Re: auto s odpočtem DPH a soukromé km
já odvádím DPH z 1% ceny auta , dále z ujetých km počítám
cenu benzínu (26,80 Kč podle ČSN- snad to říkám dobře, ale cena správná)x spotřeba benzínu dle technického průkazu (jsou tam 3 údaje, tak ten poslení) děleno 100, mám cenu za 1 km x 180 km.
Toto je cena s DPH.
Markéta
jestli to dobre chapu jak to delate. dph z porizeni. 1%
auto 833.000 s dani. 700.000 bez dane. 1% je 7000 = zaklad pro odvod. tj. odvadite mesicne 1330,- na dph? chapu to dobre?
jestli me pochopeni je dobre, tak za 8 let jim dph vratite cele dph z porizeni zpet.
>>Koupili jsme do firmy auto s odpočtem dph v plné
>>sazbě, zaměstnanci přidaňujeme 1 %, to vše je mi
>>jasné.
>>Nevím, jak mám vypočítat částku na dokladu o použití,
>>když zaměstnanec ujede soukromě 180 km za měsíc,
>>podle
>>sazeb v půjčovnách? Většinou mají denní sazbu,
>>neplatí
>>se za ujeté km, nemůžu se z toho vymotat. budu ráda
>>za
>>jakýkoliv tip. Děkuji
>
>já odvádím DPH z 1% ceny auta , dále z ujetých km
>počítám
> cenu benzínu (26,80 Kč podle ČSN- snad to říkám
>dobře, ale cena správná)x spotřeba benzínu dle technického
>průkazu (jsou tam 3 údaje, tak ten poslení) děleno
>100, mám cenu za 1 km x 180 km.
>Toto je cena s DPH.
>
>Markéta
Zapomněla jsem dodat, 1% účtuji jako půjčovné 538 nedaňové /343 na výstupu - v interním dokladu
Cenu soukromých km účtuji 335/501 - analitika PHM
335/343 - Dph na výstupu
Markéta
Víte, jak to dělají jinde? 1 % z poř. ceny přidaní zaměstnanci (daň z příjmu fyz. osob) a potom si zaměstnanec platí soukromé km, tzn. pokud je uplatněn celý odpočet DPH na vstupu, musí být za soukromé km výstup DPH. Opravy, mytí, atd. jde potom celé do nákladů společnosti. Tím půjčovným to celé zbytečně komplikujete.
vyjde k tomu jiste metodicky pokyn, ale poplatik to potrebuje ted a ne na konci roku, ze ano. budete muset vracet dph z porizovaci ceny i z phm, oprav, ... nejaky dobry postup, jak prepocitat dph z nakupu jsem jeste nevymslel. jedine si stanovit zivotnost auta v km. fakt nevim jak to pocitat. druha moznost je casova a mozna to napasovat na dobu odpisu. dost dobre si to zatim nedovedu predstavit. jeste ze vse jezdim firemne. uprimne vas lituju. vsechny ty, co budou vracet jakymsi pomerem dph z porizovaci ceny.
Tento problém zrovna také řeším a na této diskuzi jsem našla již dost názorů :-)
Problematiku člením do 3 okruhů:
1. Takže pokud soukromé km - tak zaměsntanci naturální příjem 1 % ze vstupní ceny včetně DPH (odvod ZP, SP, daň)
2. spotřeba pohonných hmot - kilometry x prům spotřeba z techničáku x pohonné hmoty. Zaměstnanci strhneme a z této částky vrátíme DPH a základ odečteme z nákladů (účtuju na 501 minusem)
3. Pokud uplatňuji odpočet dph, tak musím vracet dph, ale jakým způsobem po tom už týden pátrám. Zatím jsem zjistila toto:
základ daně = sečtu veškeré náklady v měsíci (čtvrtletí) týkající se provozu automobilu (odpisy, pneu, opravy) a vynásobím % soukromých kilometrů - například odpis 2000, pneu 20000 - soukromé km 20 % = 22000*0,2=4400 základ - 836 daň. Co mi není jasné, jestli se 4400dá do nedaňových nákladů anebo jestli se postupuje podle D-300 § 24 odst 2 bod 28
Bo 1.,2. - O. K. Ale jedná-li se o vozidlo přidělené zaměstnanci k osobnímu užívání, už nemusíte rozúčtovávat opravy apod. na soukromé a služební, takto řešíte jen PHM. Proto se mu 1 % z ceny auta přidaňuje apod., aby se tohle dělat nemuselo.
>>nedá se ten propočet z bodu 3) udělat až v závěrečném přiznání za 4.kvartál za celý rok?
>>
>>>3. Pokud uplatňuji odpočet dph, tak musím vracet dph,
>>>ale jakým způsobem po tom už týden pátrám. Zatím jsem
>>>zjistila toto:
>>>základ daně = sečtu veškeré náklady v měsíci
>>>(čtvrtletí) týkající se provozu automobilu (odpisy,
>>>pneu,
>>>opravy) a vynásobím % soukromých kilometrů -
>>>například
>>>odpis 2000, pneu 20000 - soukromé km 20 % =
>>>22000*0,2=4400
>>>základ - 836 daň. Co mi není jasné, jestli se 4400dá
>>>do nedaňových nákladů anebo jestli se postupuje
>>>podle
>>>D-300 § 24 odst 2 bod 28
>>
>>Bo 1.,2. - O. K. Ale jedná-li se o vozidlo přidělené
>>zaměstnanci k osobnímu užívání, už nemusíte
>>rozúčtovávat opravy apod. na soukromé a služební,
>>takto řešíte
>>jen PHM. Proto se mu 1 % z ceny auta přidaňuje apod.,
>>aby se tohle dělat nemuselo.
>Jako nedaňové zaúčtujete jen to dph 54/343 - 836
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 10. 2009 10:57
Koupili jsme do firmy auto s odpočtem dph v plné sazbě, zaměstnanci přidaňujeme 1 %, to vše je mi jasné.
Nevím, jak mám vypočítat částku na dokladu o použití, když zaměstnanec ujede soukromě 180 km za měsíc, podle sazeb v půjčovnách? Většinou mají denní sazbu, neplatí se za ujeté km, nemůžu se z toho vymotat. budu ráda za jakýkoliv tip. Děkuji