Koupěno ojetého vozu od plátce DPH

• (neregistrovaný)

21. 10. 2009 10:38

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jak je to s uplatněním DPH při koupi ojetého vozu od firmy, která já plátce DPH. Firma vede DE a je čtvrtletní plátce. Koupě proběhla v červenci 2009. Do kterého řádku ve formuláři DPH se to zapisuje? A může si vůbec DPH odpočítat, když to je osobní vůz bez té předělovací stěny? Myslím, že se to letos měnilo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 10. 2009 10:44

ales000 (neregistrovaný)

Re: Koupěno ojetého vozu od plátce DPH
      no zalezi co vam prodavajici vystavi. jestli prodavajici nemel osobni vuz jen od dubna do cervence kdy ho vam prodava, tak se obavam, ze odpocet dph resit ani nemusite a vuz bude bez moznosti odpoctu.

• 21. 10. 2009 10:52

Bohuna (neregistrovaný)

Vůz je určitě straý několik let. od kdy jej býalá firmy měla netuším, ale vystavenou mám na něj krom smlouvy i fakturu, kde je vyčísleno i DPH 19%

• 21. 10. 2009 11:01

ales000 (neregistrovaný)

;o) tak to vemem od praveku.
      DPH se mohlo narokovat jen u nakladnich, tj. N1, osobak max s prepazkou do dubna 2009. pak prisla novela. mohlo se narokovat i z M1. normalni osobak. pokud firma vlastni auto pred 4/09 a bylo M1, tak nemohla narokovat tak nemuze ted vystavit s DPH. otazkou je, kdyz vam doklad vystavi, zda vy musite zjistovat zda je to spatne. resilo se to i na skoleni s urednikama co zakon napsali a vyslo nam z toho, ze v tomto bude bordel. u vas to vice jmene asi zatim zjistit jde. nam slo o to kdyz vuz bude mit napr v roce 11 jiz nekolikateho majitele a nekdo v rade z neodpoctoveho udela odpoctove. protipravne. no nic. zpet k tematu.
      jeste je tu varianta ze auto firma poridi napr 5/09 z ciziny odpoctove a ted vam ho prodava, coz je nepravdepodobne. to by odpoctove bylo. i kdyz by auto bylo starsiho data vyroby. tj. vuz vyrobeny 2005, porizeni z EU firmou co vam ho prodava od platce dph v EU, a ted vam ho prodava, tak narok mate.

• 21. 10. 2009 11:18

Žanda (neregistrovaný)

také jsem řešila v 07/09 nákup ojetého OA (najeto 27.000 km) a daňový poradce mi sdělil, že se můžu zkusit zeptat dodavatele, jak měl auto zařazeno před 04/09 - jestli jako zboží a tím pádem měl nárok na odpočet a měl fakturovat s DPH anebo ho měl veden v majetku a neměl nárok na odpočet a tím pádem ani nemohl vystavit fakturu s DPH.... Volala jsem jim, ale nic jsem nezjistila, takže jedině, co jsem mohla ověřit bylo jestli je firma plátcem DHP a to jsme si také nárokovali

• 21. 10. 2009 11:25

ales000 (neregistrovaný)

;o) to je presne to, ceho se urednici bali. kdyby vas dodavatel udelal z neodpoctoveho vystavenim dokladu s DPH odpoctove, tak to nemate moc sanci zjistit. jsem zvedavej, jak to posleze bude FU resit. myslim si, ze pripady se najdou. ted v roce 2009 jeste kde koho napadne to treba zjistovat, ale napr za dva roky uz proste dostanete fakturu na osobak s dph na odpocet a ani vas to nenapadne. budeme si muset pockat na nejaky judikat. ;o) idelani varianta by byla. narokovat. fu na to po 2 letech prijde, tak vratit bez penale, pac jak to mate fakt zjistit. ze by vam stat dph nechal pochybuju. i kdyz pro stat je to 0 od 0, kdyz prodavajici odvedl. ale podle zakona proste nemel vystavit doklad s dph.

• 21. 10. 2009 12:10

Bohuna (neregistrovaný)

Tak po různém obvolávání jsem zjistila, že přepážka tam původně byla, tudíž při nákupu firma DPH odpočítávala a nyní správně vystavila fa s DPH. Tedy vznáším dotaz ještě jednou. Mohu uplatnic předpokládám celé vyčíslené DPH bez ohledu na odepisování a v přiznání DPH se to uvádí nějak zvlášť? Našla jsem to jen při prodeji vozu a u odpočtu je tam jen ř.40 a 41 a ješě někam? č. 48?????

• 21. 10. 2009 12:21

ales000 (neregistrovaný)

tak to budete mit vetsi klid kdyz toto info mate. kdekdo ho mit nebude. pokud byla prepazka vyndana, tak v technicaku mate ale sptale N1. Nepredpokladam, ze nekdo prepazku vyndal a sel na technickou a udelal z nakladaku osobak.
      jinak by to mel byt podle me radek 40 + 48

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).