Živnost lze založit mimo místo svého trvalého pobytu (na jakémkoliv živnostenském úřadu) a při založení živnosti se dá ohlásit se na FU, svou zdravotní pojišťovnu a OSSZ (a na tom trvejte, někde do dnes říkají, že to nejde).
Prosím po založená napište kde jste byl a jak jste pořídil, dělám si svou soukromou evidenci kvality ŽÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 7. 2011 3:11
Dobrý den, mám dotaz ohledně podnikání mimo trvalé bydliště. Chci si založit živnost, ale dojíždět do místa trvalého bydliště kvůli různému vyřizování je pro mne momentálně nereálné. Vím, že při prvotním založení živnosti stačí podat jednotný formulář, nicméně jak je to např. s Fú, pojišťovnou, OSSZ apod.? Musí se opravdu osobně např. na pojišťovnu v místě bydliště osobně, nebo to lze nějak obejít a stačí vše vyřizovat pouze emailem/telefonicky/poštou?
Když to shrnu - zajímalo by mne tedy - pokud si založím živnost mimo trvalý pobyt, budu nucený něco vyřizovat v místě trvalého pobytu osobně při samotném zakldání živnosti, případně později během podnikání?