Nárok na nemocenskou

• (neregistrovaný)

20. 10. 2009 13:44

Dobrý den, už třetím rokem pracuji na DPČ pro stejného zaměstnavatele. Můj čistý příjem se pohybuje mezi 5.000,- až 10.000,- měsíčně. 9. října t.r. jsem nastoupila na dočasnou pracovní neschopnost, která bude ukončena k 30. říjnu. Na webu ČSSZ jsem našla informaci, že pokud v daný měsíc, kdy marodím, nebudu mít příjem alespoň 2.000,-, nemám nárok na nemocenskou. Pracovnice ČSSZ mi nebyla schopná odpovědět. Mám nebo nemám nárok?
    Pokud nárok na výplatu nemocenské nemám, budu mít alespoň proplaceno prvních 14 dnů od zaměstnavatele?
    Děkuji za odpověď Vlasta77

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2009 14:46

ive (neregistrovaný)

Re: Nárok na nemocenskou
      Náhradu za první 14kal dnů od zaměstnavatele obdržíte, ten ji počítá z průměru a pak ji ještě redukuje podle hranic. Co se týče delší PN než je oněch 14dnů tak to nevím,to musí vědět OSSZ ona vyplácí pak následující dny. Třeba někdo odpoví.

• 20. 10. 2009 16:21

inzinyrka (neregistrovaný)

Re: Nárok na nemocenskou
      Nárok na nemocenské dávky byste neměla, pokud byste v měsíci, v němž jste onemocněla, nedosáhla výdělku 2000 Kč, a současně by Vaše zaměstnání bylo od 1.1.2009 posouzeno jako zaměstnání malého rozsahu. Jestli jde o ZMR nebo ne, to záleží výhradně na tom, jak je sepsaná dohoda. Pokud je v dohodě jasně stanoveno, kolik hodin musíte odpracovat a kolik korun máte na hodinu a po vynásobení vyjde víc než 1999 (nebo je stanovena měs.částka nad 1999), nejedná se o ZMR. Pak se odvádí soc.poj. i z částek nižších než 2000,- a zam-tel si mohl uplatnit slevu na soc.poj.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).