Znovu DPH - prodej majetku

• (neregistrovaný)

20. 10. 2009 10:11

Jsem začátečník a koukám do historie - prodej majetku s DPH - má se uvést na řádku 51.
    Prodali jsme nákl.auto vč. DPH - program mi nikde neumožňuje zapsat toto do daňového přiznání DPH, ani do řádku 50, pokud neuplatňujeme odpočet.
    Jsem z toho zmatená, dívala jsem se u nás do přiznání a nikdy tam mimo nebylo uvedeno na zvláštních řádcích ani když se nakupovalo bez DPH - třeba občerstvení. Bylo to i v roce 2008 takhle rozlišené nebo jak to je. Hrozí nějaký postih od FÚ, že je to uvedeno jenom v těch hlavních řádcích, jak u odpočtu DPH, tak i u uplatňování DPH?
    Moc děkuji za vysvětlení

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2009 10:28

nv (neregistrovaný)

Re: znovu DPH - prodej majetku
      Dobrý den, s prodejem majetku nemám moc zkušeností, ale zkusila jsem si to v programu, při účtování vydané faktury za prodej majetku s DPH-mám možnost použít kód plnění...ne klasický uskutečněná plnění 19%, ale uskutečněná - prodej majetku. Pak mi to spadne do řádku 1 a i do řádku 51 (měl by to být pouze informativní řádek), stejně jako u nákupu majetku, kdy vám to padá do řádků 40 (a 48-jen informativní charakter). Myslím, že pokud, by tyto informativní řádky zůstaly nevyplněné...FÚ by neměl co doměřovat, výše daně se nezmění, ale mohl by uložit nějakou pokutu za porušení povinnosti.Určitě by bylo lepší to mít v pořádku. Já jsem takto opravovala přiznání (při pořízení majetku - neuvedla jsem na řádek 48)...ale říkám s prodejem majetku nemám zkušenosti, program mi to tam umístil, tak to tam snad patří, ale raději si ještě počkejte.POkud někdy nakoupíte majetek bez DPH (tak se to vůbec v DAP neobjeví)

• 20. 10. 2009 10:35

začátečník (neregistrovaný)

moc děkuji, pro ten řádek 48 musím vyplnit v programu obecný DPH doklad, to mi umožní, samo se to do přiznání nedostane. Jenom jsem si nebyla jistá, jestli to v tom řádku 51 musí být, abych nevypadala jako blázen, když se budu na autorovi software ptát, jak to tam dostat. Takže určitě to patří do řádku 51? A když prodáme majetek bez DPH (to se asi týká jenom aut, které byly nakoupeny bez DPH), tak to bude na ř.50? Moc děkuji za Vaši reakci, jste moc hodná. A když nakupuju služby bez DPH, např. pojištění, tak to taky není nikde v přiznání?

• 20. 10. 2009 10:49

nv (neregistrovaný)

vše, co nakoupíte bez DPH se vám nikdy nemůže objevit v přiznání, ani služby ani majetek-prostě nic. Asi by to v tom řádku 51 mělo být (je to logické..nákup uvádíme do 48, tak prodej by také někde měl být) Do řádku 50 patří jen osvobozená plnění bez nároku na odpočet (par.51- poštovní služby, fin. činnosti atd) záleží v čem podnikáte, jaké provozuje činnosti . V případě prodeje auta, které bylo pořízeno bez DPH (myslím tím od neplátce) tak tam by to spadnout nemělo...ale při pořízení auta (osobního), kde dříve nebyl možnost odpočtu DPH, tak tam by to asi sapdnout mělo myslím do řádku 50 (viz par. 62 odst.2), ale skutečně si vůbec nejsem jistá...

Asi jsem vám moc nepomohla...ale nerada bych rozšiřovala něco, co si pouze myslím, nikdy jsem řešit nemusela a nejsem si jistá, abyste pak něco neudělal špatně. Zkuste ještě pokat na odezvu..nebo zkuste pobrouzdat ještě historii zpráv. Držím palce

• 20. 10. 2009 10:57

mě právě zaráží, že řádek 051 je v oddílu V. Krácení nároku na odpočet daně. Takže pokud prodám automobil, kde odvádím DPH, mělo by se to objevit v řádku 051. Děkuji, jste moc hodná, že jste mi věnovala váš čas.

• 20. 10. 2009 11:10

nv (neregistrovaný)

já myslím, že prodej s DPH tam asi opravdu padá (do 51), když mi to ten můj sw tak udělala, tak snad opravdu ano. Možná zkuste klidně zavolat na FÚ-pokud máte dobrou správkyni, tak Vám to určitě řekne.

• 20. 10. 2009 11:13

moc vám děkuji
      >>>>>>
      >>>vše, co nakoupíte bez DPH se vám nikdy nemůže objevit
      >>>v přiznání, ani služby ani majetek-prostě nic. Asi by
      >>>to v tom řádku 51 mělo být (je to logické..nákup
      >>>uvádíme do 48, tak prodej by také někde měl být) Do
      >>>řádku
      >>>50 patří jen osvobozená plnění bez nároku na odpočet
      >>>(par.51- poštovní služby, fin. činnosti atd) záleží v
      >>>čem podnikáte, jaké provozuje činnosti . V případě
      >>>prodeje auta, které bylo pořízeno bez DPH (myslím tím
      >>>od
      >>>neplátce) tak tam by to spadnout nemělo...ale při
      >>>pořízení auta (osobního), kde dříve nebyl možnost
      >>>odpočtu
      >>>DPH, tak tam by to asi sapdnout mělo myslím do řádku
      >>>50
      >>>(viz par. 62 odst.2), ale skutečně si vůbec nejsem
      >>>jistá...
      >>>
      >>>Asi jsem vám moc nepomohla...ale nerada bych
      >>>rozšiřovala něco, co si pouze myslím, nikdy jsem
      >>>řešit
      >>>nemusela
      >>>a nejsem si jistá, abyste pak něco neudělal špatně.
      >>>Zkuste ještě pokat na odezvu..nebo zkuste pobrouzdat
      >>>ještě historii zpráv. Držím palce
      >>
      >>mě právě zaráží, že řádek 051 je v oddílu V. Krácení
      >>nároku na odpočet daně. Takže pokud prodám automobil,
      >>kde odvádím DPH, mělo by se to objevit v řádku 051.
      >>Děkuji, jste moc hodná, že jste mi věnovala váš čas.
      >já myslím, že prodej s DPH tam asi opravdu padá (do
      >51), když mi to ten můj sw tak udělala, tak snad opravdu
      >ano. Možná zkuste klidně zavolat na FÚ-pokud máte
      >dobrou správkyni, tak Vám to určitě řekne.

• 21. 10. 2009 10:37

nv (neregistrovaný)

dobrý den, tak mi ten majetek nedal spát a sama jsem si řekla, že je třeba se trochu vzdělat. Pročetla jsem poměrně dost diskuzí a můj závěr (podložený většinovým názorem) je takový: prodáváte-li dlouhodobý majetek, u kterého jste si uplatnili odpočet DPH, prodej bude s DPH a padá do řádků 1 a 51. Pokud prodáváte dlouhodobý majetek bez DPH (protože jste si nemohli DPH nárokovat - pořízené OA před 1.4.2009), prodáváte bez DPH a padá do řádků 50 a 51. Do řádku 50 padají všeobecně plnění osvobozená od daně (par. 51-62) . Při prodeji OA se to uvádí do obou řádků, aby nevznikl koeficient pro krácení DPH na vstupu-tento prodej je vymezený v par. 76/3 - tz. do koeficientu se nezapočítávají. I když jsem se dočetla i názor, že správkyně daně z FÚ řekla, že prodej majetku s DPH uvádět pouze do řádku 1. Ale podle mě, je skutečně potřeba, aby to spadlo i do ř. 51...pokud sw neumožní, sand bych o tam dopsala i jen ručně. A pakliže to můj sw..takhle sám dělá, tz. propisuje i do ř. 51 - já bych to tam uvedla na 100%. mějte se hzeky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).