Re: výpověď s odstupným nebo dohoda
Předpokládám, že nemoc a Vaše zdravotní omezení není v důsledku práce z povolání nebo pracovního úrazu. Pokud máte posudek od závodního lékaře, že nesmíte vykonávat sjednanou práci a zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, pak by Vám mohl dát výpověď dle § 52 e) - odstupné nenáleží. Pokud by jiné vhodné místo měl, je oprávněn Vás přeřadit i bez Vašeho souhlasu, a to i na nižší posty.
Pokud tomu ale dobře rozumím, Vy ale píšete, že sjednanou práci vykonávat můžete, akorát že ji chcete dělat jen na poloviční úvazek. Na to ale nemusí přistoupit zaměstnavatel, protože zřejmě potřebuje vedoucí na plný úvazek. Takže buď musíte pracovat dle pracovní smlouvy nebo se s ním dohodnout na skončení prac. poměru nebo by Vám mohl dát výpověď dle § 52 f) - bez odstupného.
Ano, po dotázání několika mzdových účetních jsme se shodli na názoru, že zaměstnavatel přijal paní na zástup na dobu neurčitou a tím vzniká ten problém, že pro mne vlastně místo není. Fakt, že nemohu pracovat na plný úvazek, jelikož by mi byl odebrán ID je snad evidentní a jasný. přeřadit na nižší post by mne mohl pouze na určitou dobu, ale ne na stálo.... nebo se mýlím??
myslím, že rozhodně nesplňuji 52d) ani e) - nemám žádný posudek, který říká, že pro toto zdr. omezení nemohu tuto práci dělat...
Ale to vám p. Jiřka již taky vysvětlila, pokud práci můžete dělat, musíte ji ale dělat na plný úvazek. On opravdu není povinen vám umožnit poloviční úvazek. A jestliže jste rok marodila, tak se nedivte, že za vás přijal někoho jiného. Těžko by někoho kvalitního získal "na dobu nemoci", když dopředu přece nemohl vědět, že to bude rok.
Mýlíte se v tom, že je evidentní a jasný fakt, že nemůžete pracovat na plný úvazek. I s plným ID lze pracovat na plný úvazek, natož s částečným, záleží na posouzení lékaře. Je pravda, že při posuzování u komise, zda Vám důchod nechají či ne, hrají roli i schopnosti pracovat a vydělávat. Ale to je případ od případu, protože postižení může být takového rázu, že i když budete pracovat na plný úvazek, tak se Váš zdravotní stav zlepšit nemůže (např. silná osteoporóza, ztráta sluchu, ztráta ruky apod.). Pokud byste měla posudek od lékaře, že tu práci vykonávat nesmíte, tak by Vás mohl na jinou vhodnou práci přeřadit nastálo. Dokonce musel, pokud by tu práci měl. Posudek od lékaře ale nemáte a sjednanou práci vykonávat můžete, tudíž zaměstnavatel může trvat na tom, že ji budete vykonávat dle pracovní smlouvy na původní sjednaný úvazek. Pokud Vy nechcete na plný úvazek, tak byste se nejprve na nižším musela dohodnout, na to ale on nemusí přistoupit. Pokud byste měla posudek, že sice sjednanou práci vykonávat můžete, ale nesmíte bez vážného poškození zdraví pracovat na plný úvazek, tak by Vám mohl dát výpověď bez odstupného podle § 52 písm f - nesplňujete bez zavinění zaměstnavatele požadavky pro řádný výkon práce (a požadavkem je plný úvazek).Teď neřeším to, že na tom místě má někoho jiného - to je jeho věc, jak to vyřeší. On se může třeba dohodnout s tou jinou pracovnicí, že ona bude dělat něco jiného a Vy se vrátíte na plný úvazek a počítá s tím, že Vy se na plný úvazek vrátit nechcete a tudíž je to na Vás, abyste se dohodla na ukončení. Nebo třeba může na místě vedoucí nechat obě dvě. To já nevím, s čím počítá a jak spekuluje.
Třeba Vám k tomu něco napíše Pája nebo VH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
21. 10. 2009 10:20
Dobrý den , mám dotaz, prosím o radu někoho z vás
12 let na místě vedoucí směny, poslední rok PN, přiznán částečný ID. Zamestnavatel nechce snížit úvazek na 1/2, nabídli mi dohodu bez odstupného nebo doplňovat zboží, to ale nemohu ze zdrav. důvodů ( práce ve výškách, těžká břemena a tak), vedoucí místo bych ale vykonávat mohla, tam není zdravotní omezení podstatné. Mám nárok na výpověď pro nadbytečnost §52c?? Přeřadit na jinou práci, která je o dost postů níže nž dosavadní zařazení není možné na trvalo bez mého souhlasu...
Děkuji