vědět nebude. Z toho důvodu bych vás ještě ráda poprosila o radu, jak tedy naložit v konkrétním měsíci se zaplacenou fakturou (chtěli to zaplatit předem), zda o ní účtovat do přiznání k DPH nebo o celé záležitosti účtovat, až se konkrétně bude vědět, co se se zhotoveným vzorem (šablonou) bude dělat. To znamená, až k nám přijdou např. vzorky. A co v případě, že místem plnění bude Čína, to znamená, že se k nám nic nedoveze, to se vykazuje do přiznáník k DPH? A den zdanitelného plnění tedy případá na jaký den (den zaplacení, den vystavení daňového dokladu, den dovozu)? Je to moc otázek a já si s tím skutečně nevím rady. Poradíte mi prosím ještě?

• 20. 10. 2009 8:08

Já se jen ujistím, zda Vám správně rozumím - čínský dodavatel pro Vás má vyrobit šablonu, která pokud Vám bude vyhovovat, tak se dodá do ČR a Vy pomocí ní budete vyrábět. Nebo jde o to, že Číňan si vyrobí šablonu pro sebe a pokud bude vyhovovat, tak Vám pomocí ní bude dělat vzory na látky a Vy mu pouze budete hradit výrobu šablony, která zůstane jeho vlastnictvím, ale náklady na výrobu ponesete Vy?

• 20. 10. 2009 8:25

M. (neregistrovaný)

Ta šablona zůstane v Číně a když splní naše představy (pravděpodobně nám někdy zašlou vzorek jako výsledek), tak z ní v Číně budou pro nás vyrábět potahové látky, které pak budou dováženy do ČR. Proto nám nefakturují přímo tu šablonu, ale pouze práci na ní, aby v případě, že se nám nebude výsledek líbit, měli aspoň nějakou finančí spoluúčast. Zároveň mi bylo řečeno, že by nám tu hodnotu, kterou jsme zaplatili za tu službu, měli poté případně odečíst z faktury na vzorníky, ale o tom pochybuji, ona spolupráce s Čínou není po papírové stránce zrovna moc dobrá, takže to ani neberu jako fakt.

• 20. 10. 2009 8:42

Aha, děkuji, teď je mi to jasnější, takže zpět - nepůjde rozhodně o dovoz zboží ano o dodání zboží v Číně. Číňan Vám tedy pohledem DPH skutečně poskytuje službu - zhotovení šablony. Podle mého soudu nepůjde o práce na věci movité - jak jsem Vám napsal, jde o to, že movitá věc bude ve vlastnictví jiné osoby, ale o službu, která nemá místo plnění ve zvláštních případech dle § 10 českého ZDPH, jde se tedy na § 9 a místo plnění se stanoví v místě sídla poskytovatele služby v Číně. Toto plnění nebude vůbec předmětem české DPH a povinnost přiznat daň z poskytnutí takové služby Vám nevznikne.
      Nutno dodat, že i kdyby šlo o práce na věci movité, místem plnění by byla Čína (tam, kde byly provedeny) a opět byste daň nepřiznávala - DPH z prací na věci movité dle § 15/2 pouze pokud je místo plnění v tuzemsku - tedy byly by fyzicky poskytnuty v ČR.
      Účetně půjde o zálohu na služby, takže bych to viděl na 314, o náklad se nejedná, protože fakticky nebylo pro Vás ještě nic realizováno. Pokud dojde ke splnění smlouvy - vyrobí šablonu, vyúčtujte poskytnutou zálohu do nákladů. Z hlediska daně z příjmů bude třeba prokázat, jak vynaložené náklady souvisí s dosahování zdanitelných příjmů, to může být problém, pokud z toho nic nebude.
      Vůbec Vám to nezávidím, tyhle hurá akce se v účtu a daních velmi špatně ošetřují.

• 20. 10. 2009 8:50

M. (neregistrovaný)

Mockrát vám děkuji za vyčerpávající informace, ani jsem nečekala, že mi takovým způsobem někdo odpoví. Odpověděl jste skutečně na vše, co by mě zajímalo. Myslím, že už mám v těchto službách a případech zase trochu jasněji. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).