Re: hrubé porušení pracovní kázně
Tak toto by jako porušení povinností zvlášť hrubým způsobem skutečně neobhájil. Šla jste k tomu lékaři pro omluvení pro nemoc (vystavil Vám neschopenku?). Tím byste měla ten pátek omluvený. Ale i kdybyste ho omluvený neměla, tak pro 1 den áčka by Vám také nemohl okamžitě zrušit prac. poměr z důvodu "hrubého porušení". To by mu prošlo jsen v případě, že byste svojí neomluvenou nepřítomností zůsobila např. nějakou velkou škodu nebo ohrozila někoho na zdraví nebo na životě apod.
Co ale může udělat je zrušení pracovního poměru ve zkušební době - a Vy píšete, že jste ve zkušební době byla. Ve zkušební době může zrušit pracovní poměr i s těhotnou. Jen to zrušení nesmí zaměstnanci dát v prvních 14ti dnech nemoci.
Re: hrubé porušení pracovní kázně
měla jste přinést neschopenku, pokud jste měla velkou horečku, měla jste zavolat svému obvodnímu lékaři, vysvětlit mu, co Vám je a buď by za Vámi přijel nebo byste se dohodli, že se u něho třeba v pondělí stavíte a on by Vám vystavil neschopenku (může ji vystavit s účinností 3 dny předem)
proč jste už nenastoupila zpět do práce? To Vám tedy vede zam-tel neoml. absenci a může Vám uk. PP dle § 55, což je důvod k tomu, že nebudete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti
sám od sebe Vám zam-tel nic posílat nebude, přece jste se do práce měla dostavit, vůbec nechápu, jak Vás mohli zaregistrovat na ÚP, když nemáte potvrz. o zaměstnání (zápočtový list) - je to vůbec všechno nějaké divné
záleží, jak dlouhou dobu jste těhotná a zda byste splnila podmínku 270 dní poj., podle toho buď nárok na PPM mít budete nebo ne
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 10. 2009 11:47
Dobrý den, nedávno mě vyhodili z práce....v pátek jsem nepřišla do práce z důvodu velké horečky, volala jsem do zaměstnání a říkala že nepřijdu a že si zajdu k doktorovi, lae hned v sobotu mi volal zaměstnavatel že už nemusím chodit vůbec a říkal že mi dá tzv.:áčko...že prý jsem porušila pracovní kázen zvlášt hrubým způsobem což mně připadá jako blbost...může mi to áčko dát nebo ne?Byla jsem ve zkušební době a navíc jsem ted zjistila že jsem těhotná, a to už jsem byla v té době kdy jsem tam pracovala...ted jsem nahlášena na úřadu práce a čekám až mi zaměstnavatel pošle papír o ukončení pracovního poměru a bojím se že mi tam napíše to áčko, pak bych nedostala žádnou podporu a těžko bych si našla jinou práci...Tak se chci zeptat jestli to je nebo není hrubé porušení pracovní kázně.Jsem zoufalá a ve stresu...děkuji za odpověď.Šárka